Bøker lest oktober 2018, 11 bøker

Det ble mange fine leseopplevelser denne måneden også.

Først ute var en nydelig bok, Kjærlighet og andre trøstepremier av Jamie Ford.

Forfatteren bak Hotellet på hjørnet av bitter og søt, har gjort det igjen, skrevet en nydelig roman om et trist tema. Romanen er bygget på en sann historie. Den vil varme deg i dypet av din sjel, står det bak på boken og det gjorde den sannelig.

Det er en sånn bok som når du har lest noen linjer, er det som du synker enda lengre ned i stolen og det unnslipper deg et takknemlig sukk av lykke fordi du vet at du står foran en nydelig leseopplevelse og du kjenner deg så lykkelig fordi du er en av de som elsker å lese og som har alle de følelser som skal til, for å nyte opplevelsen.

Link til omtalen, med sitater:
http://lillasjel.blogg.no/1538934954_jamie_ford_kjrlighet_og_andre_trstepremier.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Gyldendal, som også har sponset boken.

https://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Kjaerlighet-og-andre-troestepremier

For tolv år gamle Ernest Young virker det som en gave da en veldedig forening lar ham få dra på verdensutstillingen. Men det er ikke lenge han rekker å glede seg over de eksotiske utstillingene, fyrverkeriene og pariserhjulene før han forstår at det faktisk er han som er premien. Den foreldreløse, halvt kinesiske gutten oppdager til sin forskrekkelse at han skal loddes ut «en sunn gutt til et godt hjem». Velgjørerne hadde imidlertid ikke regnet med at det var byens bordellmamma som skulle trekke vinnerloddet.

En hjertevarm roman inspirert av den sanne historien om en tolv år gammel gutt som ble loddet ut som premie på verdensutstillingen i Seattle i 1909. Jamie Ford byr på et fargerikt persongalleri, fascinerende historiske skildringer og tanker om moral, raseforhold og kultur som gir en dypt berikende leseopplevelse.

 

Neste bok var en liten tynn sak med veldig bra innhold. De fire leveregler, Don Miguel Ruiz

Den tar for seg hvordan vi kan forbedre livet vårt ved å leve etter fire regler og de reglene skal slett ikke være så vanskelig å leve etter. Jeg er allerede langt på vei i forhold til jeg var for noen år siden og du verden så mye bedre jeg har det med meg selv.

Men som mennesker er vi jo ikke ufeilbare, så vi trenger nok å trene, men om vi ikke klarer det helt, er det likevel bra det vi greier å få til.

Regel 1. Vær ren i ord.

Regel 2. Ta ikke noe personlig

Regel 3: La være å forutsette ting

Regel 4: Gjør alltid ditt beste

Sitater og mer om boken finner du i linken under:

http://lillasjel.blogg.no/1538991908_de_fire_leveregler.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra forlaget Lille Måne og de har også sponset boken.

https://lillemane.no/produkt/de-fire-leveregler/

EN KLASSIKER ENDELIG TILBAKE I NYTT OPPLAG!

«En inspirerende bok med dyp lærdom.»
Wayne Dyer

I De fire leveregler klarlegger don Miguel Ruiz de selvbegrensende holdningene som fratar oss livsgleden og skaper unødig lidelse. Vær ren i ord, ta ikke noe personlig, la være å forutsette ting og gjør alltid ditt beste. Disse tilsynelatende enkle, men svært virkningsfulle leveregler, er basert på gamle toltekernes visdom. De fire leveregler kan raskt omskape livet ditt til å bli en opplevelse av frihet, ekte lykke og kjærlighet!

 

Da var jeg klar for en av de norske tungvekterne i høst, Lars Mytting, Søsterklokkene.

Mange er det som allerede har lest den og de fleste ser jeg liker den godt, akkurat som jeg gjorde.

Språket er svært vakkert. Mytting bruker nydelige bilder, når han skriver. Det er som om ordene danser frem fortellingen.

Handlingen er lagt til en bortgjemt bygd i Gudbrandsdalen. Fortellingen er inspirert av gamle lokale sagn.

Mer om boken, men uten å røpe innholdet, finner du her
http://lillasjel.blogg.no/1539189826_lars_mytting_ssterklokkene.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Gyldendal og de har også sponset boken.

https://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Soesterklokkene

http://www.larsmytting.net/Start.html

Så lenge folk kunne huske hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.
I 1879 flytter en nyutdannet prest inn på prestegården, der nittenårige Astrid fra Hekne gjør tjeneste. Fra Tyskland kommer en fremmed mann med vidløftige planer. Den gamle stavkirken som har huset klokkene går uvisse tider i møte, og snart utsettes bygda for brå skiftninger og ubøyelige viljer.
Søsterklokkene er en rik fortelling om gammel tid som brytes mot nye ideer, om mørkt slit og solvarme steiner, om to kirkeklokker med overjordisk klang og evigheten som horisont.

 

Da tok jeg fatt på en krimbok jeg var spent på. Samuel Bjørk,  Gutten som elsket rådyr.

Jeg har lest de to første av Bjørk, Det henger en engel alene i skogen og Uglen, og var veldig spent på denne og den var  gruelig spennende denne også. Men……..jeg skal ikke røpe noe av innholdet, men Bjørk må begynne å tenke litt nytt til neste bok.

Omtalen finner du her:
http://lillasjel.blogg.no/1539286207_samuel_bjrk_gutten_som_elsket_rdyr.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Vigmostad og Bjørke sine sider og de har sponset boken,

https://www.vigmostadbjorke.no/Gutten-som-elsket-r%C3%A5dyr/I9788241915031

Det er jul. En eldre mann sitter i bilen sin på vei over fjellet. Han får plutselig øye på noe i mørket der fremme, og får med nød og neppe stoppet. I snødrevet foran ham står en liten gutt. Blå på leppene. Med et rådyrhorn på hodet.

Fjorten år senere blir en ung jente funnet død i et fjellvann, ikke langt unna. Jenta er kledd som en ballettdanser. Ved bredden står et fotoapparat. I lyngen ved vannkanten ligger en side fra barneboka Brødrene Løvehjerte.

Mia Krüger jages fortsatt av tvillingsøsterens død. Holger Munch har vært ute i permisjon for å ta seg av datteren. Sammen dras de inn i denne merkelige og intrikate saken, fast bestemt på å finne en snarlig løsning. Men lite vet de.
Om hva som snart skal møte dem.

Samuel Bjørk er pseudonymet Frode Sander Øien bruker på sine krimromaner. Hans første krim, Det henger en engel alene i skogen (2013), vakte stor oppsikt internasjonalt og er solgt til 30 land. Boken ble nominert til Bokhandlerprisen i 2013, og var hovedbok i Sveriges største bokklubb i 2014. Oppfølgeren Uglen ble også en bestselger i en rekke land. Frode Sander Øien har også utgitt romanene Fantastiske Pepsi Love og Speed til frokost.

 

 

På toget på vei til Aschehougs bokmøte fikk denne lille pocketboken bli med i sekken. En veldig bra bok og til ettertanke, om alt vi sier og ikke burde sagt, og alt vi ikke sier, som vi burde sagt. Ord kan være oppbyggende men ord kan også ødelegge et liv.

Celeste Ng, Alt jeg ikke sa.

Mer om boken:

http://lillasjel.blogg.no/1539884033_celeste_ng_alt_jeg_ikke_sa.html

Aschehougsbokmøte:
http://lillasjel.blogg.no/1539790395_hst_2018_aschehoug.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Bastion forlag og boken er et leseeksemplar

Celeste Ng har skrevet en drivende, kritikerrost roman som er blitt kåret til årets beste av utallige medier i USA: Da seksten år gamle Lydia Lee forsvinner i nærheten av den lokale innsjøen, får familien hele tilværelsen snudd på hodet.

I kaoset som oppstår, blir de tvunget til å endelig konfrontere de fortrengte hemmelighetene som sakte har drevet dem alle fra hverandre. Hva har egentlig skjedd med Lydia?
Og hva har hun holdt skjult for sine nærmeste?

 

Da var jeg klar for høstens store snakkis og boken jeg ikke har funnet noen foreløbig, som ikke har likt. Gail Honeyman,  Eleanor Oliphant har det helt fint. Noen kaller det feelgood, det gjør ikke jeg. Dette er historien om en ung jente som nå er blitt voksen, men som har hatt en vond oppvekst. Hun har lært å greie seg selv alene og bærer preg av det. En fantastisk fortalt historie, vond, men fortalt med humor, og den som ikke blir glad i Eleanor, ja det kan vel ikke gå an. Så langt har jeg sett alle har trykket henne inntil sitt bryst og savner henne når boken er ferdiglest.  Denne høstens “must read”. In my heart forever. Inn blant favoritter.

http://lillasjel.blogg.no/1539965077_gail_honeyman_eleanor_oliphant_har_det_helt_fint.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehoug og boken er et leseeksemplar.

Eleanor Oliphant lever et enkelt liv. Hun har på seg de samme klærne på jobb hver dag, spiser den samme lunsjen hver dag, og drikker to flasker vodka hver helg. Eleanor Oliphant er lykkelig. Hun savner ingenting i sin nøye tilpassede tilværelse.
Bortsett fra, kanskje, alt.

 

Laura Lippman, Brent av solen. Jeg var klar for litt spenning igjen. Dette må være boken for de som liker litt creepy stemning og hemmeligheter som avsløres litt etter litt. Ingen blodige detaljer. For meg ble det desverre ikke spennende nok. Jeg liker nok litt mer action.

http://lillasjel.blogg.no/1540148591_laura_lippman_brent_av_solen.html

Bilde og tekst er hentet fra forlaget Font sine sider og boken er et leseeksemplar.

Den amerikanske forfatteren Laura Lippman har vunnet et tyvetalls priser for sine glimrende spenningsromaner, og hun har Gillian Flynn og Stephen King blant sine største fans. Brent av solen er en psykologisk spenningsroman og en forførende og moderne krim-noir som får deg til å minnes mesterverket Postmannen ringer alltid to ganger.

Tobarnsmoren Pauline og selgeren Adam møtes på en nedslitt kro i den lille byen Belleville, et sted som virker «lappet sammen av andre byers levninger». Hun har tenkt seg vestover, og han hevder å være på gjennomreise. Likevel blir begge værende. I løpet av sommeren hengir de seg ubønnhørlig til et lidenskapelig kjærlighetsforhold. Men begge holder noe igjen fra den andre farlige, kanskje dødelige hemmeligheter. Så mister noen livet. Var det en ulykke, eller ledd i en plan? Adam og Polly er nå så fanget i hverandres liv og løgner at ingen av dem vet hvordan de skal unnslippe ikke engang om de ønsker det. Er kjærligheten sterk nok til å tåle sannheten, eller vil den ødelegge dem?

 

Jordens arvinger, Ildefonso Falcones

Jeg liker svært godt bøkene til Falcones. De er rå og brutale, men de skildrer livet slik det var i Spania på 1300 tallet. Boken er på over 900 tettskrevne sider, lite avsnitt og små bokstaver. Det er en utfordring for meg som liker å lese mange bøker. Det tar tid å lese Falcones. I hylla venter Barfotdronningen av samme årsak, en tykksak det også. Fatimas hånd har jeg lest og den er også veldig bra. Løsningen denne gangen var å lese Jordens arvinger på sengekanten og andre bøker på dagtid. Da fikk jeg litt variasjon.

Jordens arvinger er etterfølgeren etter Havets katedral, men kan nok også leses frittstående. Havet katedral går nå på tv hos en eller annen tilbyder, husker ikke om det var hbo eller netflix, men serien er bra, og grusom, som boken.

http://lillasjel.blogg.no/1540401113_ildefonso_falcones_jordens_arvinger.html

Bilde og tekst er hentet fra Cappelen og dette er et leseeksemplar.

For 10 år siden tok Ildefonso Falcones verden med storm med debutromanen Havets katedral. I oppfølgeren Jordens arvinger, tar Falcones oss igjen med til det fargerike og dramatiske Barcelona på 1300-tallet.

Barcelona 1387: Klokkene ringer i alle byens kirketårn, og folk stimler sammen for å se hva som skjer. I folkemengden befinner Arnau Estanyol seg, sammen med 12-årige Hugo Llor, som Arnau har tatt under sine vinger. Arnau har jobbet seg opp til å bli en av byens mest ansette menn, og han har hjulpet Hugo til å få arbeid ved et byens store skipsverft.

 

Klokkene, som varslet kongens død, varslet også starten på en ny og vanskelig tid for byens borgere, og det går ikke mange dager før det nye regimet får skjebnesvangre konsekvenser for Arnau og Hugo

 

Frode Eie Larsen, Slå på ring.  Eie Larsen har gitt ut mange bøker og jeg har foreløbig lest  to. Englefjær og Slå på ring.

Jeg skal lese de alle og har to til som venter i hylla. Du skal lide og På overflaten flyter vannliljene.

Bøkene hans er lettlest, god krim. Ikke lange bloddryppende beskrivelser. Det er krimbøker som jeg tror vil passe de aller fleste. Alle de som liker Jørgen Jæger og Camilla Läckberg,  sine bøker, bør også lese Eie Larsen sine.

Han har gitt ut 6 bøker om etterforskeren Eddie Stubb, pluss en frittstående krimbok, Frostrøyk.

Jeg gleder meg til å lese dem alle.

http://lillasjel.blogg.no/1540491124_frode_eie_larsen_sl_p_ring.html

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Forlagshuset Vestfold og boken er et leseeksemplar.

Mens høststormene herjer, rystes det vesle stedet Helgeroa av en grusom forbrytelse. Idyllen slår sprekker, og i en bygd der alle kjenner alle, vokser mistro og splid frem. Vet man egentlig hva som skjuler seg bak lukkede dører? Kan man virkelig stole på naboen?

Eddi Stubb må manøvrere dunkle farvann, mens mørke skyer truer. Klarer han å finne løsningen, før gjerningsmannen slår til igjen? Sammen med sin nye makker, står Eddi overfor sin hittil mest spektakulære og komplekse sak

Frode Eie Larsen bokdebuterte med Hemmeligheten i 2011, og har siden etablert seg som manges krimfavoritt.
Bøkene med den joviale etterforskeren, Eddi Stubb, oppdages av stadig flere, og mange – deriblant en rekke av Larsens forfatterkolleger – mener det bare er et tidsspørsmål før han slår gjennom for alvor. Fjorårets bok, På overflaten flyter vannliljene, ble hyllet av anmeldere, bloggere og lesere, og var blant de mest lånte bøkene – både fysisk og elektronisk – på bibliotekene i 2017.
Men den aller beste krimboken for meg, kom med Peter May’s Coffin Road. Noen påpekte at hans Lewistrilogi var like mye romaner som krim, men Coffin Road er spennende helt fra starten av. Litt av et komplott og hvem er hvem, ja det må dere lese for å finne ut. Aktuelt tema i boken om at vi må ta vare på biene, slik Maja Lunde skriver om i Bienes historie.

Det ble terningkast 7 av meg for denne og rett inn på favorittlisten. Det var vanskelig å legge den fra seg før den var ferdig lest.

Jeg er spent på de neste bøkene hans med ny hovedperson, der handlingen er lagt til Paris, men av hva jeg hører fra de som har lest den neste, skal også den være bra. Det er bra vi har noe å glede oss til, til våren også.

Omtalen med bilde fra Flannan Islands og fyret som Peter May skriver om:
http://lillasjel.blogg.no/1540925746_peter_may_coffin_road.html

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Goliat forlag og boken er et leseeksemplar

Det står en forvirret mann på en forlatt strand på øya Harris i Hebridene. Han kan ikke huske hvem han er. Det eneste sporet til identiteten hans er et sammenbrettet kart over en sti ved navn «Coffin Road». Han har ingen anelse om hvor dette søket vil føre ham.

En etterforsker fra Lewis sitter ombord på en båt, med tankene fulle av tvil. Politietterforsker George Gunn vet at et lik har blitt funnet på en avsides klippe, 30 km fra land. Han er usikker på om han har det som trengs for å løse saken.

En tenåringsjente ligger på soverommet sitt i Edinburgh, desperat etter å finne sannheten om farens selvmord. To år senere, klarer Karen Fleming fortsatt ikke å akseptere at han ville forlate henne med vilje. Men hun vet ennå ikke om hemmeligheten

 

Jeg har lest en annen tykk bok denne måneden, i tillegg til jordens arvinger, nemlig den første Stefan Ahnhem boken, Offer uten ansikt. Den ble også av samme grunn lest på senga om kveldene, men til slutt ble den så spennende at jeg måtte ta den med på stua,  for å lese videre. Dette er ikke en Frode Eie Larsen krim, som er fin for de som ikke liker det makabert. Dette er voldelig og ondskap på sitt verste, skrekk og gru. Det var så spennende at jeg måtte tjuvtitte bakerst, bare for å klare å holde ut.

Ahnhem har nå kommet ut med nummer 4, Motiv x, men jeg hørte i dag at bok to har handling som er før bok 1, så akkurat det kunne jeg tenkt meg å vite på forhånd, men nå er det for sent. Jeg må ha litt pause fra spenningen før jeg tar fatt på de neste tre.

http://lillasjel.blogg.no/1541004824_stefan_ahnhem_offer_uten_ansikt.html

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Aschehougs sider. Boken har jeg selv kjøpt.

En sløydlærer blir funnet drept på sløydsalen. Ved siden av den døde ligger et gammelt klassebilde fra 9. klasse, der ansiktet hans er krysset over. Fabian Risk, etterforsker i Helsingborgpolitiet, blir trukket inn i etterforskningen. Den drepte er nemlig en av hans gamle klassekamerater. Snart blir det klart at morderen har flere ofre på listen.
Fabians dobbeltrolle som etterforsker og potensielt offer er utfordrende: Når blir det hans tur?

“Offer uten ansikt” er en intelligent og psykologisk interessant kriminalroman om hvordan mobbing og neglisjering kan forvandle et menneske til et monster. Det er også historien om den ultimate hevn og driften etter ikke å forsvinne inn i glemselen selv lenge etter døden.

 

Da er jeg klar for november og etter hardbarket krim er jeg nå over i den lettere sjangeren.

Livet, motorsykler og andre umulige prosjekter, Katarina Bivald

http://lillasjel.blogg.no/1539857982_om_jeg_ikke_var_gal_nok_fra_fr_liksom.html

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg

Follow