Don Miguel Ruiz, De fire leveregler

 

I helga leste jeg en fin liten bok, 150 små sider med stor skrift, men den var veldig inspirerende.

De fire leveregler, Don Miguel Ruiz

Det var en venn av meg som anbefalte boken.

Den tar for seg hvordan vi kan forbedre livet vårt ved å leve etter fire regler og de reglene skal slett ikke være så vanskelig å leve etter. Jeg er allerede langt på vei i forhold til jeg var for noen år siden og du verden så mye bedre jeg har det med meg selv.

Men som mennesker er vi jo ikke ufeilbare, så vi trenger nok å trene, men om vi ikke klarer det helt, er det likevel bra det vi greier å få til.

Regel 1. Vær ren i ord.

Ordene har enorm makt over oss. La oss tenke oss at du har pyntet deg til selskap og synes du er fin. Så sier samboer, skal du gå i den der? Litt sånn nedlatende. Hva gjør det med oss. Vi blir usikre. Neste gang vi skal pynte oss, tenker vi tilbake på situasjonen og til slutt ender vi opp med aldri å føle oss vel, for vi blir redde for hvordan andre ser oss.

Hvordan vi bruker ordene er så viktig, både overfor andre, men også overfor oss selv. Vi har så lett for å dra oss selv ned med tankene våre.

Dette er jo noe jeg har skrevet mye om her i bloggen også. Husk at alt du sier og gjør påvirker noen,deg selv eller andre. Så ha en bevisst holdning til det du gjør og det du sier.

Sitat:

Hvis vi sammenligner den menneskelige hjerne med en datamaskin, kan vi si at sladder tilsvarer et datavirus. Et datavirus er et stykke porgramming som er skrevet i det samme programmeringsspråket som alle andre datakoder men i ond hensikt. Koden sniker seg inn i programmet på datamaskinen når du minst venter det og stort sett uten at du legger merke til det. Når koden er kommet inn, virker ikke datamaskinen som den skal eller den virker ikke i det hele tatt. Kodene blander seg og gir så mange motstridende beskjeder at maskinen ikke lenger gjør det den skal.

Sladder virker på akkurat samme måte.

 

Regel 2. Ta ikke noe personlig

Ja, hadde du levd etter den regelen, da ville du kastet ordene til samboeren og gått ut med hevet hode, stolt av deg selv.

Det er så lett for å ta ord personlig, men ikke noe av det andre sier eller gjør, har egentlig med deg å gjøre, det har kun med dem selv å gjøre. De får ut det de har inni seg og de gjør det på deg. Derfor kan du ikke ta det inn over deg.

Sitat:

Du er aldri ansvarlig for andres handlinger, du er bare ansvarlig for deg selv. Når du virkelig forstår dette og nekter å ta ting personlig, blir du ikke lett såret av andres skjødesløse kommentarer eller handlinger.

 

Regel 3: La være å forutsette ting

Jeg tenker ofte på det når folk er sure fordi de gir og så får de ikke takk tilbake. Da tenker jeg at gir du for å få takk, da gir du av feil årsak. Du skal gi fordi det er sånn du er og du skal ikke gi for å få noe tilbake. Ja, selvfølgelig er det vanlig høflighet og takke når man får noe. Men hvis man forventer det og ikke får det, ja da gjør det noe ved en. Tenk derfor heller at du gir og du får, men du får på andre måter tilbake. For når du gir, da sender du ut gode energier og de energiene trekker til seg mer av det gode og da vil du få et bedre liv. Gir du for å få, da føler du at du gir fra deg noe og da vil det tappe deg for energi.

Sitat:

Vi trenger ikke å rettferdiggjøre kjærligheten. Enten er den der, eller så er den ikke der. Ekte kjærliget er å godta andre mennesker som de er uten å forsøke å forandre dem. Hvis vi forsøker å forandre dem, betyr det at vi egentlig ikke liker dem.

Regel 4:

Gjør alltid ditt beste

Gjør du ditt beste,kan du ikke mer gjøre. Og husk at det som er ditt beste i dag, kan være annerledes i morgen. Man kan ikke sette en mal og tro at den gjelder livet ut. Er man syk, må man fire på kravene til hva som er vårt beste.

Sitat:
Så hvis du faller, må du ikke bebreide deg selv. Gi ikke dommeren i deg,  gleden av å gjøre deg til offer.

Sitat:

Bryter du en leveregel, kan du begynne på nytt i morgen og dagen etter. Det er vanskelig i begynnelsen, men for hver dag blir det lettere og lettere.

 

 

Jeg syntes dette var en fin liten bok. Selvfølgelig er det ikke lett å følge disse reglene men bare det å øve seg på dem, gjør veldig godt.

Være forsikitig med hva man sier om andre, litt forsiktigere med å dømme, å tro at man vet bedre før man har gått i andres sko. Jeg går selv lett i den fellen.

Å ikke la seg såre av andres ord, er jeg blitt mye flinkere til, de siste årene,  for jeg har øvd på det. Jeg kan ikke dømme meg selv ut fra hva andre mener. Jeg må gjøre det som er riktig for meg.

Denne boken anbefales og det ble derfor en kombinasjon i dag av bokblogg og vanlig Lillasjelblogg, da boken omhandler temaer jeg ofte skriver om.

Bilde og tekst under bildet er hentet fra forlaget Lille Måne og de har også sponset boken.

https://lillemane.no/produkt/de-fire-leveregler/

EN KLASSIKER ENDELIG TILBAKE I NYTT OPPLAG!

«En inspirerende bok med dyp lærdom.»
Wayne Dyer

I De fire leveregler klarlegger don Miguel Ruiz de selvbegrensende holdningene som fratar oss livsgleden og skaper unødig lidelse. Vær ren i ord, ta ikke noe personlig, la være å forutsette ting og gjør alltid ditt beste. Disse tilsynelatende enkle, men svært virkningsfulle leveregler, er basert på gamle toltekernes visdom. De fire leveregler kan raskt omskape livet ditt til å bli en opplevelse av frihet, ekte lykke og kjærlighet!

6 kommentarer

Siste innlegg