Gabi Gleichmann, Aurelia

Gabi Gleichmann, Aurelia

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Historie fra Bratislava som starter på 1900- tallet, ja det høres interessant ut. Hvis jeg liker denne, vil jeg kjøpe Udødelighetens elexir, utgitt i 2012, debutboken til Gleichmann. Og det gjorde jeg, så skal kjøpe den, når jeg kommer over den. Jeg vet jeg har sett den på pocketsalg, så jeg får snuse litt rundt når det blir salg på pocket.

Sitat:

Denne beretningen, med sitt kalde bilde av livet, som jeg nå etterlater meg i håp om at min sønn Pavel tar seg bryet med å lese den, gir ham kanskje ikke så stor mulighet for virkelig å kunne trenge inn i livet mitt og finne noe unikt hos meg, for det han finner her, er allmenne ting, ting som ethvert menneske vil erfare: redsel, hat, samvittighetskvaler, likegyldighet, glede, lengsel og sørgelige minner.

I tillegg er den full av store mangler og preget av hastverk. Hastverk i møte med døden, som lenge og stadig mer utålmodig har ventet på meg. 

Sitat: 

Jeg bærer på en sorg over at jeg aldri fikk lære Aurelia å kjenne.

Hun var en av disse millioner kvinner, banale i sin normalitet, som fødtes under ufordelaktige omstendigheter på det turbulente 1900-tallet, kvinner som aldri fikk studere eller velge sitt liv, som ofte fikk en ublid behandling av skjebnen, kvinner som levde uten noensinne ha levd, de fleste av dem uten å etterlate seg noe, for så til slutt falle i total glemsel.

Samtidig var Aurelia annerledes. Gjennom sin selvutleverende beretning har hun gitt livet sitt mening, gjort det forståelig og overvunnet døden, vist at det skrevne ord kan gi ansiktet tilbake til de glemte.

 

 

Disse to sitatene, de øverste av Aurelia, det nederste av forfatteren,  oppsummerer egentlig hele historien.

Historien om Aurelia er inspirert av Gabi Gleichmanns farmor.

Aurelia forteller sin historie til en sønn hun ga fra seg straks han var født. Hun forteller ganske enkelt om livet sitt, oppturer og nedturer, rett frem, akkurat som det er.

En fin roman som viser nettopp det disse to sitatene forteller. Skulle kanskje ønsket meg litt mer utfyllende historie men samtidig er det jo slik hun så på livet sitt og som hun skriver, i all hastverk før døden henter henne.

Den er på mammutsalget nå så jeg. Fin historie. Glad jeg ikke var kvinne på 1900~tallet.

 

En historie om en usynlig kvinne i et brutalt århundre. Etter farens død, finner Aron Kohn en koffert i leiligheten hans. Den inneholder et bokmanus, skrevet av en kvinne ved navn Aurelia. Manuset er Aurelias egen livshistorie, en historie som avslører store familiehemmeligheter. Fortellingen begynner i Bratislava tidlig på 1900-tallet og beveger seg gjennom et herjet Europa og over til krigens og etterkrigstidens USA.

“Aurelia” er en sterk fortelling om ikke å kunne velge sitt liv, om å leve uten noensinne å høre til. En storslagen og fengslende historie om en europeisk kvinne i et brutalt århundre, i skyggen av holocaust og atombomben.

 

 

Kristin Hannah, Søstre for alltid

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

De som følger meg vet at jeg leser mye Feelgoodbøker, men er allergisk mot fir mye hjerte og smerte. Kristin Hannah er en forfatter jeg har lest to bøker av og ønsker å lese alle, hvis de fortsetter å gi meg gode leseopplevelser.

Nattergalen er nok den mest

Kristin Hannah, Nattergalen

 

 

Ingen kjenner deg bedre enn din egen søster, selv om tid og avstand skiller dere. Meghann, en vellykket, men ensom skilsmisseadvokat, har mistet de fleste illusjoner i livet. Den kjølige fasaden skjuler arrene etter en vond barndom og et skjebnesvangert valg hun tok i oppveksten. Et valg som kostet henne alt, også forholdet til lillesøsteren Claire. Claire skal nå gifte seg og rett før bryllupet kontakter hun storesøsteren og venter seg kritikk. Da Meghann i stedet kommer for å hjelpe Claire med forberedelsene, er det første gang søstrene er sammen på mange år. For å finne tilbake til hverandre, må de ta et endelig oppgjør med fortiden som har gitt begge dype sår.

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Februar:

 

 

2021 er klar, tema Dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden

Kiley Reid, Litt av en tid 

Christy Lefteri, Birøkteren fra Aleppo

Jesmyn Ward, Menn vi høstet

Martha Hall Kelly, Syrinpikene 

Sofia Lundberg, Eiketreet

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 


Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg