Martha Hall Kelly, Syrinpikene 

Martha Hall Kelly, Syrinpikene 
Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker
Jeg noterte meg i en av bokgruppene at det var kommet en oppfølger til Syrinpikene, en bok jeg har sett mange gode omtaler av og som jeg var sikker på at jeg hadde kjøpt. Men den stod ikke i hyllene her. Glad var jeg når den dukket opp i postkassen.

Nå skal den leses, før jeg leser Villrosene, som kom nå i høst. Det står det skal være en frittstående oppfølger men forstår det ikke helt, for Villrosene har handling fra 1914, mens Syrinpikene er fra andre verdenskrig.

Syrinpikene var en sterk fortelling fra andre verdenskrig. Vi følger tre fortellerstemmer. Amerikanske Caroline, som bruker alle sine penger på veldedig arbeid, blant annet mat og klær til foreldreløse barn som er på barnehjem. Den tyske legen Herta som jobber som lege i tysk fangeleir, tilsynelatende uten store skrupler, opererer hun friske, unge kvinner for å se hva de tåler. Så har vi polske Kasia, som kommer til leiren sammen med søsteren og moren og blir en av de Herta opererer.
Kelly har skrevet en roman, men historien er basert på livet til virkelige mennesker, blant annet Caroline og Herta.
Bildet av Caroline har jeg hentet fra denne artikkelen
https://www.youtube.com/watch?v=b6c5hI-s7uI
Fra omslaget:

Sosietetskvinnen Caroline Ferriday jobber på det franske konsulatet i New York, og hennes verden blir snudd på hodet når Hitlers hær invaderer Polen i september 1939 – og siden retter blikket mot Frankrike.

I Polen møter vi Kasia Kuzmerick, en tenåringsjente som etter hvert trekkes stadig dypere inn i rollen som kurer for undergrunnsbevegelsen. I denne spente atmosfæren kan én feilvurdering få fryktelige konsekvenser.

For den unge og ambisiøse tyske legen Herta Oberheuser blir en stilling i regjeringen muligheten for å komme bort fra et ensomt liv. Men når hun får jobben, blir hun fanget inn i en mannsdominert verden bestående av hemmeligheter og maktkamp.

 

Disse tre kvinnenes liv blir koblet sammen når Kasia blir sendt til Ravensbrück, den beryktede konsentrasjonsleiren for kvinner.

 

Det er mye fra Ravensbrück på YouTube og hvis du makter det, så se disse klippene. Her vi nå lever med og klager over virus og hva vi må forsake, kan vi godt avse noen minutter og se hvilket helvete alle disse menneskene måtte gjennom. Tenk at kun en mann skal til for å starte opp så mye ondskap. Tenk at han klarte å få med seg så mange mennesker til å utføre disse umenneskelige handlingene. Det er helt ufattelig.

 

 

 

Nå leser jeg og koser meg med Eiketreet. Godt å lande med noe lettere

Sofia Lundberg, Eiketreet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest to bøker av Lundberg og likt de begge, så jeg har store forventninger.

Sofia Lundberg, Den røde adresseboken

Sofia Lundberg, Et spørsmålstegn er et halvt hjerte

Eiketreet av suksessforfatter Sofia Lundberg er en gripende roman om savn, skyldfølelse og sterke vennskap – men også om å finne tilbake til seg selv etter et destruktivt forhold.

Esther har mistet fotfestet etter en tøff skilsmisse, og helgene uten sønnen Adrian er fryktelig ensomme. Annenhver lørdag går hun tur til et gammelt eiketre som står på en eng ved vannet. En dag møter hun Rut der, en eldre kvinne med en fantastisk evne til å fokusere på det vakre i livet. Rut minnes sin egen ungdomstid, og Esther lar seg fascinere av fortellingene hennes.

Det utvikler seg et sterkt og uventet vennskap mellom de to kvinnene. Men det er noe som skurrer. Hvilke hemmeligheter er det Rut skjuler? Jakten på svar fører Esther til Como-sjøen i Italia, og hun forstår fort at Ruts livsskjebne er betydelig mer komplisert enn hun først ga inntrykk av.

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Februar:

 

Februarlesestabelen 2021 er klar, tema Dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden

Kiley Reid, Litt av en tid 

Christy Lefteri, Birøkteren fra Aleppo

Jesmyn Ward, Menn vi høstet


Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg