Ella Marie Hætta Isaksen, Derfor må du vite at jeg er same
Boken er skrevet i samarbeid med Randi Helene Svendsen
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Det er interessant å lese bøker om samisk historie.
Denne har jeg lest :
Inger Selven Watts, De kom til oss, Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms
Dette var også en bra bok. Veldig interessant å lese om Ella Maries oppvekst.
Det var også tankevekkende for jeg kan nok ta meg i å si ting som Ella Marie reagerer på, uten at jeg mener det nedverdigende.
Tenk hadde noen kommet og sagt til oss at vi ikke fikk snakke norsk lenger men et språk som var ukjent for oss. De trenger jo å lære norsk siden de bor i Norge, men de må jo også beholde det samiske.
Jeg håper at samene er flinke til å ta vare på sitt språk og sin kultur, men forstår også at det er vanskeligere i dag når man er spredt over hele landet.
Da trenger man frontkjempere som Ella Marie. Bra bok. Anbefaler den varmt.
Randi Helene Svendsen har fremstilt Ella Maries historie på en fin måte.
Fra omslaget:
I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.
Over natten fikk Ella Marie rollen som ambassadør for den samiske befolkningen da hun trollbandt publikum under NRKs Stjernekamp med bygda Mázes joik. Historiene publikum fortalte henne i etterkant, om hvordan det gjennom generasjoner har vært å vokse opp som same, ble nesten for mye å bære for 20-åringen. Men hun forsto at ved å fortelle om seg selv, forteller hun samtidig om dem – om motgang, skam og kamp, men også om samhold, glede, stolthet og håp. Og at hun selv er del av en ny bevegelse unge samer som kan forme en bedre fremtid.
Nå leser jeg:
Vibecke Groth, Ensom er den som ikke er nummer én for noen
Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold
Groth har skrevet 5 krimbøker og jeg har lest en, Savnet
Dette er en roman og den har fått fine omtaler.
Nanna er nesten 60 år, bestemor, partner i et advokatfirma og lever et godt liv med villa på Oslos beste vestkant. En dag rakner alt; Christian, mannen hun har vært gift med i 30 år, forlater henne for en yngre kvinne. Nanna kjemper en intens kamp for å prøve å komme seg på bena igjen, samtidig som en av klientene hennes opplever et drama som Nanna tvinges til å ta del i. Dette er en intens og gripende roman om svik og svakhet, vennskap og styrke.
Februar:
Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere
Ingvild Heimstad Iversen, Fiolmæle
Tone Skillebæk Moe, Blyantskissen
Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang funderer på hva som foregår i hodet på alle forfatterne:
https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22
Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning
Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:
http://Www.Facebook.com/Lillasjel
Insta:
#marianntokle
Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.
Bokinspirasjon for alle.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share