Ingvild Heimstad Iversen, Fiolmæle
Gave fra forfatteren
Jeg har lest flere bøker de siste årene om hekseprosessene som foregikk for flere hundre år siden og ville nok selv blitt brent, tenker jeg, hvis jeg levde på den tiden. Spennende tema som interesserer meg.
Når vi var i Vardø for noen år siden, så vi også monumentet som er reist for de som ble brent og vi var på Vardøhus.
Det var en fin, liten roman dette om hvordan sladderen i en liten bygd kunne få store følger og kvinner, for det meste, men også menn, blir beskyldt for trolldomskunster og brent på bålet. Forfatteren har tatt utgangspunkt i historiske kilder og prøvd å få det så autentisk som mulig, i respekt for de personer som er nevnt, som er virkelige mennesker, som har levd.
Jeg anbefaler derfor denne romanen hvis du synes temaet er interessant.
Men….
Jeg ønsker meg nå at forfatteren tar tak i historien til disse personene og ut fra det, skaper fiktive personer, der vi kan leve oss inn i deres liv, for det ble mer en fortelling om hvordan livet var, enn en roman for meg. 160 sider var ikke nok for meg til å leve meg inn i personenes liv, derfor vil jeg ha mer. Jeg vil ha hverdagsliv, hvordan de brukte trolldomskunster, de som gjorde det, hvordan de brukte naturen for å heale, osv. Det er vel positivt når man ønsker seg enda mer?
Fra omslaget.Vi befinner oss flere hundre år tilbake i en tid hvor en kvinnes kamp for å bli hørt ble ført med eget liv som innsats. Margrete lever som taus under harde kår, men kan likevel prise seg lykkelig, hun har et godt hjem og gode arbeidsgivere. Dramatiske hendelser snur opp-ned på tilværelsen og gjennom blodslit kjemper hun for retten til å bestemme over sitt eget liv. I denne dramatiserte fortellinga får leseren innblikk i et samfunn i Nord-Norge hvor trolldomsprosessene herjet og ingen visste hvem som ble neste offer.
Nå leser jeg:
Marit Reiersgård, Stolpesnø
Leseeksemplar fra forfatteren
Reiersgård er en forfatter jeg lenge har tenkt at jeg må lese og nå håper jeg å komme i gang denne måneden.
De tre neste står i hylla og venter, Jenta uten hjerte, Det de døde vet og Paradisbakken
Det er 25. januar, det snør tett. Brøytebilen dundrer langs de smale veiene i Lier utenfor Drammen. Fem år gamle Oda tar på seg den rosa parkdressen og går ut for å ake. Hun kommer ikke inn igjen til middag, hun er sporløst borte. I nabohuset tyvlåner unggutten Raimo morens bil for å kjøre til den kvinnelige tegnelæreren sin. Han finner henne kvalt, og tilsynelatende voldtatt. Likevel velger Raimo å holde munn om det han ser.
Hvilke hemmeligheter er det som skjuler seg i vintermørket?
Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen begynner det vanskelige arbeidet med å avhøre mennesker på et lite tettsted. Alle kjenner hverandre, alle vet noe. Og alle ønsker noe mer for livene sine.
Februar:
Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere
Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang funderer på hva som foregår i hodet på alle forfatterne:
https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22
Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:
http://Www.Facebook.com/Lillasjel
Insta:
#marianntokle
Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.
Bokinspirasjon for alle.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share