Geir Jacobsen, Lyst mørke

Geir Jacobsen, Lyst mørke

Leseeksemplar fra Forlagshuset Vest

 

En roman om en ung gutt på 12 år som mister sin far. Jeg var selv knapt 12 når min far døde, så dette kan bli fint, tror jeg.

Lyst mørke ble stemt til topps i Bookis sin Ulest konkurranse, nå den 28. januar.

Jacobsen skriver helt fantastisk fint. Han greier å skape ordbilder. Jeg har bestandig vanskelig for å forklare hva jeg mener med det, men det er når ordene settes sammen på en helt ny måte, som poesi. Jeg skal gi dere noen eksempler.

 

Sitat:

Men nå var det Istedet jeg som sto over pappa sin seng og strøk han over hodet, uten å ha en eneste ny historie å fortelle. Jeg kjente pulsen hans slå gjennom den varme hodebunnen. Først svakt, så hardere. Til slutt slo den så hardt og varmt at jeg brant meg på fingertuppene. Jeg vaklet meg bort fra senga. To skritt senere sto jeg ved vinduet og hev etter pusten. Jeg rev gardinene til side, famlet vindushespen av, slo vinduet på vidt gap og tok et dypt drag av det gule ettermiddagslyset. Det var ikke sånn det skulle være. Ingen av oss skulle vært her.

Sitat:

Trond la en bunke med ansiktsfolder i hendene. Han nikket stille. Ingen av oss sa noe på en lang stund. Heldigvis var stillheten i Tronds leilighet øredøvende fantastisk. Det var bare å bruke øynene og nyte. Lyden ville komme tidsnok tilbake.

 

En ung gutt som mister faren sin og prøver å komme seg gjennom det, på best mulig måte. Han går gjennom minner om alle eventyrene han har hatt, sammen med faren for faren elsket eventyr, både å fortelle de på mest mulig fantastiske måte og å oppleve de. Det handler om å overleve sorgen for alle i familien, oppvekst og vennskap.

Er du ute etter en svært god, velskrevet roman, se etter denne.

Sitat:

Jeg åpner døra for mamma. Fortsatt åpner og lukker jeg bildøra for henne, men jeg må holde den åpen litt lenger nå enn før. På vei tilbake til min side møter vi hverandres blikk. Jeg fryser i nakken  og håper at øynene mine fortsatt er glassklare nok til å varme deg. Jeg setter meg inn i drosjen. Mamma og jeg er stille. Vi snakker mer med hverandre enn før, men uten at noen av oss behøver å si ordene høyt. Jeg ser bort på henne. Hun smiler og legger hånda si oppå min. Den er tørr og varm. Blodårene lyser mørkeblått mot den hvite og papirtynn huden. Vi holder hverandre på plass. 

Dette er hva jeg mener med ordbilder. Du både leser hva de gjør og du ser det for deg og du føler det, alt på en gang.

Det er bare vakkert.

 


Fra omslaget: “Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv.” Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

 

Nå leser jeg:

 

Glenn Johansen, Sjeledød

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Måneden starter med en krim som jeg har sett mange fine omtaler av. Den var nominert i Bookis sin Ulestkonkurranse.

 

 

Etter flere år i London vender den erfarne antiterroretterforskeren Tom Tønder tilbake til Norge. Dagen før han skal starte i sin nye jobb eksploderer en bombe i en oppbevaringsboks på Oslo S. Mannen som satte den der blir raskt funnet, men det er noe ved ham som ikke stemmer. Omtrent samtidig blir en kvinne funnet drept i sitt hjem. Hennes ektemann og deres felles datter er forsvunnet, noe som peker mot at Kripos-etterforsker Silje Wiik står ovenfor nok et partnerdrap. Men er det virkelig så enkelt?

 

Februar:

Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang funderer på hva som foregår i hodet på alle forfatterne:

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg