Bøker lest september 22, 10 bøker

 

September gikk ikke som planlagt

Jeg har vært ute og fartet litt, men ikke så mye at jeg ikke skulle fått lest.

Grand Hotel Europa brukte jeg svært lang tid på, så nesten halve måneden av gått, før jeg fikk begynt på stabelen.

De blir jo lei seg når jeg har plukket de frem, og så havner de tilbake i hylla, jeg forstår jo det.

Jeg hadde flere forfattere der jeg hadde to titler og heldigvis fikk jeg lest en av de fleste av dem.

En av forfatterne har jeg sagt farvel til.

Jeg sa at nå har jeg lest to bøker av deg og kommet frem til at du og jeg ikke passer sammen.

Likevel har jeg stablet opp en diger stabel for oktober også, enda da skal jeg ut og reise.

Jeg skal på kurs en uke med program fra morgen til kveld, men jeg greier ikke å la være.

Det er så herlig å se hvordan de ligger der så fint og venter på meg.

Jeg trenger å lese, hvis ikke blir jeg passiv for tv-en og det er ikke bra for hverken kropp eller hjerne.

Det er bedre å lese og da har jeg behov for inspirasjon, derfor stabler jeg.

Da fylles jeg av glede og forventning.

Månedens leste er øverst i innlegget, men vil du se de jeg ikke leste, da finner du de nederst.

Kun et par er leseeksemplarer og en av de beste har jeg betalt kr 10,- for.

Tekst fra omslag under bildet av boken.

Jeg har ikke betalt for å skrive og er heller ikke pålagt det på noen som helst måte.

 


Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne var svært interessant, men var så utfordrende å lese for meg, at det tok tid å lese den ut.
Jeg er svært begeistret. Dette kan se ut som en lett underholdningsbok, men det er det langt i fra.
Grand hotel Europa er et hotell som lever i fortiden. Der har det vært lite endring, man tviholder på det gamle. Så kjøper en kineser opp hotellet og endringene kommer.

Hotellet er et symbol for Europa.

For enkle meg,  uten høyere utdannelse enn gymnas og et år på bedriftsøkonomi, var språket utfordrende. Det vrimler av fremmedord og jeg måtte ofte ty til Google, men noen av de var fremmed for Google også. Likevel fikk jeg med meg sammenhengen. Nødvendigheten av å bruke et så høytflyvende språk, forstår jeg ikke helt.

Det som fascinerte meg mest, var at her ble tankegangen min utfordret.
Vi blir tatt med til ulike steder i Europa, kunsthistorie og historie generelt, filosofi, kjærlighetshistorie, men hovedtemaet er masseturismen og hvor det fører oss i fremtiden.

Vil du ha lett underholdning, nei. Den er underholdende, men langtfra lett.

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

 

Den kjente forfatteren Ilja Leonard Pfeijffer tar inn på det ærverdige, men nedslitte Grand Hotel Europa for å reflektere over hva som gikk galt med Clio, hans livs store kjærlighet. Slik skrives en vakker historie fram, om intellektuell og kjødelig lidenskap, om reiser til Malta, Portovenere og Venezia, og en spennende jakt etter Caravaggios siste maleri.

Forfatteren blir mer og mer fascinert av mysteriene rundt Grand Hotel Europa og gjestene som bor der – minneverdige karakterer som tilsynelatende stammer fra mer elegante æraer. Men hotellets fremtid er truet av globaliseringen som finner sin vei også hit.

Grand Hotel Europa er Den store europeiske romanen – en grandios, lyrisk og freidig roman om europeisk identitet og vårt eget kontinent. Et Europa hvor fortiden dyrkes i den grad at det knapt er plass til noen fremtid, og hvor masseturismen er i ferd med å ødelegge noe av det mest verdifulle vi har. Boken er en av de mest solgte i Nederland de siste årene, den er belønnet med flere priser, er trykket i 26 opplag og er under utgivelse i over 20 land.

 

Nadia Hashimi. Når månen står lavt

 

Etter å ha lest Et hus uten vinduer, bestemte jeg meg for å lese flere av Hashimi. Denne måneden ville jeg prøve å få lest både Der månen står lavt og Perlen som sprengte skallet. Hun kommer med en ny nå i høst, Der himmelen lyser.

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Dette er nesten den aller beste jeg har lest av henne. Den er så utrolig bra skrevet og så spennende at jeg nesten ikke klarer å legge den fra meg. En fantastisk forfatter rett og slett. Anbefales varmt. Tankevekkende, trist, lærerikt. Jeg skal sette meg ned nå og lese den ut.

 

En ny roman fra Nadia Hashimi, forfatteren av den internasjonale bestselgeren Perlen som sprengte skjellet. Når ektemannen blir drept av Taliban, må Fereiba flykte fra Afghanistan med sine tre barn. Hun har bare ett håp om å overleve: å komme seg til søsteren i England. Med falske papirer og hjelp fra fremmede de møter på veien, klarer de å komme seg til Iran, og videre til Hellas. Men på et travelt torg i Athen tar skjebnen en ny og skremmende vending når tenåringssønnen Saleem blir borte.

 

Eva Weaver, Gutten fra ghettoen 

 

Egentlig skulle stabelen kun være bøker med historier fra Asia, men denne lurte seg inn i stabelen, uten at jeg så det. Det er noen som bare sniker seg frem, hvis jeg ikke følger med. Den ser bra ut, så den fikk ligge der.

Eva Weaver, Gutten fra ghettoen 

Jeg er så glad for at denne lurte seg inn i stabelen for denne var også veldig fin.

Den var så nydelig. Ja, trist også, men veldig fin samtidig. For en historie. Og det er en debutbok.
Fra Warszawa under andre verdenskrig. Fra gettoen dit jødene ble tvangsflyttet og deretter jaget fra og sendt til konsentrasjonsleir.
Vi møter her igjen den gode doktoren fra Warszawa.

Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszawa

Det er ingen historie fra konsentrasjonsleirene. Den er trist, men ikke av de råeste, for de som har vondt for å lese det.
Anbefaler den varmt. Den var så fint skrevet at jeg så for meg historiene de fortalte via dukkene. Det er slike bøker som er mine favoritter, de som lager bilder i hodet mitt, der jeg tror personene er virkelige mennesker og jeg tror jeg kjenner dem og jeg ser dem foran meg.

 

 

 

Dukkemesteren fra gettoen er fortellingen om en frakk, en hånddukke og en gutt som bor i Warsawa i 1938, en tid da trusselen om krig ble hard virkelighet. Denne viktige boken gir leseren innblikk i den 2. verdenskrig. Samtidig forteller den en spennende og gripende historie om et barns overlevelsesevner under umenneskelige livsbetingelser.

 

Shilpi Somaya Gowda, Indias datter og Gyllen sol

 

Jeg har lest Vi var en familie. En fin bok, selv om den ikke grep meg helt.

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Indias datter begynte jeg på for mange år siden. Jeg hadde den på e-bok, men det var noe tull med sidene, så jeg ga opp. Jeg kjøpte derfor papirutgaven for den har fått veldig mange gode omtaler.

Det ble to romaner av denne forfatteren også. Gyllen sol var en stor overaskelse. Kr 10,- betalte jeg for denne store leseopplevelsen. I denne romanen greide Gowda det jeg har savnet i to andre jeg har lest av henne, å få meg helt oppslukt. For en historie. Liker du Indias datter, ja da må du lese denne. Eldstesønn drar til Usa og blir lege, men det er utfordringer der også. Jeg greide ikke å legge den fra meg og den er slett ikke forutsigbar. Anbefales varmt, veldig varmt.

 

 

Anil forlater India for å studere i USA. Trass i familiens krav mer ønsker han å bli, men en barndomsvenninne fanget i et voldelig ekteskap, trenger hans hjelp.

Anil er den første i familien som forlater India for å få en utdannelse. Han er familiens eldste sønn og klanens neste overhode. De forventer av ham at han vender hjem igjen. Når han arver posisjonen som landsbymegler, må Anil veksle mellom sitt moderne liv i USA og sin lille landsby. Men jo mer Anil ser av USA, jo mer ønsker han å bli i Vesten. Barndomskjæresten Leena har ikke de samme mulighetene. Fanget i et voldelig, arrangert ekteskap blir hun tvunget til å ta et valg som kan ødelegge hennes og familiens ære. Vil Anil forsake sitt nye liv for å redde Leena? Vil han velge landsbyen som behøver ham?

 

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

 

Endelig fikk jeg lest Indias datter. Den har ventet flere år.Dette er også en bra bok, i likhet med den første jeg leste av henne, Vi var en familie, men Gyllen sol slo de begge  ned i støvlene for meg. Det jeg har savnet i Indias datter og Vi var en familie, er å føle personene. Vanskelig å forklare, men for meg er det en forskjell å lese om noen og å føle de. Føle med de, føle at jeg kjenner de. For all del, Indias datter anbefaler jeg varmt, en utrolig bra historie.

 

 

 

Jentebarn har ingen verdi på landsbygda i India, så når Kavita føder en datter, dreper ektemannen Jasu den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter, og trygler sin mann om å få tilbringe én natt sammen med barnet. Den natten bringer hun datteren i sikkerhet på et barnehjem. I USA vokser Asha opp hos trygge og kjærlige adoptivforeldre. Likevel trekkes hun mot sitt fødeland, og reiser til India for å fi nne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år, og fortelles av de to mødrene og datteren de deler. Dette er en emosjonell og eksotisk fortelling som tar deg tett på Indias kultur, mennesker, lukter og smak. “Indias datter” oversatt til 18 språk, er solgt i over 200 000 eksemplarer i Canada og har ligget på New York Times’ bestselgerliste

 

Nadia Hashimi, Perlen som sprengte skjellet

 

Det ble to av Hashimi så nå er jeg ajour før den nye kommer. Hun er en svært flink forfatter. Perlen som sprengte fjellet er like gripende som de andre bøkene hennes. Men jeg ble nesten enda mer grepet av Når månen står lavt. Nå har jeg igjen noen sider av den når jeg skriver dette, men den er så spennende at jeg nesten ikke har tid til å legge den ned, for å bli ferdig med bloggene, før jeg tar fatt på turen til krimhelg på Osterøy. Da blir det lite tid til bloggen. utenom krimprogrammet, som det kommer rapport fra.

 

Perlen som sprengte skjellet er en sterk og realistisk bok som skildrer kvinneliv i Afghanistan på begynnelsen av 1900-tallet og i vår egen tid. Kabul 2007: Taliban regjerer i gatene. Med en far som er rusavhengig og ingen brødre, er det sjelden Rahima og søstrene hennes får lov til å forlate huset for å gå på skolen. Deres eneste håp ligger i den eldgamle afghanske tradisjonen med bacha posh, som tillater Rahima å kle seg og bli behandlet som en gutt, helt til hun kommer i gifteferdig alder. Som gutt har hun en frihet hun bare kunne ha drømt om før, og som vil forandre henne for alltid. Men Rahima er ikke den første i familien som er gjenstand for denne skikken. Et århundre tidligere reddet hennes tippoldemor Shekiba seg selv og skapte seg et nytt liv på samme måte, en forandring som førte henne ut på en reise fra den avsidesliggende landsbyen og til rikdommen og overfloden i kongens slott i Kabul. «Nadia Hashimi har først og fremst skrevet en følsom og vakker familiehistorie. Denne engasjerende historien skildrer flere generasjoner og er et portrett av Afghanistan med all sin forvirrende og gåtefulle storhet. Samtidig gir den et bilde av den kampen afghanske kvinner fortsatt må kjempe.» Khaled Hosseini, forfatter av Drageløperen «Et fascinerende innblikk i livet til afghanske kvinner som tilhører ulike generasjoner og er skilt av store avstander, men som likevel har mye felles. Dette er en historie som får deg til å tenke.» Shilpi Gowda, forfatter av Indias datter

 

 

Rohinton Mistry, Balansekunst

 

Balansekunst og Familieanliggender. Dette er også bøker som har ventet i årevis, så det er ikke rart de blir ivrige, når de blir plukket frem.

Rohinton Mistry, Balansekunst

Jeg leste denne først fordi det var den som ble anbefalt av flest mennesker og den var utrolig sterk. Men trist også. Tankevekkende og lærerikt, gripende. Den setter spor og blir ikke glemt. Det er mange bøker denne måneden som har satt varige spor i hjertet mitt og vil bli anbefalt igjen og igjen. Eneste jeg ikke likte var slutten. Den kunne jeg tenkt meg annerledes.

 

Denne er en av de og jeg gleder meg til jeg kan ta fatt på Familieanliggender. De kan leses frittstående.

 

Gjennom sine fire hovedpersoner og en mengde fargerike bipersoner fører Rohinton Mistry leseren rundt i Indias nære fortid, fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975. “Balansekunst” er en brutal historie, men den er også sterk, fargerik og vakker og bringer India i fokus på et enbestående vis. Her skildres kastevesenet og kampen for tilværelsen på en så livfull måte at det er nærliggende å trekke linjen tilbake til forfattere som Dickens og Balzac. “Balansekunst” er blant de sjeldne bøkene som setter varig preg på leseren.

 

Boken handler om kvinner i 4 generasjoner som bor sammen i Istanbul. Mennene i familien får en tidlig død, og de tror det hviler en forbannelse over dem. Da de får besøk av en kusine fra USA dukker det opp mørke familiehemmeligheter.

 

 

Deborah Rodriguez, Den lille kafeen i Kabul

 

Dette må være et impulskjøp, beregnet på ferie. Dette er egentlig feil bilde. Boken heter Tilbake til den lille kafeen i Kabul og er en frittstående etterfølger av Den lille kafeen i Kabul. Omslagene er så like at jeg så feil, trodde jeg. Men så like er de ikke. Det var rett og slett jeg som slurvet. Den første boken har jeg ikke lest men jeg ser at mange er svært begeistret for den, for nå jeg la ut denne etterfølgeren var det mange som sa at den ville de lese.

 

 


På et av de farligste stedene på kloden møtes fem kvinner: Sunny, den stolte kaféeieren, Yasmine, som ble kidnappet fra en avsidesliggende landsby, Isabel, en ambisiøs journalist, Candace, en rik amerikansk kvinne som endelig har forlatt ektemannen for å hengi seg til sin afghanske elsker, og Halajan, en enke som har en hemmelig kjærlighetshistorie som bryter med alle regler i det afghanske samfunnet

 

 

 

Om Tilbake til den lille kafeen i Kabul

Seks kvinner forent gjennom en liten kafé i Kabul Sunny, tidligere eier av Den lille kafeen og ny eier av vingården The Screaming Peacock. Greier hun å takle livets utfordringer på egen hånd? Yasmina, den unge moren som nå driver kafeen – helt til en forferdelig hendelse rammer både familien og kafeen … Layla og Kat, afghanske tenåringer i USA som strever med å finne sin plass i tilværelsen. Zara, som er på vei inn i et tvangsekteskap som vil få ødeleggende konsekvenser. Disse kvinnene er i ferd med å lære seg det Halajan, Yazminas opprørske svigermor, alltid har visst: Når verden slik du kjenner den er i ferd med å forsvinne, må du må finne en ny måte å leve på.

 

 

Shin Kyong-sook, Ta vare på mamma 

Jeg kommer med en gang:

Bøker lest august 2017 

 

Etter å ha lest Jeg kommer med en gang, visste jeg at denne forfatteren må jeg lese mer av. Jeg kjøpte de derfor fra Press forlag.

Ta vare på mamma var den første som ble gitt ut og ble en internasjonal suksess.Stillferdig og vakker. Noen vil nok kalle den kjedelig men det er den langt fra for meg.

Jeg synes det er en liten perle som beskriver en mor som egentlig var usynlig, men som både mann og barn oppdager, i det hun forsvinner og de ikke finner henne igjen.

Først da begynner de å tenke over alt hun har gjort for dem og for andre rundt henne. Rørende.

Jeg har en til av henne i stabelen, men den nådde jeg ikke å lese den nå, Jenta som skrev ensomhet. Gleder meg til den skal inn i en stabel. Men hvilket tema skal jeg få plassert den i. Jeg skulle vel hatt en måned, med tema De jeg lengter etter å få lest.

 


Med over en million solgte eksemplarer på et drøyt år siden utgivelsen er Ta vare på mamma den mestselgende romanen i Korea noensinne. Nå er den også i ferd med å bli en internasjonal bestselger. Shin Kyung-Sook har skrevet en neddempet men dypt rørende historie om en families jakt på sin mor – og om lengslene, hemmelighetene og smertene som de oppdager at hun har gått og båret på. Det er under et familiebesøk i storbyen Seoul at mamma blir borte. Hun var rett bak ektemannen når han gikk på toget, og så var hun plutselig ikke der lenger. Mens barna krangler om hvordan de skal lete etter henne, og faren vender hjem til landsbyen for å vente, forteller hver av familiemedlemmene sin egen historie om livet med moren. Har de levd opp til forventningene hennes? Var hun egentlig lykkelig? Underveis får vi ikke bare vite hva som vite hva som skjedde den skjebnesvangre dagen, men vi blir får også ta del i et større mysterium: Spørsmålet om hva det vil si å være mor. Som roman er Ta vare på mamma dypt forankret i den koreanske kulturen og familietradisjonene, og tar leserne med inn i en fremmed og fascinerende virkelighet. Men boken er også en varsom utforsking av helt allmenne temaer, om båndene som binder oss sammen i familier, og om hvordan vi blir usynlige for dem som står oss nær.

 

 

Khaled Khalifa, Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen 

Bøker lest september 2021, 13 bøker

Jeg har lest en av han før, Ingen ba for dem. Jeg både likte og ikke likte den, så jeg er spent på denne.

Khalifa og jeg er ikke noe match. Jeg blir drittlei, akkurat som i den forrige. Det er bare forhold han snakker om. Hvem som ligger med hvem, i alle versjoner. Det er som om han endelig får lov å snakke om noe han ellers ikke kan snakke om. Jeg ga opp før jeg hadde lest den ut, jeg hadde igjen 70 sider når jeg tenkte at nei, dette bruker jeg ikke mer tid på. Når jeg ikke er interessert i å høre hvordan det går med personene i boken, da er det bare tull. Og han hopper fra ene personen til den andre, frem og tilbake i tid og sted, så du må lese om igjen, for å få sammenhengen, for det er ikke tidsangivelser.

 

 


Fortelleren i romanen ble født i 1963, samme året som Baath-partiet kom til makten i Syria ved et kupp. Handlingen strekker seg inn i vårt århundre og skildrer familiens liv i Aleppo under diktatoren Hafez al-Assad og senere hans sønn Bashar, et samfunn styrt av frykt og kontroll. Romanen forteller om Syrias politiske kollaps som har pågått over flere tiår. Gjennom tre generasjoner følger romanen familien, venner, fiender og elskere. Aleppo er romanens sentrale karakter, en gang en metropol for rikdom, makt og kultur, nå i ruiner.

 

Ajar Akthar, Begynnelsen på et farvel

 

Et av mange impulskjøp og aner ikke hva jeg går til. Denne fant jeg frem og håpte å få lest siste dagen, men det gikk ikke. Jeg hadde nok med Når månen står lavt.

 

Hayat Shah har vært bergtatt av Mina lenge før han treffer henne: Morens vakre, talentfulle venninne er rene legenden i familien. Når han får vite at Mina skal flytte fra Pakistan og bo sammen med familien Shah i Amerika, blir Hayat henrykt. Hayats far er mindre begeistret. Han er stadig på vakt mot fundamentalisme, og liker ikke tanken på å få Minas brennende tro inn under sitt eget tak. Det ingen forventer, er at Hayat skal bli totalt forvandlet når Mina viser ham Koranens skjønnhet. Minas virkelige magi kan være at Shah-huset blir et lykkelig hjem. Men når en jødisk lege og familievenn får et godt øye for Mina, blir Hayats sjalusi forsterket av omgivelsenes antisemittisme – og han handler med katastrofale følger for de han er mest glad i. Begynnelsen på et farvel er et gnistrende skrevet, nyansert og emosjonelt kraftfullt blikk på samspillet mellom religionen og det moderne livet. Ayad Akhtar vokste selv opp i den amerikanske Midtvesten, og gjennom Hayat Shah viser han leserne på levende vis hvor sterke krefter unge menn og kvinner som vokser opp som muslimer i dagens USA utsettes for. Dette er en intim og personlig roman som vil bli værende hos leserne lenge etter at siste side er lest.

 

Rohinton Mistry, Familieanliggender

 

Balansekunst leste jeg og den var også tykk og tok tid, så Famileanliggender må være tålmodig og vente en stund til.

 

Rohinton Mistry er kjent blant mange norske lesere for romanen Balansekunst (1997). I sin nye bok, Familieanliggender, tar forfatteren oss med til 1990-årenes Bombay. Mistry er en realistisk forteller, og han viser med denne romanen igjen sin store evne til å skildre miljøer og enkeltmenneskets kamp i hverdagen med både humor og alvor. Nariman Vakeel er parsi, 79 år gammel og enkemann. Han lider av Parkinsons sykdom og bor i en nedslitt leilighet sammen med sine to middelaldrende stebarn. Da Nariman, stikk i strid med stebarnas anvisninger, spaserer en tur ut i byens gater og brekker foten, blir omsorgsbyrden for tung for dem, og de overlater ansvaret til sin mye yngre halvsøster, Roxana. Hun bor i en liten leilighet med mann og to små sønner, og den nye situasjonen setter hele familien på harde prøver. Boken var nominert til den velrenommerte Booker-prisen. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen.

 

Elif Shafak, Bastarden fra Istanbul

 

Enda et impulskjøp. Skal tro om denne er bra?

Jeg hadde to bøker av Shafak i stabelen og fikk ikke lest noen av dem.

 

 

 

Amitav Ghosh, Et hav av valmuer

 

Denne har stått i hylla i mange år. Et hav av valmuer oh En elv av røyk. Det er en trilogi, men har aldri funnet den tredje. Jeg får prøve igjen, hvis jeg liker de godt.

 

Dette er den første boken i Ibis-trilogien.

 

Amitar Ghosh, En elv av røyk. Bok 2  i Ibis-trilogien

 

Mektig historisk epos fra en av Indias store forfattere.

I september 1838 blir skipet Ibis rammet av storm på vei fra India til Mauritius med en last av straffanger og tvangsarbeidere. Når stormen løyer, har fem menn forsvunnet: to sjømenn, en passasjer, og to straffanger.

Den samme stormen griper også inn i livene til menneskene om bord på andre skip i området. Anahita seiler mot Kanton med en stor last opium. Og Redruth er på vei fra England med en last av planter som skal byttes i sjeldne vekster fra Kina. Over dem alle henger trusselen om fiendtligheter mellom Kina og Storbritannia. Den kinesiske keiseren vil ha en slutt på opiumimporten fra Vesten og India, men opiumhandlerne vil ikke gi seg uten kamp. Mange skjebner står på spill.

Andre bind av Amitav Ghosh’ storslåtte trilogi er like medrivende lesning som den Man Booker-prisnominerte Et hav av valmuer, og er et sterkt portrett av en tapt by: Kanton før opiumskrigens start.

 

 

Dina Jefferies, Tedyrkerens kone

 

Dina Jefferies, Grevinnen fra Toscana

Dina Jefferies, Den savnede søsteren

Dinah Jefferies, Safirhandlerens enke

Den siste der lette jeg veldig etter i hyllene. Jeg så først nå at jeg har lest den. Jefferies er ikke av mine feelgoodfavoritter, men har vært ok innimellom som avslappende underholdning. Dette må bli en feriebok. Jeg har flere av Jefferies som venter på å bli lest. Og de skal defintivt leses.

 

 

For å beskytte familien må hun gjøre det umulige. 1925, Ceylon. Gwendolyn Hooper stiger av båten fra England i et land hvor det dufter av kanel og sjasmin. Hun er en ung brud på 19 år som skal begynne et nytt liv. Men når hun føder sitt første barn, står hun overfor et valg ingen mor skulle være nødt til å ta.Plantasjen ektemannen har drevet gjennom flere år, har mange hemmeligheter. Hvordan døde mannens første kone? Og hva skjuler den lille graven i hagen? Mest av alt tynges Gwendolyn av sin egen hemmelighet som hun har kjempet for å beskytte hele livet

 

 

Shin Kyong-sook, Jenta som skrev ensomhet.

 

Dette er tredje noken, men de er frittstående.

 

 

Endelig kommer det en ny bok fra forfatteren av bestselgeren Ta vare på mamma og Jeg kommer med en gang. Denne gangen om ensomheten hos en ung jente som flytter fra landsbygda til storbyen Seoul. Hun får seg jobb på fabrikk i Seoul under den industrielle blomstringstiden på 1970-tallet. Den navnløse jenta har lange dager på jobben, og hver kveld sliter hun seg gjennom kveldsskole for å oppnå drømmen om å bli forfatter. Shin Kyung-Sook skildrer et samfunn som går gjennom en ekstrem samfunnsmessig omveltning hvor urbanisering og undertrykkelse er to sider av samme sak. Unge jenter betaler den største prisen i en tid der Korea blomstrer og vokser etter vietnamkrigens herjinger. De unge jentene er på bunnen av det stadig større klasseskillet som vokser frem i Seoul. Jenta som skrev ensomhet drar veksler på konfliktene og usikkerheten Shin selv følte da hun flyttet til storbyen, da hun selv var en ung jente som skrev seg gjennom ensomheten. Romanen er regnet blant de viktigste bøkene i Korea det siste tiåret og befester Shins posisjon som en av de mest lesverdige forfatterne i sin generasjon.

 

 

Un-Su Kim, En kule i hjertet.

Leseeksemplar fra Aschehoug forlag

 

Dette er eneste leseeksemplaret denne måneden. Aner ikke om den er bra, men kan være ok med en krimbok i gjengen.

 

 

Bak hver forbrytelse i Seoul skjuler det seg en anonym mesterhjerne – en planlegger – som i stillhet legger opp trekkene til byens farligste kriminelle. Planleggerne nyter legendestatus, ingen vet hvem de er. Reseng er snikskytter og leiemorder, oppdratt i kriminalsentralen “Biblioteket” av en gretten morder ved navn Gamle Vaskebjørn. Reseng spør aldri om noe: hvor han skal, hvem han skal drepe, eller hvorfor hjemmet hans er fylt med bøker ingen noen gang har lest. Så en dag følger ikke Reseng planen som er lagt for ham og velter dermed hele reisverket rundt seg. Når han avdekker et opplegg satt i gang av en eksentrisk trio av unge kvinner – en kioskansvarlig, hennes lamme søster og en skjeløyd bibliotekar – blir Reseng nødt til å bestemme seg for om han vil forbli en brikke i spillet eller ta styringen selv

 

Elif Shafak, 10 minutter og 38 sekunder i vår underlige verden 

Det var et Leseeksemplar til, men en jeg har lånt av Norli Åndalsnes

 

Jeg ser nå at jeg har to bøker denne måneden av Shafak også. De er jo så ukjente for meg mange av disse asiatiske forfatterne at jeg husker ikke navnene.

 


I en søppeldunk et sted i utkanten av Istanbul ligger sexarbeideren Tequila Leila og er død. Men «selv om hjertet hadde sluttet å slå, strittet hjernen imot … Hukommelsen stormet av gårde, ivrig og iherdig, og samlet opp biter av et liv som styrtet mot slutten».

Slik innledes denne usedvanlige beretningen om en mishandlet og brutalisert, men sterk og modig kvinne som har holdt fast ved sin grunnleggende menneskelighet, på tross av at verden har gjort sitt beste for å knekke henne. Mens livets nedtelling pågår, klynger Leilas bevissthet seg til minner om fødsel og barndom, oppvekst og overgrep, bakgatene og bordellet hun jobbet i – og ikke minst hennes fem medutstøtte venner, sikkerhetsnettet som dempet fallet hver gang hun snublet, ble utnyttet og henfalt til selvmedlidenhet.

Men historien om kvinnen som nekter å tie selv etter at hun er blitt myrdet, er også en roman om byen som var hennes levebrød inntil den tok livet av henne, Istanbul. Boken er dedisert til «Istanbuls kvinner og til byen Istanbul, som er – og alltid har vært – en kvinnelig by». Dobbeltportrettet av den prostituerte Leila og «denne maniske gamle byen» gjør Shafaks nye roman til en ofte sjokkerende, men medrivende og intens leseopplevelse. Som forfatteren sier det: «Mye i denne boken er sant, og alt er fiksjon.»

 

 

Haruki Murakami, Trekkoppfuglen 

 

Et impulsinnkjøp fra mange år tilbake, for Murakami er en kjent forfatter. Jeg leste en av han i fjor, den fikk jeg av Pax forlag. Denne har jeg kjøpt selv.

Haruki Murakami, Kafka på stranden

Trekkoppfuglen er en tykk bok, med tett skrift og små bokstaver, så små at dette tror jeg må bli en midt på sommeren lese bok. Altfor omfattende å ta tak i nå etter andre krevende bøker.

 

 

Når telefonen ringer hjemme hos Toru Okada, en ung, nokså alminnelig fyr som for tiden er arbeidsløs, hører han stemmen til en kvinne han ikke kjenner, men som ikke desto mindre later til å vite alt om ham. Okada rykkes løs fra hverdagens sløve rutine. Han har lett etter katten sin i flere dager, og nå forsvinner også hans kone uten spor. I jakten på henne kommer han i berøring med sterke krefter i det japanske samfunnet, mennesker helt uten skrupler og moral. Han konfronteres også med krigens bestialitet, slik den utspilte seg i en ørken i Mandsjuria i 1938.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg