Simon Stranger, Adventstjernen

Simon Stranger, Adventstjernen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette må vel være årets vakreste julebok. Den er bare nydelig.

Jeg har skrevet mange ganger om dette med å ha en rytme inni seg når man leser. Når man så treffer en forfatter som skriver i den rytmen kjenner man en egen fred inni seg når man begynner å lese. Simon Stranger skriver i “min” rytme og ikke bare det, han leser i den også- Ta det til å lytte til dette minuttet så vil du sikkert forstå hva jeg mener.

 

Boka er nydelig skrevet og den er fantastisk illustrert. Om en flyktingegutt som gjemmer seg på låven. Stranger forteller historien så fint  og nøytralt, han tar ingen side i konfliktene som pågår. Og han skriver jo ren poesi. Stella har mistet mammaen sin og som alle andre juler har hun en adventskalender med en pakke hver dag. Hun og pappaen begynner å få fotfeste igjen så smått og nå skal de feire jul uten mor. Bakteppet er litt trist men det er likvel ingen trist bok.

Akkurat som Snøsøsteren kan det her leses et kapittel hver dag i adventstiden.

Sitat:

Vi lærer så mye på skolen. Vi lærer om øyer i Oseania, svake verb og om hypotenuser og rettvinklede trekanter. Vi lærer om faraoene og pyramidene i Det gamle Egypt, hvordan cellene i kroppen fungerer, og hvor mange milliliter det er i en liter.

Det vi ikke lærer noe om, er sorg.

Vi lærer ikke at sorgen er som å bli viklet inn i et edderkoppnett av tanker og følelser som strammer rundt kroppen, og gjør hver eneste bevegelse vanskelig. Jo mer du spreller, jo strammere blir nettet.

 

Sitat:

Vi lærer ingenting om hvordan sorgen er som en vask der noen har satt i proppen og skrudd på vannet. Litt etter litt fyller vannet seg opp inni kropppen. Fyller opp brystet og halsen og presser mot øynene.

Nå er det bare et lite dult som skal til, så vil det renne over

 

Sitat:

Noen ganger tenker jeg på det mamma sa om menneskeheten. At vi mennesker er som dukkene i den russiske babuska-dukken jeg har på rommet mitt. Hvis man skrur dukkene fra hverandre, beveger man seg også bakover i tid. Fra mamma til bestemor til oldemor til tippoldemor, og videre , helt til de aller første menneskene. Alle er i slekt, pleide mamma å si. Alle mennesker i hele verden er i familie

 

Sitat:

Ingen vet hva som skjer når vi er borte.

Noen tror på himmelen. Et sted uten skrubbsår, bilkøer og myggstikk. Et sted uten krig, fattigdom, sorg eller smerte. Andre tror ikke på noe liv etter døden. Det vi vet, er at alle kroppene våre er like gamle som universet. Sånn sett har du alltid vært her og vil aldri forsvinne. Ikke jeg heller. Jeg vil alltid være her, i minnene, men også som deler av alt som omgir deg.

Jeg husker hvor stor trøst jeg fant i det da jeg var liten. At døden ikke er noe annet enn en forandring , og at livene vi lever, er dråper i en elv som hele tiden flyter videre.

 

Sukk, han skriver bare så innmari vakkert. Jeg sukker henført. Og illustrasjonene, de er også så nydelige med en slik varme og kjærlighet. Illustratør er Shwan Dler Qaradaki. All ære til han.

Jeg tror ikke det finnes vakrere bok, selv om jeg også synes Snøsøsteren er sensasjonell. Dette er vakre bøker å ta frem år etter år og la de gå i arv fra generasjon til generasjon. Nydelig.

 

 

De lever helt ulike liv. Stella, 11 år fra Norge, har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef, 17 år fra Palestina, er en flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. De møtes en desemberdag på en låve, og skjønner snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror.

En bok om flukt og hjemløshet, men også vennskapsbånd og det å høre til.
En hjertevarm og tankevekkende kalenderbok fra en våre viktigste samtidsforfattere.

«Fortellerne tilbyr ikke bare julekos til barna, men skaper en historie som er spennende, rørende – og relevant.» Maya Troberg Djuve, Dagbladet (Terningkast 5)

«Årets beste kalenderbok. Adventsstjernen byr ikke på enkle løsninger. Kvir seg ikke for vanskelige temaer. Men her er også mye fint, mye håp og varme og kos. Ekte julestemning, og en påminnelse om solidaritet. Som vel er det jula faktisk handler om, sånn egentlig.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Her er årets beste tips om familielektyre i desember. Boka formidler et viktig budskap uten å være påtrengende forkynnende. Ikke ofte finner vi noe som på troverdig vis kombinerer lødig innhold og drivende spenning slik den nye boka til Simon Stranger gjør.» Marianne Lystrup, Vårt Land

«Som bibliotekar ville jeg aldri nølt med å anbefale «Adventsstjernen» til foreldre eller lærere som leter etter en varm, klok bok som handler om viktige spørsmål på en trygg og tydelig måte.» Morten Olsen Haugen, Aftenposten

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg