Linn Ullmann, Det dyrebare

Linn Ullmann, Det dyrebare

 

Siste bok ut i januar, Det dyrebare, var en fin og annerledes roman. Min første roman av Linn Ullmann og jeg kommer nok til å lese flere.

Jeg syntes historien ble litt hoppende og man måtte ha tunga beint i munnen, for den hoppet mye i tid med tilbakeblikk. Jeg tenker at huffameg for en trist familie egentlig. Det virker litt på meg som om alle fortellerstemmene er litt like selv om de skal være ulike. Alle er sære og med et kaos av tanker i hodet. Kjenner igjen alle de tankene som kverner i eget hode.

Historien forteller også hvordan vi blir påvirket av å miste noen, her et barn som dør i en alder av fire år, en sønn, en bror. Det påvirker hele familien. I tillegg blir en barnepike meldt savnet.

Interessant bok, men også litt slitsom å lese. Man må konsentrere seg og lese sakte.

Så ja jeg er positiv til Linn Ullmann og leser gjerne flere, men jeg er ikke overbegeistret, det er jeg ikke.

Boken har jeg selv kjøpt, derfor er jeg ikke nødt til å merke den med noe reklame.

Jeg har også De urolige stående i bokhyllen på vent.

 

Jon Dreyers liv er i ferd med å rakne. Det store litterære prosjektet hans skulle vært fullført for flere år siden. Han kjemper med skrivesperre og er stadig utro. Alt begynte da nitten år gamle Mille forsvant uten et spor, for så å bli funnet død to år seinere. Jons kone, Siri Dreyer-Brodal, er en dreven kokk og restaurantinnehaver som har sine egne stridigheter å overkomme. Ikke bare er hun gift med en troløs mann, men hvordan skal hun forholde seg til den sterke og utrøstelige moren, Jenny Brodal, som begynner å drikke igjen etter å ha vært tørrlagt i tjue år, akkurat i tide til den lenge planlagte 75-årsfeiringen? Og verken Jon eller Siri aner hvordan de skal håndtere den uforutsigbare og uregjerlige datteren Alma.

Milles forsvinning og uvissheten om hva som skjedde, preger alle som var berørt av henne. Gradvis avdekkes en historie om kjærlighet og grådighet, om hemmelige liv og smertefulle forbindelser. Linn Ullmann har skrevet en besettende, beksvart og humoristisk roman om sorg og overlevelse, om en familie som blir offer for sine egne hemmeligheter og om en brutal forbrytelse.

Det dyrebare er en fortelling om å fortelle: om hvordan liv uopphørlig diktes opp og om.

 

2 kommentarer
  1. Så fint at du tar for deg Linn Ullmanns forfatterskap – hun er perfeksjonist, jeg har lest det meste av henne – og ga faktisk terningkast 6 på denne i 2012. De urolige var også veldig bra.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg