Her har det vært tendens til krangling, men nå er marslista klar, ihvertfall nesten

 

Ja det er litt av et sirkus her når bøker skal velges ut til månedens lesing.

Huttetu, sterke skumle karer som Niels Oxen og Hauk Alving, blir presset ut av sterke kvinnelige forfattere, som Yrsa Sigurdardottir, Hanne Gelein og Lesley Kara.

Jaja, sier den rolige gubben, bra du har noe å gjøre.

Han er nå vant til denna tullete kjerringa som styrer på med de bøkene.

I mars har jeg fått et oppdrag som gjør at lesestabelen er litt redusert, men det er så mye spennende at jeg kjenner forventningens brus.

https://kampanje.bookis.com/ulest/nominering

Hurra 🎉 BOK365.no har skrevet om vårt nye konsept “Årets Ulest”! Over 120 forfattere ble nominert i første runden, og juryen er straks i gang med å lese. I løpet av noen uker skal alle andre der ute få ta del i avstemningen også. Så vi endelig kan kåre vår første vinner av delfinalene! Følg med 👏

“I dag er det som regel de største forfatterne og bøkene, som forlagene og bokhandlere har valgt ut, som får oppmerksomhet. Det er mange flinke forfattere der ute som verken har markedskapital eller store nok forlag i ryggen til å bli oppdaget. Nå håper vi å kunne bidra til å løfte frem flere!”

 

Jeg har fått de ærefulle oppdraget å være i juryen. Bøkene i første runde er nominert så følg med  på Bookis. Omtale av de jeg har lest, kommer når avstemmingen er over. Dette for ikke å la noen få mer fokus enn andre.

Bookis løfter de ukjente

Jeg er på vei hjem fra ferie i dag og da er det fint å ha en slik stabel å glede seg til når man skal finne igjen godstolen hjemme.

 

Jeg er også med på Aschehougs lesegruppe der vi skal lese en bok hver måned.

Januar var det en meget spesiell og hjerteskjærende bok, nemlig Syng, gravløse, syng.

Jesmyn Ward, Syng, gravløse, syng

Boken i februar var

Ta-Nehisi Coates, Vanndanseren

Dette var også en fantastisk leseopplevelse.

Ta-Nehisi Coates, Vanndanseren

 

Boken i mars er

Michael Ondaatje, Krigslys.

Denne har jeg ikke fått enda og tror du ikke at jeg glemte den når jeg lagde stabelen, så da får jeg et luksusproblem denne måneden også. Skal tro hvor mange jeg får lest, i og med at det også blir to jurybøker som skal leses. Himmel og hav for en glede.

 

Et litterært mesterstykke fra en av vår tids store forfattere.

London, 1945. I kaoset etter andre verdenskrig blir 14 år gamle Nathaniel og søsteren Rachel forlatt av foreldrene som visstnok
reiser til Singapore. Barna etterlates i en gåtefull manns varetekt. Han har et underlig kroppsspråk og kalles Møllen, og søsknene
mistenker at han er kriminell. De blir både mer overbevist og mindre bekymret etter hvert som de blir kjent med Møllens fargerike
og eksentriske omgangskrets. Både mennene og kvinnene virker underlig opptatt av å beskytte de to søsknene
men mot hva? Hvem er egentlig disse menneskene? Og hvor er mor og far?
Tolv år senere begynner Nathaniel å undersøke hva det var, alt det han ikke forsto den gangen. Han trekkes gradvis inn igjen i
den moralsk ambivalente skyggeverdenen som etterkrigstiden – og søsknene – befant seg i.

 

 

Geir Stian Ulstein, Min kraft, Et liv med helbredende hender

Et leseeksemplar fra Gyldendal

En bok om healeren Bergit som jeg gleder meg til å åpne mars måned med. Jeg har jo selv varme hender og jobber med healing, så dette blir et spennende møte for meg.

 

 

 

«Det var ikke noe uvanlig ved min fødsel, med unntak av at jeg døde tre år før jeg kom til verden. Heller ikke oppveksten min var spesielt merkverdig, bortsett fra at jeg bodde på en gård tynget av en gammel forbannelse, en forbannelse som ikke var en myte, men levende til stede. Med meg, derimot, var det noe merkelig.»

Som ung pike ble Bergit Loen Hatlenes innviet i en tradisjon som strekker seg langt tilbake i slekten. Med varme hender kan Bergit helbrede trengende mennesker. Siden 1970-tallet har flere tusen syke, ofte som en siste utvei, oppsøkt gården hennes på Selje i Stad kommune. Resultatene er forbløffende.

Gjennom møter med forfatteren Geir Stian Ulstein spinnes Bergits historie bakover i tid mot barndommen, videre til samarbeidet med den legendariske sjamanen Mikkel Gaup og samlivet med sin karismatiske ektemann, grønlandsfareren Anders Hatlenes, og helt opp til vår egen tid. Det er et liv i makt og avmakt. For hva er det som skjer med menneskene som legger seg under Bergits hender?

Min kraft er en historie om trøst, lindring og helbredelse.

 

Meg Waite Clayton, Det siste toget til London

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

Jeg har med to bøker fra Anemone forlag denne måneden og de ser ut til å være perfekt for meg, så jeg håper de svarer til forventningene.

Anemone forlag:

Anemone skal gi ut bøker som berører; fortellinger som kaller på både tårer og latter, gjerne i kombinasjon. Hovedvekten vil ligge på det vi med et samlebegrep kan kalle feelgood, en sjanger som spenner bredt og har et stort og entusiastisk publikum som det er et privilegium å få lov til å dele nye leseropplevelser med.

Anemone er en del av Strawberry publishing:

https://strawberrypublishing.no/om-anemone-forlag/

 

 

Basert på en sann historie om en heltemodig kvinne som reddet tusenvis av barn fra nazistenes klør.

Wien, 1936: Seksten år gamle Stephan, eldste sønn i en velstående jødisk familie, lever en sorgløs tilværelse og drømmer om å bli dramatiker. Hans beste venn er femten år gamle Zofie-Helene, mattegeni og datter av en kvinnelig avisredaktør med sterke anti-nazistiske meninger. Alle drømmene deres knuses imidlertid den dagen tyskerne invaderer byen. Nederlandske Truus Wijsmuller, eller tante Truus som alle kaller henne, risikerer livet for å smugle jødiske barn ut av nazistenes jerngrep. Stephan og Zofie-Helene er blant de som kjemper mot klokka for å komme med på det siste toget til London.

Oversatt av: Miriam Lane

 

Hanne Gellein, Alle fugler små

Et leseeksemplar fra Cappelen Damm

Det dukker opp nye krimforfattere hele tiden og like spennende er det hver gang når man skal lese første boken til en forfatter

Krimforfatter Geir Tangen har lagd en fabelaktig oversikt der han tar for seg mange av krimbøkene som kommer i 2020, blant annet debutboken til Gellein.

https://bokbloggeir.com/2019/12/31/norsk-krim-2020-godbiter-i-ko/

 

 

Alle fugler små er en spenningsroman med et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i deres søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim.

Patolog Silje Andersen har nettopp flyttet fra en tung fortid til Trondheim. Under obduksjonen av en ung gutt oppdager hun en skjebnesvanger sammenheng.

Dommer Ingeborg Witsøe Berg er fortsatt i sorg over datteren Maja som mistet livet i en ulykke. Mens hun forbereder en viktig rettssak, oppdager Ingeborg en kjøttmeis inne i huset. To spørsmål dukker opp: Hvordan kan datterens yndlingsfugl ha tatt seg inn i et lukket rom? Og hva hendte egentlig da Maja druknet i Nidelva?

 

Natasha Lester, Den franske fotografen

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

 

 

En uforglemmelig historie om kjærlighet, mot og tilgivelse – fra et glamorøst New York til et krigsherjet Europa 1942. Når Jessica Mays modellkarriere får en brå slutt, sender Vogue henne til Paris for å dekke krigshandlingene. Hun er modig, men soldatene gjør tilværelsen så vanskelig som mulig for henne. Tre nye venner skal imidlertid komme til å endre alt: Journalisten Martha Gellhorn, fallskjermhopperen Dan Hallworth og en liten jente med det symboltunge navnet Victorine. 2005. Kunstkuratoren D’Arcy Hallworth kommer til et vakkert fransk slott for å gjennomgå en berømt samling med fotografier. Det som starter som et helt vanlig oppdrag, viser seg å bli langt mer utfordrende når det blir klart hvem den mystiske franske fotografen egentlig er.

 

Erlend Pape Nordtorp, Perfektum

Et leseeksemplar fra Liv forlag

 

Dette er en roman jeg er spent på for klarer ikke helt å lese hvilken type bok det er. Bestandig spennende med nye forfattere. På topplista mi i fjor, var det flere bøker som ble gitt ut på Forlagshuset Vestfold og Liv forlag, så de små forlagene kan ha noen skikkelige godbiter.

20 favorittbøker, av 141 leste i 2019

 

 

 

Sebastian Garman, en strafferettsadvokat i førtiårene, jobber mye, og trives i sitt eget selskap. Samtidig savner han en kjæreste og misunner storebroren som både har kone og barn. Heldigvis har han bestevennen Beate og naboen Robert, en pensjonert diplomat.

Livet går sin gang, men Sebastian blir stadig minnet på fortiden: Moren som døde da han var barn, ekskjæresten Thea som han fortsatt savner, og en gammel straffesak som han ennå har dårlig samvittighet for. Men så begynner ting å skje.

Han møter en interessant kvinne, og han får det for seg at uvedkommende har vært i leiligheten hans. I tillegg påvirker den pågående straffesaken han med uforminsket styrke.

For hva vil det si å være skyldig og hvor fri er egentlig den frie vilje?

 

Lesley Kara, Ryktet går

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

Jeg begynner å få et skikkelig luksusproblem. Hvordan i all verden skal jeg nå å følge alle disse nye forfatterne. Bra jeg har god tid. Tv-en blir nedprioritert.

Denne har fått gode kritikker.

 

 

Da alenemoren Joanna får høre et rykte utenfor skoleporten, er det aldri meningen å spre det videre. Men den ene tilfeldige bemerkningen fører til den neste, og nå er det ingen vei tilbake … Ryktet går om at en notorisk barnemorder med ny identitet har flyttet til den søvnige, lille byen Finstead-on-Sea. Sally McGowan var bare 10 år gammel da hun knivstakk lille Robbie Harris 47 ganger. Det finnes ingen bilder av henne etter at hun ble sluppet ut fra fengsel som en voksen kvinne. Så hvem av dem er denne kaldblodige barnemorderen som nå bor blant dem? Hvor farlig kan et rykte bli? Og hvor langt vil Joanna gå for å beskytte dem hun er glad i, da hun etterhvert innser hva det er hun har satt i gang?

 

Karin Bjørset Persen, Heksetriaden

Leseeksemplar fra Cálliidlágádus AS

Jeg som er en liten heks, gleder meg jo selvfølgelig til å lese Heksetriaden.

Når jeg var i Vardø, var jeg også og så på heksemonumentet der

Noen av bildene er dessverre snudd på siden, en feil de ikke helt vet hvorfor skjer på blogg.no. Det skjer når jeg poster på ipaden og åpner de på pc.

Dag 16, Vardø

 

Biblioteksentralens omtale

Handlingen foregår i Finnmark i nåtid, men med utgangspunkt i den siste heksebrenningen i Trondheim trekkes trådene flere hundre år tilbake i tid. Trønderdamene Klara, Siri og Åshild lever det gode i liv i Finnmark, men de har en hemmelighet som ikke må komme ut. De er nemlig moderne hekser med helt spesielle evner. Da en fire hundre år gammel heksevenninne dukker opp, blir det slutt på idyllen. Hun vil ha futt i sakene, men også hevne en gammel urett og brutte løfter. Nåtid og fortid tvinnes sammen med humor og alvor, trønderske og samiske innslag, historiske begivenheter og absurd fantasi.

 

 

Mick Herron, Sløve hester

Et leseeksemplar fra Aschehoug

Deretter begynner jeg på enda en ny krimserie. Jeg er ikke så veldig glad i bøker om terror, så jeg er spent på om denne faller i smak. Jeg liker likevel å lese variert for jeg tror det er sunt for hjernen. Av og til må man utenfor komfortsonen.

Nye serier frister meg, derfor måtte også Niels Oxen vente litt, selv om jeg gleder meg veldig til å lese den nyeste, Lupus. Øystein Wiik måtte stå over også, enda han kommer også med en ny hovedperson. Jeg må få plass til de to i april.

 

 

“Sløve hester” kaster oss rett inn i et nervepirrende terrorscenario: Den unge MI5-feltagenten River Cartwright er på King’s Cross stasjon, hvor han skal finne og pågripe en mistenkt selvmordsbomber. Ifølge instruksen er bomberen fra Midtøsten, iført hvit t-skjorte under blå skjorte. River og de andre agentene finner mannen som passer beskrivelsen, men han er ingen selvmordsbomber. Plutselig blir River usikker: hvit t-skjorte under blå skjorte, eller blå t-skjorte under hvit skjorte?
“Sløve hester” er første bok i serien om Slough House, avdelingen hvor MI5-agenter blir omplassert etter å ha begått utilgivelige tjenestefeil eller på annet vis tabbet seg ut. Sjefen her er Jackson Lamb: tjukk, uflidd, kjederøykende og intenst utrivelig – og, skal det etter hvert vise seg, en genial spion med en ryggrad av stål.

 

Sarah Jio, Alle blomstene i Paris

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg er spent på Jio for jeg liker flere av de hun har skrevet, men jeg har også vært kritisk til noen som jeg har veid og funnet for lett. Hun har gitt ut en bok til nå nettopp, Kjærlighetens ansikt.

Dette er jo av typen feelgood og der er jeg ganske kresen, så vi får se hva som skjer.

Jeg er også litt lei av disse omslagene av mennesker med ryggen til, det er i grunnen nok av de nå, for alle bøker blir seende så lik ut. På tide å tenke nytt kanskje, eller selger de så bra at det er grunnen bak?

 

 

Alle blomstene i Paris skildrer to kvinner skilt av tiden, men forent gjennom byen Paris og sjokkerende hemmeligheter.

Caroline våkner opp på et sykehus i Paris uten å huske noen ting. Hun får vite at hun i årevis har levd alene i en stor leilighet i Rue Cler. Sakte begynner hukommelsen å vende tilbake, og hun har vage minner om en mann og et lite barn. Et gryende vennskap med en kokk på en restaurant i nærheten får tankene bort fra fortiden.

I det nazi-okkuperte Paris forsøker en ung enke ved navn Céline å skape et nytt liv. Hun jobber i farens blomsterbutikk og håper å finne kjærligheten på ny. Så oppdager en tysk offiser hennes jødiske bakgrunn, og Céline blir tvunget til å spille et farlig spill for å sikre tryggheten til sine nærmeste. Men når hennes verste frykt blir virkelig, må hun slåss for å redde den personen hun elsker høyest: datteren.

 

Aurstad & Westberg, Stråmann

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Ny krim, første i ny serie av Aurstad og Westberg.

Jeg har lest en av de før, Djeveldansen og likte den godt.

Aurstad & Westberg, Djeveldansen

 

 

Giftig avfall i jorda, likfunn og en karriere i grus. Og dette var sommeren Robert Vinters liv skulle få et løft. Akkurat da Robert Vinter trodde at livet nådde nye høyder, smeller det, både bokstavelig og i overført betydning. Robert blir avslørt som en fusker i bokfaget, og familien blir mistenkt for å stå bak en eksplosjon på et gjenvinningsanlegg. Robert må ta et tvilsomt skribentoppdrag, og snart er han truet fra flere hold. I møtet med en avdanket suksessforfatter, en sleip søppelbaron og en grisk bokbransje må Robert Vinter være tøffere enn han trodde var mulig – for å redde seg selv og familien sin fra gribbene.

Tore Aurstad & Carina Westberg har tidligere skrevet tre krimromaner fra et skittent og farlig Kristiania rundt forrige århundreskifte. De krimdebuterte med Blodpenger i 2013, den første boka om Wulfsberg og Nystuen. Oppfølgeren, Nattevandreren, ble nominert til Rivertonprisen. I 2019 ble også tredje bok, Djeveldansen, nominert til prisen for beste norske krimroman. Stråmann er den første boka om frilanskribenten Robert Vinter.

 

Leif Enger, Når sola vender tilbake, vil vi vite

Leseeksemplar fra Press forlag

Leif Enger høres jo norsk ut men er amerikaner. Jeg har ikke lest noen av hans bøker

Leif Enger (1961) er oppvokst i Osakis i Minnesota og arbeidet som journalist og produsent for Minnesota Public Radio i nærmere tjue år. Ned til elva er hans debutroman (2001), og ble en bestselger i store deler av USA. Boken brakte ham også til topp fem-lista over årets bøker i New York Times i 2001. Enger bor på en gård i Minnesota med sin kone og sine to sønner.

·

 

 

Fra forfatteren av Ned til elva

·        Solgt 1,5 millioner bøker

·        Independent Publisher Book Award

Virgil Wander eier en gammel kino i en nedlagt industriby i Midtvesten. Under en høststorm seiler han og bilen av veien og havner i den iskalde Lake Superior. Virgil overlever, men en hjernerystelse har svekket hans hukommelse og tatt fra ham språket. Han må begynne på nytt, finne igjen ordene så vel som sin egen historie.

En mystisk skikkelse kommer inn i Virgils liv: Rune, fra det høye nord i Tromsø, som leter etter sin forvunne sønn. Han røyker pipe og lager de mest fantasifulle drager, som han flyr over Lake Superior. Med den gamle kinoen som sentrum, samler de to og et knippe venner seg om en tilværelse bygget på gamle filmer, vennskap og muligheten for å starte på ny.

Dette er ‘The American-novel’ anno 2019: Et lite og stillferdig liv under en diger himmel, plassert midt på et enormt kontinent. Når sola vender tilbake, vil vi vite er en lavmælt fortelling, men full av språklig lekenhet og lun humor – en fortelling som insisterer på anstendighet så vel som magien i de små hendelser i hverdagen, alt det skjøre og rare som holder et liv sammen.

 

Yrsa Sigurdardottir, Dukken

Leseeksemplar fra Kagge forlag

Der dukket det opp en gammel kjenning, nemlig islandske Yrsa.

Jeg er veldig glad i hennes bøker, selv om om noen av dem ikke helt falt i smak. Jeg har også igjen  noen jeg ikke har lest, Dødsskipet, De uønskede og Dragsug, men de står i hylla. Jeg har ikke sett igjennom alle hennes utgivelser, lurer på om det kan være en eller to til jeg mangler, men alle skal leses.

Stilig omslag synes jeg. Blikkfang

En liten jente er med ut på sjøen på fisketur. Med fangsten i garnet får de en gammel dukke. Det er tydelig at den har ligget lenge i vannet, for den er dekket av rur. Jenta får lov av moren å ta den med seg hjem. Samme kveld blir moren funnet død.

IKKE ALT I HAVET ER FISK
Det finnes to ting Huldar virkelig misliker: Lik og sjøreiser. Og kombinasjonen er ikke til å holde ut. Det er funnet likdeler i sjøen på en populær fiskeplass, og mye tyder på at kroppsdelene ikke har havnet der som følge av en ulykke. Heldigvis er Huldars strenge sjef Erla nesten like sjøsyk, så det er grenser for hvor mye hun kan briske seg på hans bekostning. Men likdelene må samles opp og det kreves en etterforskning for å finne ut hvordan de havnet i havet, og hvem som kastet dem uti.

DEN FORSVUNNE JENTA
Barnepsykologen Freya skal bistå politiet ved avhør av en rekke ungdommer. Alle ungdommene har det til felles at de i perioder har bodd på en barnevernsinstitusjon i Reykjavik – der lederen har blitt beskyldt for seksuelle overgrep mot beboerne. For å kontrollere varslerens historie vil de gjerne snakke med hans beste venn, en jente ved navn Rósa. Problemet er bare at Rósa ikke er å finne. Ifølge sosialarbeiderne som kjenner henne, er det ikke uvanlig, for hun pleier å stikke av flere ganger i året – og hun dukker alltid opp igjen når det passer henne …

UHYGGENS MESTER
Yrsa Sigurdardottir har en trofast og begeistret leserskare. Få forfattere evner i samme grad som henne å mane fram gysende skummel stemning ut av tilsynelatende dagligdagse omgivelser. Samtidig tar hun alltid parti for de svakeste i samfunnet, og hennes radarpar Huldar og Freya er tvers igjennom sympatiske, til tross for at de har sine særegenheter. Dukken er inspirert av at forfatteren fikk se et bilde av en dukke som hadde ligget lenge på havets bunn. Det er klart det måtte bli til en bok! Les og grøss, og behold gjerne lyset på … 

 

Regelen for utnevnelse til månedens bøker er at det skal være med en som har ventet lenge og ihverfall en egenkjøpt, fordi jeg må ha plass til å kjøpe nye. De siste 9 jeg kjøpte, har nemlig ikke fått plass i bokhylla.

Jeg er avhengig

I tillegg til disse ni har jeg også kjøpt Olive Kitteridge, den første boken. Jeg har fått bok nummer to, Olive igjen og når jeg har lest de to, skal jeg se serien på tv, som visstnok skal være veldig bra.

Så 10 kjøpte siste ukene, så jaggu  må jeg lese.

Men siden jeg har et annet leseprosjekt på gang, blir det ikke noen har ventet lenge bok, denne måneden, men den som jeg har selv har kjøpt og som faktisk har ventet lenge er

Isabel Allende, Den japanske elskeren

I og med at jeg skal lese alle av Allende etterhvert, må jeg prøve å få lest denne. Jeg mangler veldig mange titler av henne, så om jeg kommer i mål, er jeg usikker på.

 

Unge Alma Belasco blir i 1939 sendt fra et Polen i nazismens skygge til sin velstående onkel og tante i San Francisco. Her treffer hun Ichimei, den stillferdige sønnen til familiens japanske gartner. Uten at noen omkring dem merker det, gryr en øm kjærlighet mellom Alma og Ichimei, men etter japanernes angrep på Pearl Harbor blir de to brutalt revet fra hverandre.

Flere tiår senere, da Almas lange og begivenhetsrike liv går mot slutten, blir pleieren Irina kjent med den eldre kvinnen og barnebarnet hennes, Seth. Sammen finner Irina og Seth en rekke mystiske gaver og brev som er blitt sendt til Alma i årenes løp.

I Den japanske elskeren utforsker Allende spørsmål knyttet til identitet, tap og forsoning. Forfatteren av Åndenes hus fortsetter med denne romanen å skildre menneskenes hjerte, og skjebnens uforutsigbarhet, i en fortelling som strekker seg over generasjoner og kontinenter.

 

Da gleder jeg meg til å ta fatt på mange spennende leseopplevelser også denne måneden.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg