Bevissthet i kosmos, Erwin Laszlo

Bevissthet i kosmos, Erwin Laszlo

Dette er ingen bok som passer alle, men de som er interessert i bevissthet, vil nok finne den interessant. Jeg måtte holde tunga beint i munnen og ofte lese om igjen setningene, for de var litt avansert for meg, men det setter hjernen pris på. Jeg bruker å lage eselører der jeg finner interessante sitater jeg kan bruke når jeg leser denne type bøker. Denne boken har bare 72 sider, men jeg har aldri hatt så mange eselører i en bok noen gang. Her var det mye som falt i gehør hos meg.

Sitater:

Mennesker genererer menneskelige former for bevisshet og andre arter genererer andre og mindre komplekse former for bevissthet. Selv enkle organismer som planter, kunne da besitte en primitiv form for bevissthet ved å ha en rudimentær “feeling” for verden. Cleve Cacksters eksperimenter med polygraf viser at planter reagerer sensitivt på det som skjer rundt dem.

Rudimentær

https://www.ordetbetyr.com/synonym/rudimentaer

Boken handler altså om bevissthet og samhandling, at alle organismer reagerer på hverandre.

Koherent:

https://no.wikipedia.org/wiki/Koherens

Sitat:

Universet fremstår som forbløffende koherent, med lover og prosesser som  er presist tilpasset  og samstemte og gunstige for komplekse systemer  og fremvekst av det vi kaller liv.

Det er faktisk nesten umulig at det er blitt  liv på jorden og det er helt sykt fantastisk hvordan alt og alle samarbeider og påvirker hverandre.

Sitat:

Utvikle din egen bevissthet så den utvikler den bevissthet du ønsker å se i verden

Det er jo nettopp dette jeg skriver så mye om i bloggen min. Se på deg selv og hva du gjør og hvordan du samhandler med dine medmennesker, for alt du sender ut av gode tanker og energier, er med på å påvirke verden.

Sitat:

Vi er ikke lenger isolerte individer, heller ikke en umælende masse – Vi er bevisshet som opptrer lokalisert og individuelt og vi samhander bevisst for en felles fremtid. Gjennom våre teknologier kan vi knytte oss opp til hverandre globalt og gjennom større sosial mobilitet kan vi danne fysiske nettverk

Jepp, det er derfor vi skal møtes og være sammen i energiene. Det kan skje ved fysiske møter men også via nettet fordi at energiene våre møtes selv om vi ikke møtes fysisk. Ved å møtes knytter vi nettet av energier sammen og vi får mer og mer en felles bevisshet.

Jeg tror jeg må lese om igjen denne boken flere ganger, svært interessant. Jeg måtte slå opp en del som for meg var fremmedord, men det lærer man jo også av.

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Flux forlag, som også har sponset boken. De har utrolig mange spennende bøker og jeg er glad jeg har funnet de.

http://www.flux.no/

Hva er bevissthet? Er bevissthet en byggestein i kosmos? 

Bevissthet ? et mysterium og en utfordring for vitenskapen. Hva vet vi? Hva er bevissthet? Vi kan kanskje være enige om at bevisstheten er det mest effektive redskapet vi har for å løfte blikket og virkelig se oss selv og andre. For å se og å kjenne på hva som foregår og hvorfor det foregår. For å reflektere og å se konsekvenser og sammenheng. Men hvor skal vi plassere menneskets bevissthet? «Inni hjernen!» sier dagens mainstream naturvitenskap. «Vanskelig å tenke på», sier humaniora. «Hmmmmm», sier diverse alternative tenkere.

Det vi vet, er at det er korrelasjon mellom bevisst opplevelse og hjerneaktivitet: Fenomenene opptrer samtidig. Men dette betyr ikke nødvendigvis at det er hjernen som skaper bevissthet. Laszlo, en ungarsk systemteoretiker og vitenskapsfilosof, som har vært nominert til Nobels fredspris to ganger, utfordrer i denne boken det etablerte synet på bevissthet. Bevissthet er muligens en grunnleggende byggestein i kosmos?

En av tekstene er hentet fra Apollon, forskningsmagasinet for Universitetet i Oslo. Der refereres det til den italienske hjerneforskeren Giulio Tonini. Tonini lanserer en idé om at det finnes «litt bevissthet» overalt i naturen, om enn i en ufattelig liten grad. Ideen bryter med våre vante forestillinger og er ennå svært usikker og omdiskutert.  

Denne lille boken åpner for nye måter å tenke enda større rundt bevissthet på. Kan bevissthet være en byggestein i kosmos?

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg