Tapasaften

Jeg er ikke så glad i å bake kaker og er ikke noe flink til å pynte dem heller. Og ikke er jeg god på sånne flotte gourmetmiddager der rettene ser ut som på de fineste restauranter, men det jeg koser meg veldig med, er småretter, enten det er grillmat eller tapas. Jeg fikk gjester påskeaften og hadde lyst til å lage tapas. Noen av rettene er inspirert av matprogrammer på tv.

Menyen jeg satte opp til produksjon var denne:

Kjøttboller med tomatsaus

2 små løk, en paprika, et fedd hvitløk, en stang selleri,1 chili, kuttes og surres blankt. Ha i en boks hermetisk tomat og la dette surre ihvertfall en halv time.

Kjøttdeig spes med ett egg, en ss potetmel, 1 ts salt, litt pepper, vann til passe deig. Kjøttbollene legger jeg i væsken med en skje.Det var litt lite væske så jeg hadde i et par dl vann slik at bollene ble dekt av væsken.  Jeg  er ikke så nøye på utseende, de trenger ikke være like eller trillrunde. For meg er det bare bortkastet tid. Få dem ned i gryten fortest mulig er mitt motto. Kjøttbollene lagde jeg kvelden før og varmet de bare opp til selskapet.

Lefser med røykalaks
Snøfrisk, dill, purreløk

Fullkornslomper, dill, røykalaks, purre, snøfrisk, pepper

Alt legges på lompen og rulles sammen og skjæres så i biter.

Broccolisalat
Granateple
Valnøtter
Ananas
Mango
litt salt og pepper

Her blandes enkelt og greit alle ingredienser med en boks creme fraiche.  Jeg brukte en hel broccoli, men bare litt av de andre ingrediensene, så broccolien spilte hovedrollen. Denne ble veldig god og skal også gjentas en annen gang. Man må ikke bruke det jeg brukte. Ta hva du liker selv.

Lefser med spekeskinke
Pesto
Soltørket tomat 
Craime freche

Serranoskinke fra Gran Canariaturen vår før påske 🙂

Pesto lagde jeg av ei potte basilikum, et fedd hvitløk, en bit parmesan, olivenolje, en liten pose pinjekjerner, 10-12 valnøtter, litt salt og pepper, kjørt litt grovt i blender. Soltørket tomat i glass. Bruk gjerne litt av oljen i glasset, setter god smak.

Scampi

Salsa tomat, mango, avokado , vårløk, hvitløk, paprika, chili

Lorraine Pascale viste også hvordan man skjærer opp mango på en lettvint måte. Rute den opp mens den er i skallet.

cherrytomater deles i biter, blandes med mango, søtpaprika, hvitløk, litt chili, vårløk, avokado, salt og pepper. Sett marinaden i kjøleskapet så den får godgjøre seg litt til den skal stekes.

Scampi renses jeg dagen før. Husk å skrape bort tarmen på undersiden. Legges i folie og stekes like før gjesten kommer så de er litt varme. ca 15-20 min.


Scampitårn

Småpoteter

Settes i ovnen ca 40 min før gjestene kommer, så de er varme. Jeg saltbakte dem men tror ikke jeg gidder det flere ganger, synes ikke det hevet smaken.

Agurk, granatepler, feta, dill

Disse er også inspirert av Lorraine Pascales matkurs. Veldig enkle å lage. Hul ut agurk, fyll med fetaost, granateplekjerner, dill og litt pepper. Frisk innslag på tapasbordet. Agurkene skjærte jeg opp tidlig og satte de i kjøleskapet. Jeg turde ikke å fylle de for jeg var redd saltet fra osten skulle trekke ut vann fra agurkene.

Grønn salat

ChorizoRuller

creme fraiche 
Chorizo
Basilikum
Soltørket tomat
Pesto

Butterdeig, Chorizo, basilikum, pesto, soltørket tomat, creme fraiche.

Inspirert av engelsk tv-kokk, Lorraine Pacales matkurs, Tv 2 sumo. Jeg har ikke brukt butterdeig mer enn en gang før og det er mange år siden. Hun hadde en stor deig som hun kjevlet mens i min pakke var det 6 små biter, men jeg kjevlet hver av de litt ut og la på fyllet og de ble virkelig snacks. Dette skal jeg gjenta  med forskjellige type pålegg.

Rulles sammen, skjæres i biter, smøres med egg. Lorraines ruller var mye større og så superflotte ut. Mine var litt mer pjusk kan man si, men når de ble stekt, ble de supre likevel. 200 grader ca 20 -25  min


Kyllingvinger 

Rømmedressing
Gulrot og selleri 
Tortilla. 

http://lillasjel.blogg.no/1338824057_kyllingvinger_i_djeve.html

Salatpakker

And
Hoisinsaus
Broccoli
Granateple
Vårløk

Den tredje retten som er inspirert av Lorraine Pascale men eneste likheten ble salatbladene. Hun brukte kylling. Jeg ville ha and, så jeg komponerte min egen versjon. Lammet ble dampet sousvide, 58 grader, 3 timer.

Jeg dro, måtte hjelpe litt til med kniven, av skinnet før koking. Skjærte det i strimler og sprøstekte det i solsikkeolje.

Salatbladene fikk ligge i isvann mens de ventet på anden. Disse var det siste jeg monterte før gjestene kom for jeg ville at anden skulle være litt lunken og salaten crisp, men jeg hadde hakket opp ingrediensene på forhånd, så det var fort gjort å legge de på. Vårløk, granateplekjerner, rå broccoli i små buketter, toppet med and, litt crispy skinn og drysset med litt hoisinsaus. Denne retten skal gjentas i forskjellige kombinasjoner. Her kan man jo bruke fisk og kjøtt i alle varianter eller ren vegetar. Bare fantasien som kan stoppe en.

Nam, deilig fingermat. Ta salatbladet i hånden og spis, som en taco.

Focaccia

Focacciaen skal heve så den trenger man litt tid på å lage. Den stekte jeg etter eplekaken for den trenger heller ikke være varm. Disponering av tid er litt viktig når det er mange elementer som skal på plass til samme tid.
Oppskrift stjålet fra http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/focaccia/

50 g gjær
  • 6 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 kg hvetemel
  • 2 ss olje , til smøring av langpanne
  • Topping
  • 1 ss flaksalt
  • 1 dl olivenolje

Slik gjør du:

1. Løs opp gjær i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.

2. Smør en langpanne med olje. Hell deigen i formen og trykk den jevnt utover. La deigen etterheve i 30 minutter.

3. Bruk fingertuppene og lag små groper i overflaten over hele focacciadeigen.

3. Ringle over med olivenolje. Dryss på flaksalt

4. Stek brødet på 200 °C midt i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl og del i biter.

 

Eplekake med vaniljekrem

Eplekaken ble lagd litt tidlig på dag og fikk stå i kjøleskapet og vente til steking. Stekte den først av alt som skulle i ovnen, for den trenger ikke serveres varm, men er god om den er litt lunken. Jeg dryppet litt sitronsaft på toppen for jeg var redd eplene ble brune mens de ventet og det satte en litt frisk smak på eplene.

http://lillasjel.blogg.no/1367062217_eplepai_med_vaniljekr.html


Maten ble servert på kjøkkenbenken

#tapas

16 kommentarer

Siste innlegg