Bacalao er supergod mat til å dele med mange. Her er det ikke mye ekstraarbeid om man koker til 12 som til 4
Det er litt arbeid å hakke opp alt, men når det er gjort passer den seg selv.
Skal du ha gjester kan du lage maten tidlig på dagen eller gjerne dagen før og så varme den opp til besøket kommer
Den står seg over en uke i kjøleskapet og den blir bare bedre på smak når den får stå litt
Anbefaler ikke å fryse den for poteten blir ikke så god
Jeg lagde av 1 kg tørr fisk, vannes over natten. Jeg bruker å kjøpe 2,5kg bakker på Mega, da betaler jeg litt over 100 kr kgen for ren fisk. Det er små biter men de koker ikke i stykker så jeg liker dem godt
Det jeg ikke bruker når jeg åpner pakken ,det fryser jeg til senere bruk
Jeg har brukt 3 paprika ferske, 6 tomater(hadde noen liggende som jeg brukte opp, ellers bruker jeg mest bare bokstomater)
6 fedd hvitløk, 4 små chili, kunne brukt en til etter min smak,
5 løk, 18-20 poteter, 1 boks paprika på boks, kan sløyfes
3 bokser tomat, 2-3 dl olivenolje, pepper og salt
Sikket nok til 12 personer
Men igjen ikke ta antallet så tungt, bruk det du føler for selv. Liker du ikke paprika, bruk heller mer tomat, liker du ikke så mye løk, ja så ha ikke i så mye løk
Ekperimenter fram hva du liker. Neste gang jeg lager bacalao blir nok oppskriften en annen for jeg lager etter hva jeg føler for å ha i
Fisken er ferdig vannet
3 paprika hakket
5 løk uten å gråte
6 fedd hvitløk og 4 små chili fra glass
18-20 poteter, kunne gjerne vært mer for min del for jeg elsker å mose poteten i tomatsausen.
Hvis du synes det går tregt å kutte potet så er det her et tips. Skjær først av en bit på siden, snu den og skjær av en bit på andre siden. Da er poteten mer firkantet og du deler den på sekunder
Ha godt med olivenolje i bunn og så legger du lagvis fisk, poteter, paprika, tomater, hvitløk og chili og tomater og paprika på boks
Salt og pepre, husk at fisken er salt, men det trengs en god del salt likevel for det er jo masse annet godt
Jeg hadde vel 3 lag. Dette er en 10 liters kasserolle:)
Jeg kunne nok brukt litt mer fisk men jeg synes det blir så godt med alle smakene i sausen at jeg savner ikke mer fisk, dette er derfor en smaksak
Kok opp forsiktig og la det stå og såvidt koke i 1-1,5 time. La den gjerne hvile før du spiser. Den er grusomt varm og smakene blir bedre hvis den får stå litt
Hvis du skal bort, kan du lage bacalao i en ovnsform og la den stå og godgjøre seg der mens du er borte, 175-180 grader og den kan godt stå et par timer minst
Jeg hadde hjemmelagd loff med valnøtter i ved siden av , men all slags brød er godt til
Jeg hadde loff i fryseren som jeg hadde bakt etter oppskriften under og så hadde jeg blandet inn grovhakkede valnøtter
http://lillasjel.blogg.no/1356258464_hjemmebakt_loff.html
Da hadde vi middag i dagesvis:)
Advarsel: Alle mine oppskrifter er egentlig ikke oppskrifter, kun ideer til inspirasjon
Jeg er selvlært, så jeg har nok en del teknikker som en faglært kokk vil rynke på nesen av
Det følger derfor ingen garantier med om et vellykket resultat
Når jeg lager mat, bruker jeg sjelden oppskrift, jeg tar hva jeg har
Bytt derfor gjerne ut ingredienser med hva du selv liker eller har for hånden
Jeg lager stort sett vanlig hverdagsmat, så det er lite fancy og innovative oppskrifter hos meg
Nam, nam 🙂 Elsker bacalao. Vi bruker ca samme oppskrift, men jeg putter opp i ganske mange sorte oliver av god kvalitet 🙂
lulltove: Ja, det er godt med svarte oliven ja:)
Å det så godt ut.. nå ble jeg supersulten her:)) Har ikke spist dette på lenge men nå blir det innkjøp her:) Godt med matideer for det er det lite av hos meg, selvom jeg liksom har lyst på så masse:)))
Mira: Har du lyst på masse så er jo ideene der:))
Ja men det er sammensetningene jeg syns blir kjedelige, f.eks spaghetti og kjøttsaus.. det er jo godt men samtidig har jeg lyst på noe mer spennende og da glir den retten bort.. så tenker jeg på wok, men vil ha en god saus og finner ingen særlig og da lager jeg ikke det heller, sånn går det liksom og når noen legger ut hele retten sånn som du da får jeg virkelig lyst på det:))
Mira: Bra jeg kan inspirere da, det blir en kyllinggryte neste uke:) Den heter kyllingryte uten snøring for jeg hadde ikke snøring på hva jeg gjorde når jeg lagde den,hehe
Ser ut som om du lager Bacalao på samme måte som meg 🙂 ja jeg har ikke i paprika da men ellers likt, og det er jo såååå godt :))
Valnøttbrød har jeg ikke bakt så det må jeg nok forsøke en gang 🙂
Grete: Det ble nesten for fint brød for meg, focaccia er godt, jeg liker godt hjemmebakt grovt brød til og jeg:)
Haha, men det er vel oftes da det blir ekstra godt…går det an å ha svinefilet oppi? Jeg hater kylling… Kunne blitt vegetarianer jeg hmm.. spiser kun svin og okse men det gjør ingenting for kylling og andre kjøttyper kan i de fleste tilfeller byttes ut med svin og okse:))
Mira: Ja, med mine oppskrifter kan du ha oppi akkurat det du har lyst og i den gryten kan du ha hva som helst, for den er aldri lik fra gang til gang,hihi
Hihi ja men det er flott og gleder meg til å se hva du har oppi gryten:):) Namm…
Mira: 🙂 Ja, skal lage den klar i helgen, tar litt tid disse matbloggene med bilder og tekst osv. Både bokblogg og matblogg er faktisk mer arbeid enn hjerte bloggene mine
Ja det kan jeg tenke meg.. bare det å lage et innlegg tar lang tid for meg, klarer liksom ikke å slenge sammen noe på en kort stund, det gjelder nesten alt utenom sko og klær. Men må sitte en stund å plukke de bildene jeg vil ha alikevel, så de er ikke raske de heller.
Men da må jeg få med meg den gryten:)) Jam:))
Mira: Det er derfor så deilig med de innleggene som kommer av seg selv. Ordene daler ned og bildene har jeg fått enten i forkant eller så kommer de samtidig:)) Men man sitter jo og funderer litt selvfølgelig, men det er ikke så mye om og men liksom:))
æsj, neida. er bare ikke så glad i poteter, ikke en gang potetgull. 😛
Da er det bare å droppe poteten 🙂 Potetgull: