Mer verdifullt enn gull og diamanter


Matauk er det beste som finnes for meg.

Men har bommet med auk-en.

Det vokser seg snart ut av huset.

Jeg skulle så ruccola men hadde sådd romainsalat i tre krukker.

Nå må jeg få salat inn i menyen.

 

Mens jeg ventet på besøk, fordrev jeg tiden med å spille litt.

 

 

I dag kom den nye kutteren min.

Jeg tror nok gubben synes er gal.

Jeg gleder meg til å lage bånd av grønnsaker.

I dag skulle jeg hente pakka på posten.

Og kjøpe potet.

Handle før frokost er ikke lurt for de hadde jo favorittpotetgullet mitt og noen rundstykker er jo godt, peanøtter til pangpang biff på fredag  og mozarellasticks og løkringer.

Jeg trekte på senger så alt var klart for besøk.

Og så kom første besøk.

 

Og etter det kom besøket jeg har ventet på.

Og en stor kjølebag hadde hun med seg fra Bergen.

Der var det mye bra.

Mer stas enn julaften dette.

Rosevin og øl.

Ramsløkpesto. Ramsløkssalt, i glass og pose og tørket ramsløk.

Allerede er jo jeg starstrucked.

Fikener fra Brasil.

Tørket kantarell og sylta sopp.

Tyttebærsyltetøy og blåbærsyltetøy.

Jeg ble mer og mer forundret jo mer hun pakket ut.

Er vel ikke jeg heldig?

Jeg tenker vi får fylle den kjølebagen med fisk og fiskemat i retur til Bergen, tenker jeg.

Så fant jeg tilfeldigvis dette bildet som jeg ikke husker at jeg skrev men som er ganske så fint.

Ta vare på deg selv

I dag

 

 

 

Ute på oppdrag

I går tok jeg frem 10 litern.

Det tar litt tid å kutte til bacalao.

Men du verden det er mye mat.

Middager til flere dager.

Jeg holdt på en hel time.

Før den var kommet i kok.

Og den må stå lenge. 2 timer, 15 minutter stod den og godgjorde seg.

Og det var veldig godt.
Den var passe salt, så jeg håper den ikke blir for salt, når vi varmer opp igjen.

3 middager blir det og det med gjester.

I dag har jeg hatt reservevakt hos sønnen.

Han har brannvakt, men han måtte være hjemme med sykt barn i dag.

Da kan han ikke være alene for hvis alarmen går, må han jo kaste seg rundt og dra.

Vi kjørte en liten tur så snuppa fikk sove litt.

Hun liker å ta seg en dubb i bilen.

Og mens vi kjørte, gikk alarmen på nytt og han måtte i utrykning.

 

For dere som strikker, så ser vi Rauma Ullvarefabrikk.

En av de eldste Ullvarefabrikkene i landet.

 

 

Men vi nådde å kjøre en liten sovetur, før telefonen ringte.

Oppover dalen der, er Trollstigen. Den åpner 14. juli hvis alt går som planlagt.

Den ble stengt i fjor pga rassikring.

 

Vengetindene og Romsdalshorn.

Og Rauma elv.

 

Aida Prima var på besøk i dag og den ruver godt i landskapet.

Og når de store båtene er her, myldrer det av folk overalt.

De går og de sykler, møtte sikkert 50 syklister.

 

Det virker som om de ikke skjønner at de kan bli påkjørt, for de vandrer midt i veien, som om det ikke var biler der.

Ikke det beste været å være turist i.

Nå øser det ned og det skal det gjøre en hel uke sier han i huset som er værmelder.

 

Jeg skal jobbe med pocketsommerstabelen min.

;

 

Disse må få omtale.

 

Disse ligger i kø.

Merkelig vær i Tokyo fikk omtale i går.

Hiromi Kawakami, Merkelig vær i Tokyo

Søsken ligger godt an i kampen om å bli lest.

 

Fra omslaget!Fire søsken med sine familier møtes for den årlige familieferien ¿ tre lange, varme sommeruker i besteforeldrenes hus på landet. Det elskede, forfalne huset er fylt med minner, men dette kan være deres siste sommer der.

Roland kommer med sin nye kone, som søstrene ikke liker. Alice har med seg ekskjærestens tjue år gamle sønn, som legger planer om å forføre Rolands seksten år gamle datter. Fran kommer med sine to barn, men uten deres far som heller prioriterer å turnere med bandet. Og den eldste søsteren Harriet kommer med et selvbilde som blir smadret når lidenskapen slår til.

Søsken er en livsklok fortelling om en uforglemmelig søskenflokk og deres oppgjør med fortidens idealer. En medrivende roman om store følelser, gamle minner og en sommer hjemsøkt av oppbrudd og fortidens spøkelser ¿ fra en av Storbritannias største nålevende forfattere.

 

Og jeg er spent på Djinner også, men mulig den må vente litt. Det kommer an på hvor høyt den roper.

Fra omslaget:En av de 100 beste tyske romaner de siste 100 år
Spiegel

Året er 1999. I tretti år har Hu¿seyin arbeidet i Tyskland. Nå kan han endelig oppfylle drømmen om å kjøpe en leilighet i Istanbul. Men på innflyttingsdagen faller han død om og hans kone Emine og deres fire barn Hakan, Perihan, Ümit og Sevda må reise fra Tyskland til Tyrkia for å begrave ham.

Hvis alle familier er et nett av historier, hva kan hullene i nettet fortelle? Trenger vi hullene fordi vi ikke kan se hele sannheten i øynene? Eller vil hullene til slutt ødelegge alt?

Djinner er en fortelling om seks fundamentalt forskjellige mennesker som tilfeldigvis er i familie. De bærer alle på sine egne hemmeligheter, lengsler og sår, men de er forent av følelsen av at noen holder øye med dem i Hu¿seyins leilighet i Istanbul.

Og på senga leser jeg fortsatt Moltemyra.

 

Fra omslaget:

1938: 17 år gamle Siv har fått jobb som kokke, Västerbotten nord i Sverige. Langt der inne i skogen, i bitende kulde skal hun holde rent og lage mat til ti tømmerhoggere som bor sammen i en koie. En dag kommer det en fremmed mann til koia, en som vekker helt nye følelser hos henne.

2022 Eva jobber i et skogselskap Uppsala. De har et prosjekt i Västerbotten, hvor det skal hogges et nytt område med skog. Men det protesteres mot prosjektet. Konflikten eskalerer og Eva drar for å møte media, miljøaktivister og representanter for samebyen, men i sporene av konflikten finner hun også ledetråder til sin egen slektshistorie.

Dette er den første delen i serien “Tømmerfolk”

 

Middag i dag var salt svinebog.

Kjøpt for kr 50, dato 2019.

På tide å spise den opp ja, før den går ut av fryseren selv.

Men godt var det, kunne vært litt saltere.

Kokekrafta tar jeg vare på til suppe.

Slik har den dagen vært for meg.

Tenker på de som står midt oppi dyp sorg.

Ta vare på de du har rundt deg.

I dag

 

 

Hiromi Kawakami, Merkelig vær i Tokyo

Hiromi Kawakami, Merkelig vær i Tokyo

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Ukjent forfatter for meg, veldig fine kritikker. For meg kan det ofte være en nedtur, for mange av de forfatterne som er hyllet, forstår jeg meg ikke på.

Kawakami startet derfor litt lunkent for meg. Jeg tenkte å nei, enda en som kjeder meg.

Men så fortsatte jeg og så skjer det som noen ganger skjer med slike rolige historier, det vokser frem en varme i dem som jeg liker.

Ja, d

Jeg var på fem dagers diett når jeg leste den og jeg ble veldig sulten, for det er så mange matfristelser her. De er glad i å spise disse to hovedpersonene, og det er spennende med japansk mat.

Og neste år skal jeg til Japan og jeg skal ha noen lunsjer rundt om, så dette var inspirerende.

Jeg skal på cruise og vi ender opp i havnebyen til Tokyo.

Å reise i bøkene er nok en av de tingene som har vekket eventyrlysten i meg til å reise i det virkelige livet mitt også.

Det er så fint å møte og bli kjent med mennesker via de ulike bøkene og forfatterne.

Jeg er glad jeg fikk lese denne romanen. En av de fine tingene med å være bokblogger er at små ukjente perler dukker overraskende opp i postkassa.

Kun 196 sider og jeg kunne nok ønsket meg mer om Sensei og Tsukiko.

Jeg savner dem og vurderer å lese boken om igjen, men det blir nok ikke siden så mange andre leseopplevelser venter.

 


Fra omslaget!: Merkelig vær i Tokyo møter vi 38 år gamle Tsukioko. En kveld støter hun tilfeldigvis på sin gamle lærer, Sensei, på bar. Han er tretti år eldre, pensjonert og lever alene. Et særegent fellesskap oppstår mellom de to: De møtes for å spise, for å drikke (framfor alt for å drikke) og for å fordrive tiden sammen, uten for mange ord. Gjennom vakre og eiendommelige glimt fra deres liv sammen utvikler Merkelig vær i Tokyo seg til å bli en unik, stillfaren og rørende kjærlighetsroman. Boka er oversatt til 14 språk og var nominert til Man Asian Literary Prize i 2013 og Independent Foreign Fiction Prize i 2014.

 

Nå leser jeg på dagtid:

 

Caterina Catteneo, Finne veien hjem

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Jeg leste Jeg sluttet å telle dager, en fantastisk leseopplevelse om spedalske.

Caterina Cattaneo, Jeg sluttet å telle dager.

 

Jeg var derfor veldig spent på denne nye romanen til Cattaneo.

 

 

Fra omslaget:

Alexandra ligner ikke seg selv der hun står krumbøyd og kaster opp i hekken utenfor en bygård langs Unnis faste morgenrute.

Unni kjenner likevel igjen det hun ser, hun vet hvordan et helt vanlig liv ser ut når det nettopp har gått i stykker.

Stemmen igjen, spør om jeg trenger hjelp, jeg tror jeg gjør det, men til hva? Hva kan jeg si, hva kan jeg gjøre? Det er nesten sommer, det er lyst ute, hva er klokken? Nå kjenner jeg at det er kaldt, eller kaldere. Jeg har ikke jakken på. Jeg prøver å se den for meg et eller annet sted, over en stol, på gulvet, jeg vet ikke.

Jeg vet bare at uten jakken dør

 

På senga leser jeg:

 

Ulrika Lagerlöf, Moltemyra

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Serier er det også blitt utrolig mange av for tiden. Dette er en jeg gleder meg veldig til å begynne på. Det kribler i fingrene mine slik bare en bokelsker kan forstå.

 

Fra omslaget:

1938: 17 år gamle Siv har fått jobb som kokke, Västerbotten nord i Sverige. Langt der inne i skogen, i bitende kulde skal hun holde rent og lage mat til ti tømmerhoggere som bor sammen i en koie. En dag kommer det en fremmed mann til koia, en som vekker helt nye følelser hos henne.

2022 Eva jobber i et skogselskap Uppsala. De har et prosjekt i Västerbotten, hvor det skal hogges et nytt område med skog. Men det protesteres mot prosjektet. Konflikten eskalerer og Eva drar for å møte media, miljøaktivister og representanter for samebyen, men i sporene av konflikten finner hun også ledetråder til sin egen slektshistorie.

Dette er den første delen i serien “Tømmerfolk”

Juni:

Ruth Kvarnström-Jones, Venninnene på Nordiska kompaniet

Stian S. Hamre, Bak det vakre

 

Januar:

Bøker lest januar 25, 8 bøker lest, 4 lagt bort halvlest

Februar:

Bøker lest februar 25, 16 lest, mange lagt bort

Mars:

Bøker lest mars 25, 11 bøker

April:

Bøker lest april 25, 13 bøker

Mai:

Mine 15 best likte krimbøker, lest 2024

Topp 5 krimbøker for meg, 2024

De 25 beste romanene jeg leste i 2024

Mine topp 6 romaner 2024

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

Tålmodig kjerring sitter og venter på pensjonisten


07.00 dro han avsted på sjøen.

Og først i 2-tiden dukket han opp igjen.

Bra han har ei tålmodig kjerring.

Da slengte han fangsten oppi vasken og ut igjen for han.

Sette opp skap på vaskerommet til sønn.

Heldigvis, vil jeg si, siden jeg fortsatt blir fort sliten, var fangsten liten.

Han ringte og spurte om jeg ville ha makrellen og det ville jeg.

Selv liker han ikke makrell så jeg får ha den en dag jeg er hjemme alene.

 

 

Men jeg fileterte den og var egentlig svært fornøyd med jobben jeg gjorde.

De var jo ikke så store, men dæggern det er mye bein.

Jeg fikk sikkert ikke bort alle.

Det var 700 gr lyrfilet.

Det ble fiskekaker.

Jeg kan ikke fordra den nye foodprosessoren.

Denne skal stå under bollen og den fylles med deig.

I tillegg skal man kjøre den bare ett minutt.

Det går jo ikke. Først skal man kjøre deigen seig med salt, så egg og så fløte.

Det vises tydelig at her er det klumper av fisk.

Den forrige var ikke sånn.

Jeg vurderer faktisk å kjøpe meg en annen.

 

I dag testet jeg hurtigmikseren.

Den var heller ikke god.

Umulig å lage pesto som er litt grovkuttet, for enten ble det finmost eller så var det klumper.

Og man får ikke delt den i bunnen slik jeg gjør med den andre jeg har.

Derfor er det vanskelig å få alt ut.

Den andre deler jeg og da kommer jeg jo til og får renset det som er i bunnen.

Rett og slett, ikke fornøyd med Kenwood her.

Siden jeg ikke ante når han gubbeluren ville komme hjem igjen, spiste jeg nystekte fiskekaker på brødskiva og de smakte rett og slett himmelsk.

Pus og jeg har vært ute det meste av dagen, i hvert fall jeg.

Tutta gikk inn og la seg på badet.

Mamma skjor passer på barna som er på flyvetrening.

Det humper og går.

Jeg visste ikke at det tok så lang tid å lære å fly.

De har ikke retningssans og er dårlig på å bedømme avstander.

Mor kom trippende bortover.

Hun er ikke redd meg.

Jeg har vært på besøk i dag og jeg har lest.

Kosekrim fra Gotland.

Omtale skrevet av norsk krim, lokalasjon vakre Frankrike.

Stian S. Hamre, Bak det vakre

Rabarbragrøt med jordbær.

Om en stund blir der kaffe og rabarbragrøt med krokanis.

Ja, for han kom etter hvert hjem igjen serru.

Jeg var en indre radar så når han ringte og sa jeg kunne begynne på middagen, ja da var jeg i gang.

 

 

 

Jeg hadde planlagt and i pannekaker.

Men så orket jeg ikke streve med de pannekakene så jeg tenkte rispapir må være tingen.

Jeg prøver å bruke en del rå grønnsaker for tiden så da passet det godt.

 

Rispapir hadde jeg i skuffen.

Jeg lasset på.

Lagde en dippingsaus med hoisinsaus, sciracha, vann, sitron.

Det ble ok, men ikke noe smaksbombe.

Det var noe som manglet på å bli wow og det rispapiret ble litt gummiaktig.

Neste gang må jeg nok lage pannekaker.

 

Men nå er det kveld.

Fuskekakene er kommet i kjøleskapet

Jeg skal trekke inn og sette på kaffen.

I dag.

 

Stian S. Hamre, Bak det vakre

Stian S. Hamre, Bak det vakre

Leseeksemplar fra forfatteren

 

En bok som gjør meg veldig nysgjerrig, er litt creepy og innbydende det omslagsbildet, for hva skjuler seg bak det vakre?

Jeg likte denne krimboken godt.

Jeg var på 5 dagers fasteimitert diett mens jeg leste den og var derfor sulten. Og det er så mange nydelige beskrivelser av mat og vin at jeg ble enda mer sulten.
Jeg liker forsidebilde og tittel, Bak det vakre, for det var nettopp det, bak det vakre landskapet som var beskrevet, den fantastiske maten og det gode livet, lurer det som slett ikke er vakkert, nemlig folks grusomheter.

Det er ikke høyoktan spenning, ingen thriller, men en etterforskningsroman med akkurat passe spenning for meg.

Det er beskrivelser fra obduksjoner og menneskelige levninger, så er du sart, blir det nok litt å hoppe over, men det går fint.

Man mister ikke handlingen av den grunn. Og temaet er dessverre høyaktuelt, uten at jeg skal røpe det her.

Språket flyter lett og sidene fyker av gårde.

Jeg leser gjerne flere bøker av Hamre.

Jeg liker ofte godt bøker skrevet av forfattere som har fagutdannelse innen temaet de skriver om, her rettsantropologi.

 

 

Fra omslaget:I skogene utenfor en liten landsby i Sør-Frankrike finner en turgruppe en sekk med menneskelige levninger.

Bruno Quist nyter frokosten og morgensolen da han blir avbrutt av Jean-Luc Rabineau fra drapsavsnittet i Perpignan. Han har en ny sak som krever rettsantropologisk ekspertise. En sak som er ubehagelig nær Brunos trygge landsbyliv fører ham inn i de mørkeste delene av et samfunn som er tilsynelatende idyllisk.

Bruno har sine ting å slite med, men død, fordervelse og folks grusomheter har han et avslappet og profesjonelt forhold til. Det er selve funnstedet som får ham ut av fatning.

Stian Suppersberger Hamre (f. 1973) er utdannet rettsantropolog og har lang erfaring med menneskelige levninger, både i forskning og identifiseringssammenheng. Arbeidet hans inkluderer en lang rekke vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner. Bak det vakre er Hamres første kriminalroman.

 

 

Nå leser jeg på dagtid:

 

Hiromi Kawakami, Merkelig vær i Tokyo

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

 


Fra omslaget!I Merkelig vær i Tokyo møter vi 38 år gamle Tsukioko. En kveld støter hun tilfeldigvis på sin gamle lærer, Sensei, på bar. Han er tretti år eldre, pensjonert og lever alene. Et særegent fellesskap oppstår mellom de to: De møtes for å spise, for å drikke (framfor alt for å drikke) og for å fordrive tiden sammen, uten for mange ord. Gjennom vakre og eiendommelige glimt fra deres liv sammen utvikler Merkelig vær i Tokyo seg til å bli en unik, stillfaren og rørende kjærlighetsroman. Boka er oversatt til 14 språk og var nominert til Man Asian Literary Prize i 2013 og Independent Foreign Fiction Prize i 2014.

 

 

På senga leser jeg:

 

Ulrika Lagerlöf, Moltemyra

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Serier er det også blitt utrolig mange av for tiden. Dette er en jeg gleder meg veldig til å begynne på. Det kribler i fingrene mine slik bare en bokelsker kan forstå.

 

Fra omslaget:

1938: 17 år gamle Siv har fått jobb som kokke, Västerbotten nord i Sverige. Langt der inne i skogen, i bitende kulde skal hun holde rent og lage mat til ti tømmerhoggere som bor sammen i en koie. En dag kommer det en fremmed mann til koia, en som vekker helt nye følelser hos henne.

2022 Eva jobber i et skogselskap Uppsala. De har et prosjekt i Västerbotten, hvor det skal hogges et nytt område med skog. Men det protesteres mot prosjektet. Konflikten eskalerer og Eva drar for å møte media, miljøaktivister og representanter for samebyen, men i sporene av konflikten finner hun også ledetråder til sin egen slektshistorie.

Dette er den første delen i serien “Tømmerfolk”

Juni:

Ruth Kvarnström-Jones, Venninnene på Nordiska kompaniet

 

Januar:

Bøker lest januar 25, 8 bøker lest, 4 lagt bort halvlest

Februar:

Bøker lest februar 25, 16 lest, mange lagt bort

Mars:

Bøker lest mars 25, 11 bøker

April:

Bøker lest april 25, 13 bøker

Mai:

Mine 15 best likte krimbøker, lest 2024

Topp 5 krimbøker for meg, 2024

De 25 beste romanene jeg leste i 2024

Mine topp 6 romaner 2024

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

Se! Det er en mann her! Æh, neiiii, ikke det?

I går kveld skeiet jeg ut med en kald cider.

Er ikke ofte jeg gjør det, for det er jo sukkerdrikke.

Dessuten er det veldig lite alkoholforbruk hos meg, for alkohol tapper energi.

Men litt er ok og i ferier.

Denne ble lest ut i går.

Nå har jeg flere bokomtaler som venter, men de får vente litt til.

Det er godt å få sløve litt.

I går kveld hadde vi cobbsalat.

Heldigvis er vi skjønt enige om at en god salat er nydelig til kveldskosen.

Neste helg skal jeg lage tunfisksalat.

Det er jaggu det fint vær i dag også.

Skal tro hvor mange dager sommeren varer i år.

Vi bruker å fleipe med det her oppe, for det hender jo ofte det er somre med mest regn og lave temperaturer.

Man må bare nyte.

Til og med Tutta vil ut om morgenen.

Så kom det en liten gråspurv på besøk.

Hva leser du nå da?

Kosekrim? Svensk sier du?

Jeg må teste om den er god.

Tja, jeg likte den godt

Men du? Nå er jeg ferdig lest.

Tar du ikke hintet?

Jeg vil ha kos.

Jeg tror tutta er både tunghørt og dement.

Det kommer fugler på besøk og hun leer ikke på ørene en gang.

Denne lærer å fly.

Den satt der sikkert et kvarter og peip, sikkert redd for å fly ned, for det er jo høyt.

Senere fløy det en inn i kjøkkenvinduet så retningssansen er ikke helt utviklet enda.

 

Jeg har vært hos frisør.

Tjeneren sviktet, så tror du ikke jeg måtte kjøre selv.

At det går an!

Men jeg lurte med meg naboen som selskapsdame og vi gikk på kafé.

Det var koselig.

Men jeg vet jo det at det er så populært med sånne selfier.

Jeg ser jo disse unge damene knipser i vei.

Men hvordan gjør de det?

Uansett hvordan jeg holdt telefonen så var jeg i veien selv.

Altfor gammel til slikt fjas jeg.

 

 

Jeg vil ha mer hår, sa jeg til Ingrid frisør.

Det er litt morsomt for håret mitt forandrer farge uten at jeg farger det.

Jeg var jo blond, men så ble jeg mørk blond på mine gamle dager.

Og nå når jeg er enda galere, skulle være gamlere, ja da lysner det igjen.

Riktignok ikke til blond, men til lys grått.

Samma det vel.

Men de selfie greiene er bare å gi opp.

Jeg var innom posten og hentet den nye fotmassereren min.

Blir spennende å se om den er like god som den forrige.

Jeg er helt avhengig.

Hvis jeg ikke bruker den, begynner det å krible inni leggene.

Jeg har kjøpt en rimeligere variant som er tynnere også.

Den skal være med på ferie.

Jeg hovner ofte i beina i varmen og da tror jeg dette blir supert.

Enkel middag, wok.

Her har jeg høstet noen pakchoyblader.

Jeg kommer ikke til å så det mer, for det blir så lite av de, men må jo bruke opp frøene.

Mango, rødløk, paprika, mais, chili, hvitløk, nudler, svinekjøtt og en saus av soyasaus, fiskesaus, østerssaus, chilisaus og sitron, litt honning, salt og pepper.

Først surrer jeg kjøttet sammen med ramsløkpure.

Så tar jeg det ut og surrer grønnsakene.

Så blander jeg alt med saus og litt vann og har i noen eggnudler.

De koker på et par minutter. Hvorfor gjøre det vanskelig, når man kan gjøre det lett.

Litt maisenna for å jevne sausen.

Middag på under 30 minutter.

 

Det var godt sa gubben.

Jeg tror det hadde vært bedre med søt soyasaus , den tjukke og uten mais, men de måtte brukes opp.

Det manglet det lille ekstra.

 

Kommer hjem ca klokka 4 og da skal vi sette garn.

Ok, middag ca 5 da sa jeg og spiste lunsj klokka 3, rester av salat.

Halv fire kom han og da var jo jeg mett.

Men se det er en mann hjemme.

 

Da ble hun blid, se hvor lys jeg holder på å bli.

 

 

Mann?

Nei, der dro han pinadø ut igjen.

Kjøp loff til rekene ropte jeg.

Og borte var han

I dag

 

Noen lærer å fly, noen gidder ikke


Jeg var så sliten i går at tårene rant.

Følte meg tom fysisk og mentalt, mentalt mest fordi jeg var lettet over at jeg var ferdig.

 

Siste måltidet var linsesuppe.

Den var god på smak, men likevel byr det meg imot.

Nå skal jeg slappe av og komme til hektene igjen.

Spise god, sunn og variert mat.

Fire ukers pause bør man ha, men jeg må da vurdere om jeg skal legge inn noen uker til.

Jeg hadde planer om fire runder før vi skal på tur til høsten, men jeg må lytte til kroppen.

Vi får se hva som skjer.

Nå er det utevær.

Velvel, Tutta var ute en tur, men hun har gått inn igjen.

Småskjorene har øvelsesflygning i hekken.

De flyr fra grein til grein.

Fortsatt blir de matet, enda de er blitt ganske store.

 

Mer som et svalestup.

 

Vi spiser frokost ute i dag.

Nybakt brød med eggerøre og røkt ørret.

Smakte himmelsk.

De to bakerste bøkene skal få omtale, men jeg orker ikke i dag.

Skal få gjort det i morgen.

 

Ikke så godt å se på bildet, men de så så store ut de gjessene.

Lurer på om det kan være grågås, men har ikke så greie på det.

Jeg trodde canadagjessene var mindre.

Det er de som bruker å komme i store flokker for å bade.

Menyen for uka er klar og da må det handles.

Jeg har jo ikke vært på butikken siden forrige helg, tror jeg ihvertfall.

 

Nå er det endelig varmere og nydelig fint.

 

Ei venninne hadde mer rabarbra til meg, så da kan jeg koke mer grøt.

Jeg har ikke kriselagret slik vi blir oppfordret til, men dopapir må jeg ha et lager av. 🤪

Nå var det kr 134,- på Rema for 20 ruller.

Så kom vi til Europris, der var det kr 119,-for 24 ruller, så da jeg kjøpte jeg to til.

Gubben mente at det holdt sikkert en måned. 😊

Jeg har et stort forbruk mener han 😂😂😂

 

Jeg var tom for kyllingkjøttdeig, så greit å finne et par pk nedsatt.

I fryseren med de,

 

Mye paprika, hva tror du jeg skal lage da?

Og påfyll melk og smør og rømme.

Jo menyen er som følger!

Fredag

Middag:

Sprøstekt fisk med stekte poteter, ertestuing og italiensk salat

cobb salat til kvelds

Lørdag

Svinekjøttstrimler i wok med ris

reker til kvelds

Søndag:

And i rispapir med sprø råkost og hoisinsaus, sesamfrø

Mandag

Bacalao

Tirsdag

Stekt flesk og makaronistuing

Onsdag :

Stekt seikarbonader med råkost og stekte poteter….tror jeg

 

Torsdag: pang pang kjøtt

https://millasmat.com/middag/pang-panf-biff-dra-dinner-oslo

Fredag:

helstekt ørret med agurksalat

Lørdag:

Rester Bacalao

Tunfisksalat til kvelds

Søndag

Lammesteik

 

Middagen ble nydelig.

Tror det var lyr.

Snudde den først i mel, så i egg, så i en blanding av panko, persille og parmesan.

Poteter stekt i airfryer.

En pose erter ble kokt opp og så most med litt smør.

Italiensk salat av gulrot, kål, reddiker, sylteagurk, majones, rømme, sitronsaft, salt.

Planen er å bli flinkere til å bruke rå grønnsaker.

Nå er det hviletid og lesing.

Du verden hvor godt jeg har det.

I dag

 

 

Utstyr for å kutte kjæledyr innkjøpt, gleder meg

Jeg sitter ute.

Nesten på trass.

Det er 17 grader, men kald vind.

Fleecejakke og varmepleddet på full styrke.

Sitter i skyggen og det er jo bedre i sola, men iPaden liker ikke sol og den er jo min høyre hånd.

 

I går brukte jeg en av de gamle menyene mine.

Sånn så det ut.

Jeg byttet appelsin med jordbær.

De norske rådyre jordbæra var ikke noe søtere enn de utenlandske.

Jeg har prøvd å lage dietter slik som dette.

Og jeg vet at jeg oppdaget feilen jeg gjør tidligere, men har glemt det igjen.

 

I dag la jeg inn en av menyene fra dietten og ser jo tydelig hva jeg har gjort feil.

Jeg har hengt meg opp i gram, ikke prosent.

Jeg kan spise mye mer enn det jeg har gjort.

Det åpner jo for mange flere gode retter å eksperimentere med.

Da har jeg noe å forske på neste gang, forhåpentligvis om fire uker.

Her er det jo nesten 15 gram protein, jeg som har holdt det på ni.

Og nesten 80 gram karbo, jeg har prøvd å holde meg på 45.

Jeg lærer hele tiden og nå, vel jeg kan ikke si jeg gleder meg til neste fasteperioder, men jeg har et mye bedre utgangspunkt.

Kanskje jeg skal begynne å selge menyer, det hadde vært noe. 🤣

 

 


Foreløpig er det vann.


Men jeg har veid opp dagens meny.

Denne gangen ikke selvkomponert.

Brødboksen så sånn ut.

Derfor måtte det bli brødbaking.

Det blir nystekt brød i dag og jeg får ikke smake.

Men i morgen skal jeg ha brødskive med eggerøre og røkt ørret.

Og jeg planlegger ukas meny med glede.

 

Jeg så MasterChef i går og tror du ikke at tårene rant.

 

Hvorfor?

Jo fordi om ni måneder skal jeg hit.

 

Hongkong.

Fy fillern for en opplevelse det blir.

Ja får håpe at ingenting lommer i veien og at vi får dratt avsted.

Et år, så lenge sier du. Bare et år, sier jeg. Del 2

Et år, så lenge sier du. Bare et år, sier jeg

 

Så var det en veldig merkelig tilfeldighet.

I denne episoden brukte de en japansk grønnsakskjærer som kunne lage lange skiver av foreksempel potet.

Det syntes jeg så innmari spennende ut.

Tenk ovnsformer med skiver av potet, som pasta, eller av kålrot.

Jeg måtte google.

 

Jeg lo og lo.

Innovativ mandolin for kutting av zucchini, poteter, kjæledyr, epler osv.

Jeg tror ikke jeg får Tutta inni den der.

Kan også kutte rødbeter, epler og ører.

Til og med bier kan kuttes på denne.

En slik må jeg ha.

Men så kom det merkelige.

Når episoden var slutt, fortsatte jeg der jeg avsluttet episoden av kokkeskolen.

 

Og akkurat der jeg avsluttet sist, jo der står kokken Live, med akkurat et slikt kutteapparat og lager bånd av poteter.

 

Går det an liksom.

Klart jeg bare må ha en sånn.

Det fantes dusinvis av typer, men jeg følte for denne.

Litt dyrere men kanskje litt mer solid.

Og nå fikk jeg mail om at den er på vei.

Jeg gleder meg.

Kanskje kan jeg bruke den i diettene også for å trylle frem godsaker.

 

I går postet jeg dette innlegget om mobbing.

Jeg er veldig opptatt av at vi må se på hva vi selv gjør.

Ofte tar jeg meg i å være skikkelig forarget på noens oppførsel for så å oppdage at jeg selv gjør det samme i en annen situasjon.

Den eneste vi kan endre er oss selv.

Mobbing

Etter å ha veid opp maten for i dag, hurra, siste dag, tok jeg meg på tak og tømte skuffa der vi har søppel igjen.

Men det er tomt for krefter, så det blir ikke gjort mer i dag.

Ta ut av oppvaskmaskinen må jeg gjøre, that’s it.

Både jeg og den firbente dronninga måtte inn og varme oss.

Krysser fingrene for at det blir varmere for det er jo meldt.

Brødene står til etterheving, jeg må ikke glemme å sette de i ovnen.

Jeg har lovt Tutta at jeg ikke skal putte henne inn i kutteren.

I dag

 

 

Mobbing


Mobbing er ett hett tema

Vanligvis skriver ikke jeg om det

Men akkurat nå føler jeg for å skrive om mobbing

 

Arbeidstilsynet benytter følgende definisjon: Mobbing er når en person, gjentatte ganger og over tid, systematisk blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer, og opplever dette som vanskelig å forsvare seg mot. Mobbing er altså en form for trakassering. Mobbing kan foregå på mange ulike måter.

 

To ting kan vi slå fast.

Ingen vil ha mobbing.

Ingen vil bli mobbet

 

Likevel tør jeg å påstå at veldig mange av de som leser dette, utfører mobbing på ett eller annet plan

 

Når noe skjer i samfunnet rundt oss som vi ikke liker, ja da går vi gjerne til angrep

Og vi samler oss gjerne i flokk

Det er ikke så nøye om vi ikke har alle opplysninger

Det er ikke så nøye om det vi hører, ikke er helt korrekt

Det er ikke så nøye at en sak kan ha to sider og vi får kun høre den ene

Men vi fylles av kampiver og går til angrep

Dette vil vi ikke ha noe av

 

Det som er innmari lett å glemme i kampens hete, er at da blir vi veldig lett den som mobber selv

Vi slenger ut beskyldninger i hytt og pine

Vi roper høyt til alle som vil høre

Og i dagens samfunn har vi noe som heter internett

Du verden så herlig, der kan vi øse ut eder og galle, riktig forlyste oss

Ja hvordan opptrer du der?

Blir du plutselig en mobber selv?

Det er så lett å se andre, det kan være ubehagelig å se at man har de samme tendensene selv

 

 

La oss gjenta definisjonen:

Arbeidstilsynet benytter følgende definisjon: Mobbing er når en person, gjentatte ganger og over tid, systematisk blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer, og opplever dette som vanskelig å forsvare seg mot. Mobbing er altså en form for trakassering. Mobbing kan foregå på mange ulike måter.

Vi vil ikke ha mobbing.

Vi vil ikke ha mobbing

Vi vil ikke ha mobbing

 

Det vi da må starte med, er oss selv

Hva inneholder dine ord?

Hvilke holdninger har du?

Hvordan påvirker du de rundt deg?

Hva lærer du bort til barn og barnebarn?

 

Vær selv slik du ønsker andre skal være mot deg

Hvis alle prøvde å vende den gode siden til?

Lete sammen på beste måte etter de beste løsningene?

Samarbeide for å løse utfordringer?

Ja da hadde det kanskje blitt mindre mobbing

 

Sier en som vet at ja, jeg har nok ikke bestandig forstått dette selv

Har du?

Husk vi setter spor etter oss

Hvordan vil du sporene dine skal se ut?

Hvordan vil du bli husket?

ikke bli en mobber selv

Vokt ordene dine

I dag

 

Hun snudde rævva til, da er hun oppgitt

Noen tror jeg holder på med denne dietten for å slanke meg.

Vektnedgang er bare en bieffekt, selv om det er kjærkomment.

Å være for tung, er ikke bra og jeg har hatt vansker med å gå ned, fordi jeg har for mye insulin.

I tillegg lavt stoffskifte som gjør at stressmestringen er dårlig.

Stoffskiftemedisiner erstatter ikke stressmestringen.

Høyt stress i kroppen, trigger insulinproduksjon, som igjen øker fettlagring.

Derfor legger man på seg selv om man spiser forholdsvis sunt.

Jeg reagerer på sikt på mange medisiner så å begynne på slankesprøyter, har jeg ikke lyst til.

Slutter man med de, kommer man tilbake til start og da er jeg like langt.

For mange fungerer sprøytene ypperlig, men jeg vil heller prøve dette, selv om også dette er en belastning for kroppen.
Nå er jeg på runde 19, dag 3 av 5.

Jeg så i dag at Inge Lindseth, legen som har vært med å utvikle denne dietten, kommer med ny bok med flere menyer, neste år.

De må jeg teste, men enn så lenge lager jeg mine, litt mangelfulle menyer.

Jeg skulle hatt mer kunnskap om hvordan dette sammen disse dagene for jeg kunne hatt mer kalorier enn det jeg får til.

 

Nå lager jeg meny på formiddagen.

Da har jeg noe å tusle med, mens jeg venter på mat.

Jeg har jo all verdens tid å ta av, stort sett.

Jeg innfører nå litt ost og litt rømme og håper at det ikke blir helt feil.

 

Jeg bruker kostholdsplanleggeren for å komponere rettene.

Etter det jeg forstår kunne jeg i går hatt 200 mer kalorier og noe mer fett.

Samtidig skal protein ligge på ca 9.

Hvis noen kan lære meg mer om dette, ville jeg blitt glad.

Disse app-ene som florerer, er mest opptatt av hvor mye kalorier det er.

 

Sånn så da gårsdagen ut.

Jeg lurer også på om jeg burde hatt litt fett sammen med frukta.

Jeg mangler kunnskap om sammensetningen rett og slett.

Det er mye frukt i menyene i boka og jeg har egentlig lært at frukt bør jeg ikke ha mye av, for det er mye karbohydrater i det.

Kanskje skulle jeg prøve å erstatte de med grønnsaker istedenfor.

Når man skal ha 20,30,40 gram, blir det mye rester.

De oppbevarer jeg i zip-poser.

Gubben lever på rester.

Her er det gnocchi med svinekjøtt og kylling og så koker jeg noen nudler i sausen.

Selv så jeg MasterChef og sultet 😂😂😂

Sjokoladekongle

Mens jeg spiste middagen min.

2 skiver aubergine og 4 skiver squash, ble stekt i airfryer.

Tomat, hvitløk, vårløk, chili, fikk surre litt i olje.

Så la jeg det lagvis i airfryer med 15 gr raspet ost.

Det ble ganske digg.

Skal gjentas i dag.

I dag har jeg skrevet omtale.

Ruth Kvarnström-Jones, Venninnene på Nordiska kompaniet

 

Jeg har hatt energirens på et hus og området rundt.

Der fikk jeg opp mye jeg er spent på om det stemmer.

Noe av det har jeg allerede fått bekreftet, det er gøy.

I dag snudde hun rævva til meg.

Hun maser og maser, jeg følger henne til matskålene, hun spiser to biter og kommer tilbake.

Så lagde jeg dagens meny, litt lik gårsdagens.

Jeg leter etter den beste kombinasjonen og det har jeg enda ikke funnet.

Smoothien i dag ble for søt.

Bestandig noe å endre på.

Men sånn, da mangler bare å skjære opp aubergine, salt den så den er klar for steking, men det må vente til det nærmer seg.

I morgen tror jeg det blir bananpletter og grønnsakssuppe.

Nå skal jeg se MasterChef, spise salaten min og deretter lese ut denne krimboka.

Den liker jeg.

I dag