Jeg har lest 41 krimbøker i år.
Dette er de som jeg likte aller best.
Kun plukket ut etter hva jeg liker å lese.
Mine 15 best likte krimbøker, lest 2024
Jeg plukket først ut 15 og deretter brukte jeg en finmasket sil, for å sile ut de fem jeg likte aller best.
Det er Leseeksemplar, men jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese.
Tekst fra omslagene under bildet av boken.
De er ikke rangert, men jeg må innrømme at de to første, var de som begeistret meg aller aller mest.
Her er favorittene som ikke er krim.
De 25 beste romanene jeg leste i 2024
S.A.Cosby, Alle syndere blør
Leseeksemplar fra Press forlag
Dette er en av de beste krimbøker jeg har lest. Den er rett og slett sjelden vare.
Det er grusomme ting som skjer, er du svært sart, er det kanskje best å la være, men du går glipp av noe stort.
Det fråtses ikke i vold, man følger ikke morderen i nåtid, men det er grusomme handlinger som er gjort.
Men….. det er så mye mer.
Man får følge sheriffen på jobb i byen, det er ulike saker å ta tak i, rasisme blant annet.
Det er rus og fyll og slagsmål. Og sheriff Titus har også sine egne utfordringer. Han savner moren sin, har en far som ikke er helt frisk og en bror som er litt ute på kjøret og havner opp i uønskede situasjoner.
Det er historien til ulike mennesker, det er oppvekst og det er religonsfanatikere.
Titus sliter også med en tidligere opplevelse, som former han i jobben hans.
Og han er en person du blir glad i og respekterer.
Hele boken er mesterlig skrevet, med nydelige ordbilder.
En bok jeg vil anbefale om og om igjen.
Fra omslaget:Titus Crown er den første svarte sheriffen i Charon County i Virginia. En søvnig småby i sørstatene uten mye kriminalitet. Men etter mange år i FBI, vet Titus godt at selv om hjembyen hans virker idyllisk, så lurer det mange hemmeligheter under de kaprifoldekkede engene.
Et år etter at Titus tiltrådte blir en lærer drept på skolen av en tidligere elev. Eleven blir selv skutt ute på skoletrappen av betjentene til Titus. Eleven er svart, betjenten er hvit. Dette gjør ikke hverdagen enklere for Titus, spesielt når en radikal gruppe vil paradere for å feire byens sørstatshistorie.
Under etterforskningen av skoleskytingen avdekkes det forbindelser til forferdelige forbrytelser. En rekke forsvinninger ser også ut til å ha tilknytning til en sak som har dype, historiske spor i småbyens egne mørke fortid. Charon County er Titus sitt hjem og ligger hans hjerte nær når religion, tro og vold møtes, så er han nødt til å ta et voldsomt oppgjør.
Robert Galbraight, Det beksvarte hjertet
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Så kom den dundrende inn døren, krimboken jeg så lenge har ventet på. 1070 sider, 1,5 kg bok.
Det er mye. Den trengte seg lett forbi alle andre som lå fint i køen og tålmodig ventet.
Og den stjal jo mange dagers lesing.
Var det verd det? Ja, definitivt. Jeg savner den allerede.
Jeg forstår ikke helt hva J.K. Rowling gjør som skaper et univers av fans. Aldri har jeg sett så mange artikler og YouTube videoer om en bokserie som det er av denne serien hun skriver under pseudonymet Galbraight.
For meg har filmatiseringen vært viktig, for skuespillerne gjør en utrolig god jobb. Jeg leste den første boken i serien, og så så jeg vel de to neste, de går på Max og deretter har jeg lest de neste bøkene. Men det tar så lang tid før de kommer på norsk at nå skal jeg prøve meg på den engelske lydboken. Litt usikker på hvordan det går. For bok 7 er gitt ut i England, i fjor. The running grave.
Så hvorfor liker jeg disse bøkene så godt? De strider jo mot alt jeg ellers liker. Jeg liker ikke for tykke bøker, for rolig, for omstendelig. Her er det alt, men likevel liker jeg de.
Det beksvarte hjertet krevde også mye konsentrasjon å lese, for det var veldig mange navn å holde styr på. Ja, det er det alltid i bøkene hennes, men her var det chat-språk med chatnavn og forkortelser, ofte flere samtaler på en gang, så man måtte lese det i spalter.
Man må følge samtalene spaltevis. Så samtalen til venstre fortsetter til venstre på neste side, samtalen i midten, fortsetter i midten på neste side, osv.
Men for all del, hele boken er ikke sånn. Kun noen sider her og der.
Det handler nemlig om et dataanimert spill. En av designerne av spillet, blir funnet drept på kirkegården, som er stedet spillet finner sted. Og det er et svært aktuelt tema.
Hvem skjuler seg bak alle psudonymer på nettet. De er anonyme. De bruker nettet til å spre høyreekstremistiske propaganda og de slenger ut løgner og beskyldninger for å ødelegge livet til andre mennesker.
Strike og Robins viktigste oppgave blir å finne ut hvem disse menneskene er, så de overtar en spillers spilleidentitet og deltar i spillet for å infiltrere moderatorene, for å finne ut hvem de er i virkeligheten. Ikke bare er de anonyme på nettet, men de bruker også gummimasker, så de er ukjennelige. For etterhvert blir flere mennesker med tilknytning til spillet, myrdet. Også Robin og Strike utsettes for angrep og må gå i skjul.
Og det er tankevekkende og skremmende hvordan man kan være anonym på internett og ved det kunne ødelegge folks liv. Og spre annen propaganda. Det ser vi jo mye av i dagens samfunn der folk tjener millioner på å spre konspirasjonsteorier. Det deles og deles og reklamekronene triller inn og hoder fylles med nonsens. Og med kunstig intelligens susende inn på alke kanter, kan vi ikke lenger stole på noe av det vi ser, hverken av tekst, film eller bilder. Veldig skremmende.
Dette er ikke lettleste bøker du pløyer igjennom på kort tid. Er du en svært utålmodig leser, vil jeg nok ikke anbefale de. Men jeg digger de, enda jeg er ikke bestandig like tålmodig når jeg leser. Det er ikke makabert, ingen grusomme beskrivelser.
Bør leses fra starten av, eller se serien først. Det beksvarte hjertet er allerede filmet, men har ikke begynt å gå på de norske kanalene enda. Ikke så jeg har sett ihvertfall. Tror det må være min favorittserie nummer 1.
Oversetter Heidi Grinde fortjener også skryt synes jeg. Hun bidrar jo til at jeg synker inn i boken og koser meg med å lese.
Fra omslsget:Det beksvarte hjertet er sjette bok i den kritikerroste serien Cormoran Strike, skrevet av Robert Galbraith som er pseudonym for J.K. Rowling. Alle bøkene i serien har toppet de internasjonale bestselgerlister.
En skremt og forvirret kvinne dukker opp hos Strikes og Robins detektivbyrå i Denmark Street og hevder at hun blir forfulgt og hatet på nettet av en ond, anonym person som kaller seg Anomi. Det viser seg at kvinnen er medskaper av den verdenskjente kult-tegneserien The Inky Black Heart. Noen dager senere leser Robin den sjokkerende nyheten om at kvinnen er knivstukket og at liket hennes er funnet på selve kirkegården der tegneserien finner sted.
Robin og Strike begynner å se på saken, og snart må de navigere i et ugjennomtrengelig nett av nettidentiteter, økonomiske interesser og nådeløse familiefeider. Den komplekse mordgåten strekker begges evner til det ytterste, og plutselig opplever Strike og Robin også å bli truet på svært skremmende måter.
Steinar H. Nygaard, Perfekte forbrytelser finnes ikke
Leseeksemplar sendt meg fra forfatteren
Du verden for et fyrverkeri av en krimbok. Jeg tar av meg hatten, ja hvis jeg hadde hatt hatt, og roper begeistret ut. Denne må dere bare lese.
Så mange vendinger og så mange intriger, både privat for herr Finn Funke og på jobb.
Og hvordan herr forfatter klarer å holde styr på alt i denne omfattende krimsaken, ja det forstår jeg ikke. Det gikk trill rundt for meg. Og hvis du greier å gjette hvordan alt henger sammen, da er du jaggu det god.
Det er ikke makabert eller grotesk, kun noen få beskrivelser av funn tidlig i boken, som er litt ekkel, ellers går det helt fint for de fleste, tror jeg.
Og jeg greide nesten ikke legge den fra meg. Det er en slik bok der jeg leser mens jeg venter på at poteten koker opp.
Dette var rett og slett annerledes og gøy. Jeg likte svært godt slutten også. Og motivet.
Og jeg gleder meg til neste bok.
Fra omslaget:
Første bok i nervepirrende debutant-trilogi!
Perfekte forbrytelser finnes ikke byr på spennende intriger, uventede vendinger og en original slutt.
Vi møter den vanærede politietterforskeren Finn Funke idet liket av en bonde som har vært savnet i seks måneder dukker opp under vårens snøsmelting. Men bonden har ikke vært død i mer enn to uker. Hvor har han vært i mellomtiden, og hvorfor har han en liste med savnede personer i bukselomma?
Når listens ellevte person forsvinner, er Finn Funke alt på sporet av gjerningspersonen – eller er det vedkommende som er på sporet av ham?
Finn Funke må balansere livet som eneforsørger for sønnen Gustav som blir kronisk syk, og sorgen over tapet av kona Annie, mot en jobb som krever hans konstante fokus. Han motarbeides av kollegaer, overordnede, barnevern og en seriemorder på jakt etter sitt neste offer – inspirert av kjente kriminalsaker i Norge. Den eneste som hjelper Funke med å holde hodet over vann er Manu, en spansk-norsk etterforsker med uortodokse metoder og et enda dårligere rykte enn ham selv.
Espen Skjerven, Svikere
Leseeksemplar Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag.
Skjerven er en av mine favorittkrimforfattere. Hvorfor? Jo fordi han skriver så innmari bra og fordi hver gang lærer han meg noe.
Han er utdannet jurist og jobber som tingrettsdommer og bruker den kunnskapen i bøkene sine.
Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann
Jeg likte Svikere godt. Samme tema som den boken av Svein G. Simonsen, Mørkefall, nemlig konspirasjonsteorier. Eller rettere sagt mennesker som er opptatt av konspirasjonsteorier. Men han fletter også inn litt rettsapparatet, i forhold til barnevernsaker.
Det er stadig nye vendinger i boken, nye elementer bringes inn, så man vet ikke hvem som er egentlig står bak misgjerningene.
Annerledes plott synes jeg er gøy. Døde personer blir gravd opp og kroppsdeler fra dem, dukker opp på strategiske plasser midt i Stavanger.
Etterhvert dukker det også opp en som er drept og en som er forsvunnet.
Det skjer noe hele tiden og så blir vi jo bekymret for søsteren til Tom, Cecilie. Er hun i fare også?
Jeg leste ut boken i en jafs jeg, jeg greide ikke legge den fra meg, mer enn når avtaler gjorde at jeg måtte ta pause.
Anbefales varmt og jeg gleder meg til neste roman og sikkert nok et engasjerende tema.
Fra omslaget: Kripos-etterforsker Tom Grayston er blitt tilkalt til hjemlige trakter i Sandnes og Stavanger for å bistå i en sak der liket til en avdød næringslivsleder er blitt gravd opp og forsvunnet. Han var ingen hvemsom helst, men konsernsjef i et oljeselskap som var involvert i en korrupsjons- og miljøskandale. Tom og kollegaene står overfor en intens jakt på de skyldige, som ikke skyr noen midler i gjennomføringen av sin plan for å redde verden. SVIKERE er den fjerde kriminalromanen i serien om politimannen Tom Grayston etter Slakt (2019), Blod er tykkere enn vann (2021) og Kleptokratiet i (2022).
Espen Skjerven (f. 1974) er født og oppvokst i Oslo og bor i Sandnes med ektefelle og to barn. Han er utdannet jurist og har flere års erfaring som påtalejurist og forretningsadvokat / prosedyreadvokat. I dag jobber han som tingrettsdommer i Sør-Rogaland tingrett.
Skjerven skriver virkelighetsnær politikrim, inspirert av sine egne erfaringer i det norske rettsvesenet.
Sven G. Simonsen, Mørkefall
Leseeksemplar fra forfatteren
Jeg har likt svært godt de to første bøkene av Simonsen.
Jeg likte også svært godt Mørkefall. Jeg liker å lese bøkene til Simonsen, for språket faller så lett for meg. Jeg flyter gjennom sidene. Det er vanskelig å forklare akkurat den følelsen, men de leseglade, tror jeg forstår meg.
Temaet er svært aktuelt, nemlig alle konspirasjonsteoriene som deles for tiden.
Og jeg må innrømme at jeg ble tatt på senga når jeg kommer til slutten. Den hadde jeg ikke sett komme. Det var gøy.
Spennende var det også underveis, når Liv drar ut på etterforsking alene og begir inn på områder der en bør trå forsiktig.
Sven G. Simonsen skriver knakende god etterforskningskrim og jeg som egentlig skal kutte antall serier jeg følger, gleder meg allerede til neste bok.
Bøkene kan fint leses frittstående, men det er kjekt å følge Liv fra første bok.
En gruppe konspirasjonsteoretikere er samlet på et bedehus på Østre Toten. De diskuterer verdenssituasjonen og tonen er gemyttlig – helt til en ukjent mann reiser seg og anklager de andre for å være veikinger og pratmakere. Handling må til, målrettet og kraftfull, erklærer han, før han forsvinner. En ung kvinne som også deltar på møtet, er nysgjerrig og følger etter ham. Dagen etter blir kvinnen funnet drept like i nærheten.
Den drepte er VG-journalisten Elise Tellefsen, en venninne av Liv Eriksson. Elise jobbet undercover med en bok om norske konspirasjonsmiljøer. Mens politiet jakter på drapsmannen, allierer Liv seg med Mikael, en kollega av Elise. De to starter sin egen jakt.
Mørkefall er den tredje, frittstående boken i serien om psykolog Liv Eriksson.