Jeg bruker vanligvis ikke oppskrift når jeg lager mat, men når jeg baker må jeg ha oppskrift
Jeg garanterer ikke at alle mine arbeidsmetoder stemmer med ekspertenes, så følger du mine oppskrifter er det på eget ansvar
Det er ikke vits i å søke om erstatning hvis jeg har drevet med feil rådgivning:)
Her går det etter gammel vane og hva som har funket for meg
I gamle dager, før internettets inntreden, da samlet jeg på kokebøker
Jeg har en serie kokebøker fra Hjemmets kokebok klubb, deriblant en som heter Gjærbakst
Der er en loffoppskrift som er innmari god og enkel
Jeg har både kenwoodmikser, foodprocessor og stavmikser
Jeg lager hjemmelagd mat og det skal skje fort
Jeg er ikke noe fancy kokk, det skal være enkelt og ikke ta for lang tid
Da er jeg avhengig av mine gode hjelpere
Formloff
3 store loff
Tilbereding 20 min
forheving ca 50 min
Steketid 40-45 min 220 grader
Nederst i ovnen
100 gr smør
1,2 liter skummet melk( jeg blander lettmelk og vann)
1pk fersk gjær
Nesten 1 ss salt
1ts sukker
ca 2 kg hvetemel
Smelt smøret i mikroen, ha i væsken og varm til ca 37 grader
Her i huset er tørrgjær forbudt ved lov, så jeg bruker kun fersk gjær
Ha væsken i bakebollen, rør ut gjæren, ha i salt,sukker og ha så i hvetemel litt i gangen
Hemmeligheten med all gjærbakst er å ikke ha for mye hvetemel i
Ha i litt etter litt til deigen slipper, men ikke er helt fast
Heller for lite mel enn for mye, du kan justere melmengden når du baker ut
Du skal kunne bake den ut, uten å ha for mye mel på bordet, men du må ha litt
Kjør deigen litt mellom hver gang du har nedi mel så melet blir eltet inn
Ferdig til heving
Siden jeg er husmor av gamlesorten, bruker jeg å legge tomme smørpapir i fryseren og så bruker jeg dem til å legge oppå brøddeiger
Da holder den seg myk og fin under heving
Heves ca 50 min
Restene av smøret fra smørpapiret har smeltet så fint på deigen
Kna deigen litt sammen med hendene, ikke for mye for da blir den seig, bare så du får ut litt luftbobler
Jeg deler deigen i 3, juster med litt mel så den ikke klistrer i benken
Nå trykker jeg bare deigen ut med håndflatene, lengde brødformen
Nå kan du brette inn inn sidene så den passer inn i formen eller
Siden det er jul, kan vi flette den.
Som jeg har nevnt før, er det ikke fancy greier her, det skal gå fort
Jeg snitter derfor opp leiven min i tre deler og fletter på 20 sekunder
Vinner ikke noe premie i bakekonkurranser, men toppers til hjemmebruk
Dessuten hvem ser flettene når brødet blir oppskjært:))
Pensler med egg eller fløte eller melk, jeg strør på sesamfrø
Her kan brukes alle frø du liker eller ingen frø
Etterheves 30 min
220 grader 40-45 min
De er supergode
Nam, dette så veldig godt ut 🙂
Nå har jeg lagret oppskriften, og så skal jeg bake det en dag jeg har litt overskudd 🙂 Forhåpentlig snarlig 🙂
Jeg har aldri hørt det med smørpapir før. Det må jeg jammen forsøke 🙂 Tusen takk for tips 🙂
Håper det går like bra med tørrgjær, fordi jeg har aldri fersk gjær i hus. Det blir tørt innen jeg når å få en god dag til å bruke det 🙂
Ja den er populær. Har postet den hvert år men kopierte den nå over på nytt så jeg fikk bytte bilde, siden vi nå kan fremheve bilde. Før var det bilde av mikseren 🙂
Ser deilig ut! Kanskje jeg må bake noen sånne til jul. Jeg var også medlem i Hjemmets kokebokklubb i mange år på slutten av -80 tallet. Nå denne uken kastet jeg ca 75 av disse bøkene – jeg åpnet dem ikke lenger. Finner oppskrifter på nett… og det tar mye mindre plass. Utrolig deilig å få ryddet litt 🙂
Jeg har noen få jeg bruker, men ellers har du nok rett 🙂 har planer om å bla i de og så blir det ikke 🙂
♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
Oj, du må,være glad i loff 😀