Askefall, Stein Arne Nistad
Leseeksemplar fra SeñorC forlag.
Jeg har lest og likt veldig godt de to første bøkene fra krigen i Norge som Nistad har skrevet. Bøkene er basert på historier fortalt av sannhetsvitner. Askefall er innkjøpt av kulturrådet. Bøkene kan leses frittstående men vi følger de samme menneskene så har du mulighet er det fint å lese de etterhverandre.
Jeg så derfor frem til å lese den siste, Askefall.
Seks dager i april
Stein Arne Nistad, Seks dager i april
Den tapte våren
Stein Arne Nistad, Den tapte våren
Nistad skriver svært bra og jeg ble så oppslukt at jeg nesten ikke kunne legge den fra meg.
I og med at min mor er fra Øksfjord i Finnmark, og er av de som ble evakuert og fikk hjemmet sitt brent, blir dette ekstra spennende lesestoff.
Jeg har kjørt forbi Kåfjord der Tirpitz ble bombet og jeg har flere ganger vært på Håkøya i Tromsø der den ble senket.
Fra Alta til Øksfjord, forbi Kåfjord
https://lillasjel.blogg.no/1434717569_fra_alta_til_ksfjord.html
Tromsø og Håkøya
https://lillasjel.blogg.no/1468683935_dag_9_troms.html
Det henvises i denne boken til hendelser jeg leste om i den forrige boken jeg leste.
Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si
Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si
Vi følger flere personer i boken og det liker jeg. Nistad forteller historien sett gjennom flere øyne. Både norske og tyske.
Vi følger sykepleieren Elise, som også tar seg jobb som vasker på Tirpitz for å avsløre hemmeligheter:
sitat:
Elise ble alltid fylt av en slags ærbødighet når livets mysterium utfoldet seg. Den fascinerende overgangen fra det å være skjult for verden – men likevel være i den. Øyeblikket da livet bokstavelig talt presser seg frem og ut og manifesterer seg i et perfekt formet barn. En kropp, kanskje blek og slapp, før hjerteklaffen slår over slik at blodet skifter kretsløp. Øyeblikket da blodet ikke lenger pulserer gjennom navlestrengen til morkaka, men gjennom pulsåren til lungene. Fyller dem, utvider dem slik at luften kan komme til, og ungen kan trekke sitt første pust.
Luft ned gjennom luftrøret, til lungene, åpner dem opp slik at luften fyller dem og det livgivende oksygenet flyter fra luften inn i blodet og derfra rundt om i kroppen.
Luft, den som skal til for å leve. Den som skal til for at noe i det hele tatt kunne være.
Liesel er kjæresten til Karl, som er i Norge og kriger for Hitler. De møtte hverandre under en av Hitlers taler til folket og begge ble forført av de flotte ordene. Karl fant fort ut at han hadde blitt lurt av hærføreren men Liesel, som jobber som sykepleier for tyskerne, tviholder på at Hitler er den riktige veien.
sitat:
Det hadde lenge vært nok av tegn og rykter for den som ville tvile. Rykter om nederlag på nederlag og russere som presset på østfra.
Men Liesel ville ikke tvile. Sannheten lever sitt eget liv i hvert menneske. En egen fortolkning av fakta som vris og vendes helt til det passer inn slik at tvilen ikke får feste. Med tvilen kommer maktesløsheten og tanker om en annerledes fremtid. Noen ganger tung og dyster, andre ganger befriende. Tvilen har så mange ansikter, og får den fotfeste, endrer alt seg. Da er det ikke lenger plass til det absolutte. Det som står fast uansett hva som skjer. Troen på noe varig og bestandig, det urokkelige som ikke kan rokkes. Det var det Liesel trodde på. Det hun måtte tro på for å kunne stå støtt.
For andre begynte tvilen kanskje som en liten kile som slo sprekk i fundamentet. En samtale, et rykte, noen som hadde hørt om nederlag og at russerne presset på fra øst. Rykter om kalde vintre og tusenvis av døde tyske soldater på tundraen. Men hvis tvilen fikk feste, ble den en kime, en smal, liten, nesten usynlig sprekk som utvidet seg og kunne bli til usikkerhet, redsel og svik. I Liesel hadde det aldri vært plass til tvil. Kun troen på det urokkelige og på den kraftfulle stemmen på torget i Frankfurt som hadde bragt henne og Karl sammen. For Liesel hadde allerede betalt den høyeste prisen. I henne var troen like glødende og sterk. Rykter og løst prat prellet av. I henne vaiet fremdeles de røde bannerne med solkorset like sterkt som før, helt til nå. Helt til dette øyeblikket omgitt av brutal stillhet.
Jeg anbefaler bøkene på det varmeste. Burde være pensum på skolen. Vakkert beskrevet om en vond tid.
ASKEFALL
et historisk drama fra krigen i Nord-Norge og Europa 1939 – 1945,roman
Sykepleieren og jordmoren Elise blir en del av krigen når Hitlers stolthet slagskipet Tirpitz får base nær Alta i 1942. Den tyske soldaten Karl som med nød og neppe overlevde angrepet på Narvik i 1940, er om bord. Tirpitz truer Murmansk-konvoiene som frakter livsviktig krigsutstyr til russerne, og de allierte angriper slagskipet igjen og igjen. Alta flommer over av soldater, kollaboratører, spioner . og jenter som har kommet i ulykka. I Berlin melder Karls kjæreste Liesel seg frivillig. Hun gjør alt for å oppfylle Hitlers visjoner og blir sykepleier i en av leirene rundt Krakow. Høsten 1944 snur krigslykken for alvor. Russerne fosser frem på østfronten, og en halv million tyske soldater flykter sørover gjennom Finnmark. Bak seg brenner de alt, Finnmark står i flammer og sivilbefolkningen tvangsevakueres. I Tyskland står Berlin for fall. Både Karl, Elise og Liesel kjemper på hver sin kant for ikke å gå til grunne i ruinene.
«Askefall» er en historisk roman inspirert av virkelige hendelser fra krigen i Nord-Norge og Europa. Men det er også fortellingen om menneskers vilje, håp og overlevelsesevne når alle valg er umulige. Hva må mennesker gjøre for å overleve og hva står igjen når freden kommer og asken har lagt seg?
«Askefall» er tredje og siste bok i en serie frittstående og avsluttende romaner hentet fra krigen i Nord-Norge og Tyskland. «Seks dager i april» er den første og «Den tapte våren» den andre i serien.
https://senorc.no/?page_id=1902
Nå skal jeg lese:
Sissel Lie, Ta på meg
Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold.
Jeg leser jo veldig variert og når jeg så Adresseavisa kalte Ta på meg, en litterær perle, ja da fikk jeg lyst til å lese den, så får vi se om jeg er enig.
En mor og datter møtes på et hjem for eldre. De to har alltid hatt et komplisert forhold, og datteren har en nagende følelse av at det er noe hun burde ha forstått. Hvorfor støter hun stadig på elefanter i aviser, i radio, på tv og internett. Kan de hjelpe henne å forstå? Hun begynner å notere på små lapper.
August:
Benedict Wells, Becks siste sommer
Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen
Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si
Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.
Bokinspirasjon for alle.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share