Hva gjør man når man ikke kan spise på noen dager, men er så heldig at man får spise igjen, når de dagene er over?
Ja for det er ikke noen selvfølge hverken at man kan spise eller har nok å spise.
Jeg tenker på det disse diettdagene når jeg er sulten.
Jeg er svært heldig og det bør en være takknemlig for.
Jeg sitter her midt i paradiset mitt med nydelig utsikt alle veier.
Fuglene kvitrer og Steinelva suser og det er bråk fra trafikken og det siste er irriterende men ikke noe vits i å henge seg opp i.
Å bruke energi på ting man ikke kan endre, nei det blir bare dumt.
Så hva gjør jeg?
Jo jeg planlegger selskap.
For hva er lettere når man er sulten enn å bli inspirert til matlaging.
Jeg blar i disse kokebøkene.
Leseeksemplarer
Disse to er helt nye, de kom til meg denne uken.
Jeg plukker retter jeg skal ha til tapas 17.mai
Det er sjelden jeg bruker oppskriftene hundre prosent, men jeg lar meg inspirere.
Den lille kokeboka var utrolig inspirerende, for her lager du mye deilig mat, men på en svært enkel måte.
Dette er mye kosemat, pizza, pasta, ovnsretter, brød med mere.
Det er bilder som viser steg for steg.
Jeg vil lage to typer brød fra Den lille kokeboka og jeg skal lage kefta fra Jamillas marokkanske mat.
Det er avlange, godt krydrede kjøttboller.
Og her finner jeg også flere retter jeg skal prøve i juni når jeg har grillaften, blant annet lammespyd.
Mye spennende mat med annerledes krydder enn jeg bruker til vanlig.
Klippfiskboka er kjempeinspirerende.
Her skal jeg fråtse i klippfiskretter, for det er så mye fristende.
Jeg har allerede testet en:
Til tapasen har jeg valgt ut to retter.
Sultne gutter- kokeboka har jeg hatt en stund, men ikke fått testet ut enda.
Men jeg har bladd i den og blitt fristet.
Her er det særlig alle de gode tilbehørene som frister og jeg har plukket ut flere til jeg skal ha grillaften. Og jeg har funnet noen til tapas også.
Så da er menyen klar:
Tapas
Bilder fra bøkene. Når dagen er over, kommer mine bilder. Da får vi se om det blir vellykket.
Den lille kokeboka har også noen fristende sommerdrinker. Kanskje skulle jeg lagd til velkomst? Kan lages dagen før.
1:Parma, brie, spekepølse, jordbær. Forberedes tidlig, legges på fat
2: potetsalat med røkt ørret, side 89 Sultne gutter.
Potetsalat lages dagen før. Lage toast. Jeg vil lage mindre biter brød.
3:Tomatcarpaccio Sultne gutter s 78 Må lages like før servering
Dette ser ut til å være forfriskende og kan spises ved siden av alle rettene.
4: Knuste parmesanpoteter Sultne gutter s 72.
Jeg liker godt at de skriver hva som kan tilberedes tidlig og hva som må gjøres i siste øyeblikk før servering.
Potetene kan jeg her steke tidlig og så steke de siste minuttene før servering.
5: Klippfisk s 85 Baccalà Mantecato. Klippfiskkrem på toast.
Her kan jeg lage krem og toast tidlig, legge det sammen før servering.
6: Klippfisk s 86 Pataniscas, serveres varm. Små klippfisk pletter.
Disse må jeg lage som noe av det siste og så får jeg holde de varme i en tuppervareskål som holder på varmen.
Men forberedelsene skal startes tidlig, for klippfisken skal ligge i melk noen timer.
Hvitløksmajones
7 grillspyd kylling . Forberedes dagen før. De marinerer jeg nok i hvitløk, chili og litt karri, tenker jeg.
8 rekecoctail . Lages tidlig. Jeg skal lage de i mindre glass.
Til de trenger jeg hvitløk og chilimajones, så det skal jeg lage mye av. Det kan brukes som tilbehør til det meste.
9: kefta Fra Jamillas marokkanske kjøkken s 87 kjøttboller og de kan lages dagen før. Uten at jeg får testet de, for dagen før er jeg fortsatt på diett.
10: Kyllingvinger med djevelsaus, serveres med rømmedressing, tortilla, rå gulrot og stangselleri.
Disse må bare være med.
Kyllingvinger i djevelsaus med rømmedip og tortillachips
11:Panert lyr. Jeg har jo så mye fisk i fryseren og her en dag lagde jeg panert lyr og det ble så himla godt, så litt fisk må vi ha med.
12:Brød. Den lille kokeboka s 105, Stablebrød med hvitløk. Jeg har noe hvitløksmør i kjøleskapet som jeg kan bruke
13: Den lille kokeboka. pesto og mozarellastenger side 76.
Jeg lagde jo mye pesto her forleden og kan bruke opp det.
14: Dessert Lun Rabarbragrøt med krokanis
Hvir mange vi blir? 5 eller 7.
Venninna mi sa nettopp at du lager vel til 20. 30 svarte jeg.
Onsdag må jeg huske å ta opp fra fryseren og legge klippfisk i vann
Handle/huskeliste
Kjøp krokan is
Jordbær
Persille
Tomater store
Tomater små
Vårløk
Olivenolje
Sitron
appelsin
Persille
Mandelpoteter
SmåPoteter
Vårløk
chili
Røkt Ørret
Kremost
reven mozarella
Parmesan
mozarella
Creme fraîche
melk
Kyllingvinger
Lodderogn
Prosecco