Heather Morris kommer til Oslo, og du og jeg er invitert til å møte henne

 

Jeg har lest alle tre bøkene som Heather Morris har skrevet. De er alle basert på virkelige personer og deres opplevelser i Auschwitz under andre verdenskrig.

Nå kommer hun til Norge.

Tirsdag 01. november klokken 18.00, bokbades hun på Norli Lillestrøm, av Bokhandler Beth.

Arrangementet minner du på facebook.

https://www.facebook.com/events/1002686741127847

 

Nå er jeg så heldig at jeg har fått invitasjon til lunsj hos Aschehoug, der jeg møter Heather Morris. Det er jo en ære å få lov til det.

Jeg bor jo laaaaangt unna Oslo og vanligvis ville jeg ikke kunne dratt dit for å spise lunsj. Men jeg er jo bestandig heldig, så nå er dette dagen før vi egentlig skulle dra til Halden. Vi drar derfor ned mandag, overnatter hos en venninne og går på lunsj på tirsdag. Tirsdag kveld har jeg så booket oss inn på restaurant Røed, en meget eksklusiv restaurant på Toppen i Lørenskog, der det ikke er alle som får servering.

Ja, tuller litt, men jeg har invitert meg selv, gubben og min venninne til venner, og bestilte likegodt middag. Når man har gode venner, kan man tillate seg sånt. Ja, velkommen, fikk jeg også, tenk det.

Jeg er derfor heldig på alle vis.

Jeg gleder meg sykt mye, både til lunsj og middag og så deretter dra til barnebarna dagen etter.

 

Heather Morris er fra Australia men bor på New Zealand. Moro er det derfor å kunne fortelle hennes, hvis det passer sånn, at vi skal til New Zealand, om ca 440 dager. Ja, det er jo ikke lenge til, haha

Her kan du lese mer om henne, hvis du ønsker det.

https://www.heathermorrisauthor.com/

https://www.heathermorrisauthor.com/about-heather/

 

 

 

Bøkene hennes finner du omtaler av her:

Heather Morris, Tatovøren i Auschwitz

Heather Morris, Tatovøren i Auschwitz

 

En av de historiene som følger en, som en aldri glemmer. Jeg greide ikke legge den fra meg, så det gikk noen timer av natten.

Det er basert på en sann historie, der hovedpersonen selv har fortalt til forfatteren. Boken skulle egentlig være film og har derfor ligget der som filmmanus, 12 år,  før Morris skrev en roman istedetfor. Den er solgt til 46 land. Nå håper jeg at den også blir filmet.

Lale og Gita møttes i konsentrasjonsleiren når Lale, som er tatovør, risser nummeret inn i armen til Gita. Blikkene deres møtes, og de utvikler et kjærlighetsforhold.

De overlever, (å vite det, gjør det lettere å lese boken),  gifter seg og får barn. Nettopp den sterke viljen til å overleve, er drivkraften til Lale. Han ordner seg kontakter og smugler mat inn i leiren, som han så deler med sine medfanger.

Det er rørende å se bilder av de, bakerst i boken.

Det er vondt å tenke på ondskapen som bor i mennesker når den får utfolde seg. Dr Mengele er også nevnt i boken og han er vel selve symbolet på den komplette ondskap.

Det minner meg på den sterkeste boken jeg noensinne har lest, nemlig Mischling, som også er basert på vitneforklaringer fra de som faktisk har opplevd dette, tvillingsøstrene  Eva og Miriam Mozes

Mischling, Affinity Konar

Mange har lest Saras nøkkel og da bør de også lese Tatovøren i Auschwitz og Mischling.

 

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra aschehoug og boken har jeg fått som et leseeksemlar.

Kan man finne kjærlighet på et så brutalt og grusomt sted som i Auschwitz? Dette er en utrolig sterk historie, basert på virkelige hendelser.
Lale er tatovør i Auschwitz og en dag skal han tatovere armen til Gita. Han er så forsiktig han kan, men den unge kvinnen blir urolig og han ser opp på henne. Etterpå kan han ikke glemme henne, og de to møtes etter hvert i hemmelighet. Det blir dem.
Etter krigen slo Lale og Gita seg ned i Australia og fikk familie der. Fortellingen om hvordan de traff hverandre holdt de hemmelig – også for sine barn. Først etter Gitas død fortalte Lale den gripende historien om hvordan livet deres sammen begynte.

 

 

Heather Morris, Cilkas reise

Heather Morris, Cilkas reise

Leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Mange har lest Tatovøren i Auschvitz. Det var en sterk bok. Nå har Heather Morris skrevet historien om Cilka som var nevnt i Tatovøren.

Dette er derfor nok en roman, basert på en sann historie selv om noe av det også er oppdiktet.

Cilka ble tvunget til å underkaste seg de tyske offiserene. Nektet man , ble man drept, så enkelt var det. Etter krigen, ble hun så dømt for å ha fraternisert med fienden og nok en gang satt i fengsel, denne gangen i Gulagfengslet i Sibir. 15 år skulle hun sitte der, fordi hun ble voldtatt og brukt gang på gang.

Det er helt umenneskelig vondt å tenke på.

Likevel er ikke Cilkas reise, bare en vond bok. Det er også en fin bok om vennskapene som oppstår blant fangene og det er spennende å lese om Cilkas bidrag på sykestuen og ambulansen.

En bok jeg anbefaler varmt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilkas skjønnhet reddet livet hennes – men ble også hennes skjebne.
Cilka Klein var bare 16 år da hun i 1942 ble sendt til Auschwitz. Hun var så vakker at hun ble tatt til side, og leirkommandanten
brukte henne til sine private behov. Cilka overlevde Auschwitz, men da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha
samarbeidet med den tyske fienden. På nytt ble hun stuet sammen med desperate kvinner og barn. Denne gangen var målet Sibir.
Cilka var 18 år da hun havnet i den brutale Gulag leiren i det øde Sibir. I denne ubeskrivelig mørke tilværelsen, i enda et terrorregime, finner Cilka en utrolig styrke i seg selv. Hun er sterk nok til å hjelpe andre i leiren og til selv å komme gjennom enda et helvete.
Dette er fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz», og fortellingen er basert på virkelige hendelser.

 

Bok tre, Tre søstre, kom nå i høst

Heather Morris, Tre søstre

Heather Morris, Tre søstre

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

De kan leses frittstående men Cilka er også med i boken om Tatovøren.

Jeg ser at flere av karakterene også er med i Tre søstre.

Dette var en bra bok. Det er basert på historiene til virkelige mennesker og det er godt å vite når man begynner på boken, at de alle tre overlever. Selv om de også mister mange av sine.

Det var interessant å lese om når de reiser til Israel for å danne en ny stat for jødene. Lærerikt var det også høre om hva de opplever etter krigen, skyldfølelsen over de som mistet livet, marerittene, osv.

En meget god bok. Anbefales. Vondt er det å lese, hvis du er sart og ikke liker å lese om tragedier, men ikke av de verste jeg har lest. Jeg mener også at litt må vi tåle å høre om, vi som bor her i freden.

Det er veldig fint å se bildene av familien og lese etterordene de har skrevet.

 

 

 

 

Som små jenter gir Cibi, Magda og Livia faren sin et løfte: De skal alltid holde sammen samme hva som skjer. Som tenåring blir Livia tatt av nazistene og sent til Auschwitz. Cibi ender med å følge Livia, fast bestemt på å beskytte henne, eller å dø med henne. Magda klarer å gjemme seg for de lokale nazistene – en stund. Men så blir hun også forent med søstrene i dødsleiren. Sammen kjemper de for å holde ut grusomheten og ondskapen. Kan kjærligheten til hverandre hjelpe dem å overleve?
Tre søstre er en gripende fortelling om tre unge jenter som blir frarøvet sin uskyld og sin ungdomstid, men som tviholder på håpet om en framtid. Boka er basert på virkelige hendelser og personer, og flere av karakterene i Tatovøren i Auschwitz og Cilkas reise opptrer også med i denne boken.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg