Mischling, Affinity Konar

Jeg har lest boken Mischling av Affinity Konar.

Mischling var en rasistisk betegnelse på mennesker av delvis jødisk avstamming.

Dette er den sterkeste boken jeg har lest på flere år og jeg kommer aldri til å glemme den.

Den handler om hvordan dr Mengele eksperimenterte med tvillinger og trillinger i Auschwitz  under 2. verdenskrig.

Dette gjorde han for å finne ut om de kunne øke antallet fødte med den ariske rase. Disse barna ble utsatt for grusomme handlinger. Ikke nok med at de var innestengt, skilt fra familien sin,  med svært lite mat, men de ble forsket på og de fikk injeksjoner med ulike virus og bakterier. De fikk stukket hull på trommehinnen i øret og dryppet øyne så de mistet synet. De ble holdt fra hverandre for å se om de reagerte på hverandres smerte. Time etter time, dag etter dag måtte de oppholde seg i laboratoriet der de ble undersøkt og  torturert. Ofte ble en av tvillingene så tatt live av for å se hvordan den andre reagerte eller fordi denne ble for syk til å gjøre nytte for seg noe mer.

Det er derfor grusomme handlinger som blir skildret i boken, men på en eller annen måte får Konar til å skrive historien på et svært vakkert språk. Jeg bruker ofte å si at når jeg leser bøker føler jeg om forfatteren skriver fra hjertet eller kun dikter, og Affinity Konar skriver så fra hjertet at man skulle trodd hun selv hadde opplevd alt sammen.

Hun beskriver hvordan tvillingene brukte fantasier for å overleve. De så for seg fine historier sammen og med familien og de så også for seg hvordan de skulle ta hevn over  Dr Mengele.

Konar er inspirert av en virkelig historie om tvillingene Eva og Miriam Mozes og Eva forteller selv i klippet under hvordan hun klarte å tilgi det som skjedde. Dette gjorde hun for å klare å leve videre, at ikke hendelsene også skulle ødelegge resten av hennes liv. Etter at søsteren Miriam ble gravid, fikk hun store problemer med nyrene og det viste seg at nyrene hennes var ødelagt av Dr Mengele. De hadde størrelse med et barn på 10 år.

Dette er ikke noe snill og mild bok, så tåler man ikke å lese om den torturen disse barna levde med, da bør dere ikke begynne på denne boken. Siste del av den handler om hvordan de kommer seg ut av leiren for flukten var heller ikke enkel. De hadde vansker med å finne mat, kroppen var svekket og de visste aldri hvem de møtte, om det var venn eller fiende.

Jeg anbefaller alle som klarer det, om å lese denne boken.

I klippet under her forteller Eva Mozes litt fra denne tiden og hvordan hun til slutt fant ut at hun var nødt til å tilgi for å klare å leve.

Boken er sponset av Font forlag og teksten under her er hentet fra deres side og det er teksten som står bak på boken

http://fontforlag.no/

Kåret til ÅRETS BESTE BOK av blant annet New York Times, Amazon, Publishers Weekly og Elle.

«Konar har en uortodoks tilnærming til [Mengeles] grusomheter: Hun skildrer dem vakkert, lyrisk, med fabelens språk.» ? The New York Times

Adskilt av krig. Forbundet av blod.

I 1944 ankommer de 12-årige tvillingsøstrene Pearl og Stasha til Auschwitz sammen med sin mor og bestefar ? og tusenvis av andre jøder. De to jentene havner i den delen av leiren som gikk under navnet «Mengeles Zoo», der Josef Mengele utsatte tvillinger og krøplinger for redselsfulle genetiske og kirurgiske eksperimenter. Pearl og Stasha søker tilflukt i sin mystiske tvillingidentitet, et privat univers av hemmelige leker, gåter og språk som skjermer dem fra leirens grusomheter, og de fordeler byrdene: «Stasha skulle ta det morsomme, framtiden og det vonde. Jeg skulle ta det triste, fortiden og det gode.» Men Mengeles grenseløse ondskap ribber dem for deres felles identitet, og gradvis mister de båndet til hverandre under vekten av skyldfølelse og smerte.

En vinterdag forsvinner Pearl. Stasha sørger over sin tvillingsøster, og etter at Den røde armé frigjør leiren, tar hun seg gjennom det krigsherjede Polen og trosser hungersnød, kaos og fiendtlige landsbyboere med to mål for øye: Å finne sin forsvunne tvilling og stille Mengele til regnskap for hansgrusomheter.

En rystende og brutal, men svært vakker og poetisk roman om kjærlighetsbånd og håp.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg