Cruiseferie er toppen av lykke for meg, når det gjelder ferie, men velg riktig skip, destinasjon og tid på året.

Fra turen i juli 2017, havnen i Toulon, Frankrike. Vi skal på tur til Marseille i dag.

http://lillasjel.blogg.no/1500796728_marseille_provence.html

 

Hele familien vår elsker cruise, både små og store. Når vi forteller om cruise, møter vi veldig mange som ikke vet hva det er. De tror det er noe helt annet enn det vi opplever det som. Selv om ferie selvsagt er smak og behag, så tar de feil i mange av sine antagelser. Jeg skal skrive litt i dag om det vi ofte får spørsmål om.

Adventure of the seas fra Southampton, 2013

http://lillasjel.blogg.no/1379249191_smakebit_cruise_adven.html

 

Det vi oftest blir spurt om er hva vi gjør på hele dagen ombord på et skip, om det ikke blir kjedelig.

Vi velger reiseruter til sol og varme. Derfor er vi ute hele dagen. Mange tror det er som å være på Colour Fantasy og der tar de feil, for vi synes de skipene er kjedelige. Cruise er helt annerledes. Man må velge det skipet, den destinasjonen og den tiden på året som passer best for en selv.

Hvis du liker sol og varme og en sydenferie, da nærmer du deg de cruisene vi liker, men selv en sydenferie blir kjedelig når du sammenligner det med cruising. Når du er i syden, kan du leie bil, dra på utflukter, gå på stranden eller shopping. Det kan du også på cruise. Velger du en reiserute der du er i land nesten hver eneste dag, kan du gjøre alt dette hver eneste dag.  Forskjellen er at du må være tilbake på hotellet på ettermiddagen, hvis ikke drar hotellet fra deg. Men mange skip har også overnattinger i havner, slik at du kan nyte nattelivet i land. Vi liker å være ombord om kveldene når vi er mettet av sol.

Andre ville kanskje like bedre et cruise til Alaska eller et transatlantisk der du følger skipet fra Middelhavet til Karibien eller andre veien. Det finnes cruisedestinasjoner over hele verden. Australia, Asia, nå har Cuba også kommet.

Norwegian Spirit 2014:

http://lillasjel.blogg.no/1408444012_norwegian_spirit_fra_.html

 

Og velger du å være ombord, finnes det utallige aktiviteter. Du får utdelt en avis hver kveld der det står alle aktiviteter som foregår dagen etter. Vinsmaking,  yoga, mindfullness,trimrom, danseopplæring, foredrag, kokkedemonstrasjoner, mange ulike typer quiz, ballsport, skøyter på mange skip, radiobiler, bowling, show med sang og dans, tryllekunstnere, komikere, klatrevegg, surfebølger, dans i mange barer, bare for å nevne noen. Hvis du klarer å kjede deg likevel, da er du lite engasjert.

Du pakker ut kofferten, henger klærne opp i skapet og så drar du ut på eventyr, der du nesten hver dag våkner til en ny utsikt. Du ordner deg til frokost og drar ut for å nyte dagen og når du kommer tilbake er sengen redd opp og du har fått nye håndklær. Du slapper av på balkongen og du dusjer og gjør deg klar for et bedre måltid før du rusler rundt i handlegaten og ser på folkelivet eller du velger en bar med fin utsikt og musikk og når du så kjenner sengen lokke, har du igjen fått ordnet sengen til natten og nye håndklær og et skinnende rent bad.

Og det er så rent overalt og ingen insekter og ikke noe søppel. Du slipper å tenke på å kjøpe melk og kaffe og hva du skal ha til middag. Man får så himla mange fine opplevelser og man får sett så mye mer enn om man er i syden en uke. Du kan velge en reiserute fra Venezia foreksempel og være innom 8-10 byer i Italia, Kroatia, Montenegro, Hellas, Slovenia, osv. Er det mulig å kjede seg da?

Du kan være ombord når andre går i land, du kan være med på utflukter, du kan rusle deg en tur. Det man må være obs på er at noen ganger ligger skipet i havnebyer, som utenfor Roma og Aten, der det er et stykke inn til byen. Havnebyer kan ofte være litt kjedelige hvis man ønsker å se noe, derfor kan det være lurt å legge utflukter til de byene. Ofte er det skyttelbusser til tog, hvis man ønsker å dra på egenhånd.

Utflukter koster en del men vi synes det er verd pengene. Er det køer som det var i gondolen i Gibraltar eller til museet i Peterskirken, går man rett forbi køen når man er med på en utflukt og man får vite så mye mer enn  når man går på egenhånd. Men ofte ønsker man seg mer tid alene i tillegg. Vi tar ofte en utflukt og så neste gang vi er i samme by, drar vi tilbake alene. Utflukter kan bli dyrt, særlig hvis man er mange i familien. Da kan det lønne seg å bestille en taxi med guide. Utfluktene hos Rccl er rimeligere enn hos Celebrity og Ncl, ihvertfall har de brukt å være det. En heldagsutflukt på 9 timer, koster ca 900 kroner for en voksen, kommer an på hvor mange inngangsbilletter som er inkludert, osv. En halvdagstur, koster ofte 3-400. Man blir sliten av å være på utflukt så å bestille for mange, kan være dumt. Vi prøver å få med oss 3 når vi er på en 14 dagers tur. Vi liker ikke cruise som er mindre enn 12 dager.

Vi har bestilt til Karibien neste år og det er 11 netter, så det er litt lite for oss, men det får gå for denne gangen.

Også denne gangen har vi bestilt hos https://www.facebook.com/cruiseogtravel/

Vi liker ikke å spise til bestemte tider, sier noen. Og vi vil ikke pynte oss hver kveld.

På noen skip er det ikke mulig å spise frokost og lunsj ute og det synes vi er trist. Det er en av de tingene vi liker svært godt. Det å sitte ute med den fine utsikten som det blir høyt oppe på et skip og nyte et godt måltid. På noen skip, slik som det vi var på i sommer, måtte vi spise inne og det var en nedtur. Så igjen dette med å velge skip med omhu. Det er ett av våre kriterier.

Det er en myte dette at man må spise til bestemte tider. Du bestemmer selv. Velg et skip der du kan gå på den restauranten du vil, når du vil, i det antrekket du vil. Noen skip har enda faste tider til middag og kleskode i hovedrestauranten, men du kan også der bestemme at du vil ha din tid og gå på andre restauranter uten antrekk. Alt er fleksibelt på cruise i dag. Man ser mennesker i alle type klær, fra dongerishortsen og joggebuksa til damer i sid kjole med gullpaljetter. Velger du freestylecruising med Norwegian Cruise line, er det ingen restriksjoner på spisetider eller kleskode.

Vi er ikke fornøyd med maten på enkelte av skipene, for lite variasjon på buffeten og for enkel mat i restauranten. Som en all inclusive på en sydenrestaurant. Der blir det også mye samme maten om og om igjen. Det er også et av våre kriterier til skip. Vi velger derfor Celebrity Cruises neste gang. Der er gjennomsnittsalderen høyere og maten mer variert og har bedre standard.

Når du er i syden, går solen ned i åttetiden om kvelden, det gjør den jo også på sjøen. Etter å ha bivånet solnedgangen på havet, trekker vi som regel inn. Men på de skipene det er utebar åpen om kveldene, finner dere oss der.

Mykonos, Hellas

http://lillasjel.blogg.no/1409057348_en_vanlig_cruisedag.html

Vi liker ikke støy

Støy kan det være på et skip med mange mennesker. Like mye støy i spisesalen som på et sydenhotell. Be om å få et bord der det er roligere atmosfære. Vi hadde i sommer bord i 3.etasje i restauranten og der var det mye roligere enn i første etasje. Det er åpent mellom etasjene.

Det er musikk og mye støy i bassengområdet på mange skip, særlig hvis du drar midt i skoleferien. Da kan det også være overbefolket så du må lete etter en solseng. Jeg kan ikke si det nok ganger, velg skip, destinasjon og tid på året som passer akkurat deg. Skip med mange spanjoler og italienere som Costa og Msc, har ofte høyt støynivå, for de er engasjerte og ofte høylytte mennesker.

Rccl og Celebrity, har bassenger for voksne med 16-18 års grense, der er det roligere, men ofte er disse bassengene inne. På Independence of the Seas, som vi seilte med i sommer, var solariumet ute og det var fabelaktig. Men vi valgte da midten av juli og skipet var overbefolket, så man måtte være tidlig ute. De lå og tviholdt på solsengene sine, også når det var vindfullt første og siste dagen.

Har man problemer med støy, er det rolige soner ombord og har du balkong, er det jo fred og ro der. Men akkurat som å være i syden eller i storbyer i sesong, er det mye støy, det er det ikke til å komme bort fra.

Livorno, Firenze

http://lillasjel.blogg.no/1411719965_en_helt_vanlig_cruise.html

 

Jeg blir så lett sjøsyk og er redd på sjøen.

Jeg kan ikke garantere at ingen blir syk, men vi har hatt 14 cruise  og har ikke sett en eneste sjøsyk person. Velg reiseruter og tid på året det er stille hvis du er redd for det, men har lyst til å prøve. Det gynger ikke på et cruiseskip for de har stabiliasatorer. Hvis det er mye bølger, kan du merke av og til at du trår et ekstra steg på et vis, men det vugger ikke. Stort sett er Middelhavet veldig rolig, men noen havner kan ha vind, som til Mykonos og Alexandra i Egypt. Atlanterhavet kan også ha bølger, så første og siste dag på cruise fra Southampton, kan være vindfulle. Igjen velg et reisebyrå som kan finne det rette cruiset for deg.

Når det gjelder brann er sikkertheten veldig høy ombord. Det er overrislingsanlegg og sensorer som merker varme og bestandig mannskap på vakt. Første timene ombord er det øvelse der alle må delta. Man må møte opp når alarmen går på det stedet man har fått oppgitt. Det er livvester på lugaren. Før i tiden måtte man møte med livvest, men det er det slutt på.  Mannskapet har også flere øvelser ombord som passasjerene ikke er med på. Jeg føler meg like trygg ombord som jeg gjør på land, nesten tryggere, for sikkerheten er veldig viktig her.

http://lillasjel.blogg.no/1347549275_taormina_sicilia__en_.html

Taormina på Sicilia var en fin liten utflukt

Vi liker ikke vasse i folk overalt.

Det blir litt av det samme som støy. Et skip fullt av unger og i sesong, vil ha mye mennesker ombord. Velger du et skip beregnet på mer voksent publikum og utenom skoleferiene, er det mye roligere. Det er ikke mange skip vi føler der har vært mye mennesker, men vi gjorde som sagt det i sommer. Så vi kommer nok ikke til å velge skip fra England midt i sommerferien noe mer. I så fall vet vi hva vi går til. Det er som å bestille på et all inclusiv hotell i syden som er fullt av barnefamilier.

Velg et lite reiseselskap som kan gi deg gode råd, slik  som Cruise & Travel, som vi reiste med i sommer. Da får du personlig veiledning og kan finne et cruise som er skreddersydd dine behov. Og det koster ikke mer enn å bestille direkte fra rederiene, som helst vil at du skal velge de og ikke er nøytral.

 

På Independence of the seas var det noen fantastisk isshow. jeg var helt henført. Her var det ikke lov å ta bilder, så jeg måtte stjele fra youtube

Jeg har aldri sett isdans på nært hold før og det var bare fantastisk. De var superflinke isdansere fra blant annet, Russland, Usa, England, Tyskland

 

Bevegelseshemmet, er det vanskelig ombord

Aldri ser vi mer rullestoler med mennesker i alle aldre, fra små barn som kjører stolen selv til andre som har med seg hjelpere. Det er så tilrettelagt overalt for rullestoler og de ansatte er svært hjelpsomme ved behov

I år var nok katedralen Sagrada Familia i Barcelona, et av høydepunktene

http://lillasjel.blogg.no/1503494587_independence_of_the_seas_barcelona_juli_2017.html

Er det trygt for barn ombord i et skip

For det første er det et lukket publikum på et cruiseskip. Man har navnene på alle som er der. Det er hvis man går i land man må passe mest på. Det er ikke mulig å falle i sjøen, det er sikret overalt. Det er masse aktiviteter for barn i alle aldre fra barneklubber til bassengområder, men det står plakat om at de må være pottetrenet før de kan bade i bassengene.

Hvis man er en storfamilie på tur, med mennesker i alle aldre, er cruise fantastisk for her er aktiviteter for alle aldre. Barna storkoser seg sånn at man nesten ikke når å få i de mat for de er så opptatt.

Hvis man velger et all inclusiv cruise, slipper man også all mas om is og brus, for da henter de selv det du ønsker til enhver tid. Ncl selger alle sine cruise nå, all inclusiv, mens Rccl og Celebrity har ofte kampanjer der det er med drikkepakke og wifi.

Wifi og drikke er dyrt ombord. Det er derfor mye å hente på å kjøpe når det er kampanje og du får dette med på kjøpet.

Anthem of the seas, var et skip jeg likte svært godt og kan tenke meg å reise med flere ganger. Veldig mye spennende ombord både i kunst og teknologi. Og faktisk ganske mye god mat. 4 hovedrestauranter og du kan spise hvor du vil og når du vil, men på den ene er det formelt antrekk. Men ikke mer formell enn at har ikke herren en jakke, får han låne en og henge på stolen bak seg 🙂 Jeg kjenner jeg vil tilbake dit, selv om det ikke var frokost og lunsj ute.

http://lillasjel.blogg.no/1437934241_vi_gjr_oss_kjent_p_an.html

https://blogsoft.no/index.bd?fa=article.edit&ar_id=46497445

 

Når passer ikke cruise:

Hvis du liker å gå på fjellet hver dag.

Hvis du ikke vil ha mennesker rundt deg

Hvis du vil ha flere dager på samme sted. Det vi gjør er å heller reise til samme destinasjon flere ganger eller ta noen dager ekstra der, som Venezia. Eller at vi drar en tur uten å være på cruise. Men på cruise oppdager vi byer og steder vi ellers ikke ville ha tenkt på å dra til.

Hvis du liker kun fisketurer.

Hvis du vil ha en ferie i stilhet og ro

En av favoritthavnene mine, Cadiz. Men Venezia er på toppen. Jeg er også svært glad i Ibiza og Spanske byer som Malaga, Cartagena, og Valencia. Og Hellas har jo også mange fine som Mykonos og Santorini. I svært mange havner, ligger skipet ved land og man kan rusle inn til sentrum. Det er en fordel.

http://lillasjel.blogg.no/1505554497_independence_of_the_seas_cadiz_sevilla_juli_2017_del_2.html

 

Et av mine første innlegg om cruise
http://lillasjel.blogg.no/1337162019_cruise_i_middelhavet.html

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg