Bokidioten synes all litteratur er god litteratur, så lenge du liker å lese den.


Bokidioten finner du i Hverdagsnettmagasinet.

https://hverdagsnett.no/magasin

 

Ingress. Bokidioten synes all litteratur er god litteratur, så lenge du liker å lese den.

 

 

Bokidioten har vært på flere bokarrangement i høst. Nærmere paradis kommer ikke en bokidiot.

Jeg smiler fra øre til øre, ja nesten så smilet går nedover også, for jeg kjenner hvordan tærne krøller seg av å glede.

Jeg har to lidenskaper, bøker og cruiseferie. Det er en fellesnevner mellom de to og det er engasjementet, når man møter likesinnede.

Du kan møte en som reiser mye og dere snakker om det, men treffer du en som elsker cruise, møter du akkurat det samme engasjementet som når du møter en som elsker bøkene. Det bobler liksom inni en og det er en så berusende følelse.

Tankene går så lett til diskusjonen som ofte oppstår, om hva som er anerkjent litteratur.  Det ble rabalder når prinsesse Ingrid Alexandra fikk en stabel bøker på sin 18 års dag og ingen krimbok, blant dem. Og jeg kan legge til, ingen såkalt lett underholdningsbok heller. De er på et vis ikke bra nok.

Det høres noen ganger ut, som om man bør se ned på de som liker å lese disse sjangrene.

Omslag med “dame med ryggen til”, er ofte omdiskutert i bokgruppene. Disse er det mange som ikke vil lese, for det skal visstnok være dårlig litteratur.

For det første stemmer ikke dette. Det er ofte velskrevne bøker, gjerne historisk drama, basert på virkelige hendelser, men bortsatt fra det, er det fantastisk at folk leser. Hva de leser, er helt ubetydelig. Det må bli opp til hver enkelt hva en liker.

Det man opplever på disse arrangementene er engasjementet forfatterne har, drivkraften deres for å skrive. De forteller om reaksjoner de får, at bøker, også såkalt lette underholdningsbøker, kan påvirke mennesker til å ta tak i livet sitt og endre det, og nettopp derfor, er også denne sjangeren,  utrolig viktig. De når kanskje ut til nettopp de som trenger det. De som muligens ikke har hatt den letteste veien i livet, de som trenger inspirasjon, eller står ved et veiskille, usikker på hvor de skal gå videre, de som ikke trekkes mot den såkalte høyverdige litteraturen. De som kun vil slappe av, få tankeflukt fra verden rundt en.

Jeg ble veldig fascinert over Camilla Davidssons vei inn i forfatterskapet. Etter å ha møtt veggen, stod hun ved et veiskille og vurderte å utdanne seg til coach. Plutselig hører hun en stemme inni henne si, du skal skrive en bok. Det er som om noe faller ned over henne og hun får hele innholdet i boken, ned i hodet. I det hun skriver denne romanen, forstår hun at ved å skrive om fiktive menneskers liv, kan du også inspirere andre mennesker til å ta tak i sine liv. Hun forstod at det var hensikten bak hennes forfatterskap.

Denne drivkraften gikk igjen hos flere av forfatterne. De ønsket å inspirere og underholde, for også underholdningen i seg selv, er viktig. De fortalte om meldinger de fikk fra lesere at det trøstet og hjalp dem under isolasjonen coronapandemien førte oss inn i.

Vi må slutte å kritisere hva folk leser. Selv leser jeg mye. Det er ikke alt jeg liker. Slik er det og det er ok. Det jeg ikke liker, kan en annen elske. Og det er nettopp det som er så fantastisk. Litteraturen når ut til alle. Det viktigste vi kan gjøre, er å inspirere til lesing.

Finn dine favorittforfattere, uansett sjanger. Ikke bry deg om de som klager eller er uenig i valgene dine. Romaner, krim, feelgood, fantasy, humor, sakprosa, seriebøker, tegneserier, hva som helst, bare les.

Det utvikler deg, det stimulerer hjernen din, det mater sjela di, det gir deg lærdom, det får deg til å tenke, det gir deg tankeflukt, det mater følelseslivet ditt.

Ja, det åpner sansene dine og beriker livet ditt.

Bokidioten ble litt alvorlig i dag, men man kan ikke bestandig være morsom. Litteratur må tas på alvor.

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg