John Sylte, Sorg
Sorg er en fin, liten bok. Den er lettlest og ikke mange sider, 54, derfor er den fin å lese også for de som er yngre.
Den er så fint skrevet ved at vi møter en ung gutt, Morten, som har mistet sin far og presten kommer han i møte, som en hjelper. Dette er ikke noe religiøs bok. Det er en bok for de som har mistet noen eller for noen som er en rundt de som har mistet noen, som kan være en støttespiller.
Boken tar for seg reaksjoner som ofte kommer ved sorg og gode tips for støtteapparatet rundt.
Sitat:
Fordi det er ikke alt vi kan trøste bort. Noen ting må man bare jobbe seg gjennom – det finnes ingen utveier. I alle fall ingen sunne utveier. Morten trenger å gråte nå. Det er slik han føler det. Om vi trøster, for å få ham til å slutte å føle sorg, kan det virke som om vi ikke tar sorgen til Morten på alvor. Det er unaturlig å ikke kjenne sorg når man har mistet en kjær. Det er ikke han som må slutte å gråte, det er vi som må tåle tårene. Vi må være der han er. Og tårer er i grunn bare saltvann, de er ikke farglige, smiler Knut.
Hvert kapittel avsluttes med noen råd til hjelperen.:
Eksempler:
Selv tanker vi ikke forstår, trenger å bli luftet og hørt. Det er viktig ikke å dømme innholdet. Lytt godt før du eventuelt kommer med innspill.
Ikke tving ditt eget verdensbilde, eller dine “sannheter”, på den sørgende. Spør og utforsk , mer enn å konkludere og lede.
En del pårørende opplever å se “glimt” av den døde. Dette er faktisk et vanlig fenomen. Dette oppleves som oftest ikke som skummelt, men gir heller en slags ro. Også i oldtiden beskriver man slike opplevelser. Slike “syn” var et sikkert tegn på at vedkommende var død.
Vær obs på fysisk kontakt, som for eksempel klemmer. Spør den pårørende hva som er greit og ikke. Det er også stor forskjell på hvor man gir en klem – om det er i et privat hjem, eller på et offentlig sted hvor man risikerer å blottstille følelsene til den sørgende. Det kan kreve mye energi bare å komme seg til butikken , og da kan en omfavnelse på feil tidspunkt føles veldig ubehagelig. Ikke fordi den ikke er godt ment, men fordi den kan være den følelssesmessige dråpen for får begeret til å renne over.
Her er siden til John på facebook
https://www.facebook.com/Sorg-1538171222895036/
Bilde og tekst under bildet er hentet fra Forlagshuset Vestfold, som også har sponset boken
http://forlagshusetivestfold.no/sorg
I denne boken tar presten John Sylte oss med inn i et vanskelig, men viktig tema. Han inviterer oss inn i sårbarheten gjennom hovedpersonen Morten, en 15-årig gutt som plutselig og helt uventet må ta imot beskjeden om at pappa er død. Boken skildrer opplevelsen, smerten, følelsene og prosessene med å motta og bearbeide et dødsbudskap, og samtidig konkrete råd til deg som hjelper gjennom prosessen.
Når vi opplever sorg, kan vi bli deprimerte, frustrerte og sinte. Sterke reaksjoner som vi ikke har hatt før, kan gjøre oss usikre og redde. Kunnskap om hva vi kan oppleve i sorgens landskap, gir oss mulighet til å takle våre egne reaksjoner.
Hør også gjerne på sangen John fremfører sammen med sin datter
John Sylte har også begynt å holde foredrag:
https://www.athenas.no/flx/foredragsholdere/john-sylte
Her er klippet fra Tv 2
En link til et innlegg jeg selv har skrevet om sorg:
http://lillasjel.blogg.no/1462007908_kroppen_min_husker.html