Anabelle Thorpe, Slik vi var

Reklame |

Anabelle Thorpe, Slik vi var

Jeg tenker at omslaget på denne boken blir helt feil. Mange kjøper bøker etter omslaget og denne ser veldig typisk feelgood ut, et ungt pent par på stranden.

Dette er slett ikke noe feelgood. Det er en veldig bra skrevet bok der handlingen er lagt til Jugoslavia. Jeg har ikke lest noen bøker før om konflikten i de landene.

Helt fra Tito opprettet den føderale folkerepublikk Jugoslavia i 1945, bestående av seks Balkan-stater, Kroatia, Slovenia, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Montenegro og Makedonia, har det i årenes løp vært mange konflikter og kriger. Bosniaker, serbere og kroater bodde hulter til bulter og det var en stor utfordring for de som kunne vokse opp som bestekamerater, ble plutselig fiender over natten.

https://snl.no/Bosnia-krigen

Vi var i Slovenia i 2012 og guiden fortalte at fortsatt ulmet det i befolkningen. Når det var ufred, kunne naboer passe hverandres barn men når kvelden kom så sloss de. Han sa også at de var et svært misunnelig folk, de unte liksom ikke noen å ha noe som var bedre enn det de selv hadde. Vi var på tur til Ljublana og der var det svært vakkert.

http://lillasjel.blogg.no/1346184850_koper_og_ljublana_i_s.html

Vi har også vært i Dubrovnik flere ganger og et par ganger i Split. Split virker for meg som om de har en varmere atmosfære enn i Dubrovnik. Det er rart å ha vært der og gått i disse gatene som er beskrevet i boken og som ble rasert.

Heldigvis har de fått bygget opp igjen byene, for de turismen er veldig viktig for den solfylte Dalmatiakysten.

Hovedpersonen Miro blir krigsreporter, for han har et sterkt ønske om å fortelle sannheten om hva som skjer via bilder og film. Mye av handlingen er derfor hans virkelighet i de krigsrammede områdene. Jeg forstår hvorfor de som lever av dette yrket på et vis blir avhengig av adrenalinrushet de får når de er midt oppe i kampene som raser rundt dem. Jeg har hørt noen si at aldri mer, men så ser vi de gang etter gang når det er krig i ulike land. Det er kanskje som Miro sier at det er som om det er da han føler seg mest levende.

Dette er en bok jeg sterkt anbefaler for det handler om konflikter som slett ikke tilhører gamle dager, men det foregikk på 1990- tallet.  Norge var jo også engasjert med fredsbevarende styrker i Bosnia.

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm sine sider og de har også sponset boken.

Her kan du lese litt i boken:
https://issuu.com/cappelendamm/docs/slik_vi_var

Jugoslavia sommeren 1979: Åtte år gamle Miro flytter med familien fra en liten by inne i landet og til den solfylte Dalmatiakysten. Etter som han vokser opp, forelsker seg og gifter seg, ser utsiktene stadig lysere ut.

Men truende skyer samler seg over Jugoslavia. Det bryter ut krig og en uoverveid avgjørelse ødelegger den tilværelsen Miro har bygd opp. Drevet av sinne og sorg flykter han til Dubrovnik og blir del av den tøffe gjengen av internasjonale krigsreportere.

Miro innser at selv om han overlever, fins det ikke noen vei tilbake til hans tidligere liv, og hans erfaringer vil forandre både ham selv og de han elsker.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg