LAMMEKJØTTBOLLER MED GRØNNSAKER

Lammekjøttdeig er nesten en umulighet å få tak i. Jeg kjøper når jeg er i Ålesund, hos Hole Kjøtt. De har så masse delikat i butikken sin og de lager det aller meste selv. Hjemmelagde pølser og spekepølser, den ene ble kåret til Norges beste i fjor, og masse andre godsaker. Er dere i Ålesund anbefaler jeg en tur innom, butikken ligger midt i sentrum, like ved Ålesund Storsenter. Der er også en olivenoljebutikk som er helt konge

Hole Kjøtt

Ingredienser i dag hvis jeg husker alt: :

Kjøttboller: 1 kg lammekjøttdeig, 4 ts salt, 2 ts pepper, 2 egg, 2ss potetmel, 1,5 dl fløte, 1,5 dl vann, 2 ss gul currypaste

Grønnsaker: 2rød løk, 6 champignon, 1 grønn, 1,5 rød paprika, 3 fedd hviitløk, en halv squash, 1 gulrot

3 dl gule linser, 3 ss gresk youghurt, ca 1 dl fløte og 3ss maisenna, samt vann fra springen

(men for all del putt i de krydderne du liker)

Currypaste kjøper jeg i Asiabutikk. Den finnes i flere styrker, der gul er den mildeste, den røde er i midten og den grønne er sterkest. Den finnes sikkert i andre versjoner også. De som er flinkest på hjemmelagd mat, lager sin egen curry, men så flink har ikke jeg blitt enda. Det er jo egentlig bare en paste sammensatt av ulike krydder. Når du har åpnet den, står den seg i all evighet i kjøleskapet uten å bli ødelagt, hvis du bare oppbevarer den godt lukket i plasten.

Jeg lager kjøttbolledeig i foodprocessoren. Jeg hadde 1 kg deig, 2 egg, 4 strøkne ts salt, 2ts pepper, 2 ss gul currypaste, 2ss sitronsaft, 2ss potetmel, 1,5 dl fløte og 1,5 dol vann. Her må det gå litt etter følelsen, deigen skal ikke være for tynn, for da koker den i stykker. Neste gang skal jeg prøve å ha nedi litt tomatpure i tillegg og en ss paprika. Ikke spør meg om hvorfor jeg har nedi det jeg gjør, det kan være helt feil fre et kokkeperspektiv og Hellstrøm hadde kanskje kastet meg på dør, men jeg lager mat etter innfalsmetoden og det går bra.

Ha i saltet først og la deigen gå litt før du har i egg og krydder og så sper du forsiktig med mer og mer væske

Stekes til de har fin farge på alle 8 sider, ja mine kjøttboller er ikke runde. I dag har jeg brukt kokosolje å steke i , da det sies at det skal vissnok være så sunt. Det varierer jo fra dag til dag hva som er sunnest så man kan bli litt rådvill. Jeg leste imidlertid  at de mener at kokosolje kan forhindre alzheimer, så da er det vel verdt et forsøk. Den tåler ihvertfall sterk varme

Mens jeg steker kjøttboller kutter jeg grønnsaker, her 2 rød løk og 1 gulrot

Ohoi, en hjertesopp , synd jeg er så treg at jeg delte den før jeg så det:))

Champignon

Jeg surrer lett rød løk, champignon og gulrot, skal ikke være stekt, bare litt myknet av varmen

rød og grønn paprika og 3 fedd hvitløk

Nydelige farger

En halv squash, salt og pepper

Surres kun lett et minutt eller to

Jeg hadde grønnsakene i bunn, pluss 3 dl gule linser, så kjøttbollene og

 hadde på litt vann og lot det surre ca 20 min, til linsene var møre.

Linser finnes i mange farger, de er veldig næringsrike og de trekker til seg smak fra sausen og gjør gryten litt tykkere

Til slutt rørte jeg ut 3 ss maisennamel i 1 dl fløte og rørte det forsiktig inn, sammen med 3 ss gresk youghurt.

Et oppkok og ferdig

Det ble servert med ris og nystekt grovbrød, men sulten som jeg var, glemte jeg å ta bilde. Jeg mtte derfor bare ta noen kjøttboller på tallerkenen min så dere skulle få se de.

Hjemmebakt grovbrød :

https://www.facebook.com/Lillasjel

 Advarsel: Alle mine oppskrifter er egentlig ikke oppskrifter, kun ideer til inspirasjon Jeg er selvlært, så jeg har nok en del teknikker som en faglært kokk vil rynke på nesen av Det følger derfor ingen garantier med om et vellykket resultat Når jeg lager mat, bruker jeg sjelden oppskrift, jeg tar hva jeg har Bytt derfor gjerne ut ingredienser med hva du selv liker eller har for hånden Jeg lager stort sett vanlig hverdagsmat, så det er lite fancy og innovative oppskrifter hos meg

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg