Mange går med for mye insulin i kroppen uten at de er klar over det
Insulin produserer fett
Har du for mye insulin, produserer du mer fett enn du klarer å trimme bort
Hvis du prøver så godt du kan å trimme og være flink med kostholdet, men vekten går opp istedenfor ned
Legger du på deg mest fra magen og opp og har tynne bein
Ta deg en tur til legen og be om å få sjekket fastende insulin, stresshormoner og stoffskiftet
Mange leger sjekker kun blodsukkeret, men langtidsblodsukkeret kan være fint selv om du er insulinresistent
Insulinresistent vil si at cellene dine tar ikke opp insulinen godt nok, så kroppen pøser på med mest mulig så godt den kan
Jo, du kan sjekke langtidsblodsukkeret og, for å se hvordan det ligger an, men det kommer i tillegg til insulinen
Hvis man går for lenge med for høy insulin, da kan bukspyttkjertelen begynne å produsere dårligere ,og vi kan få diabetes
Får du bukt med insulinen din ,kan du slippe diabetes 2
Virkemidlene for å få ned insulinen, er det samme som hvis du har diabetes
Hyppige måltider, gjerne 6-8 pr dag
Minst mulig sukker og kunstig søtning
Ved sukkerhunger, prøv å spise Chrome
Mangel på en del vitaminer i kroppen, som B og D og Calsium, kan og gjøre at du har vansker med å gå ned i vekt, men ikke ta vitaminer ukritisk, sjekk hvordan det ligger an i kroppen før du tar ekstra
Kjøtt, fisk, masse masse grønnsaker, bønner, linser og brun ris, er bra mat
Prøv å ligge unna melkeprodukter, poteter, hvit ris, sukker, kunstig søtning og mye frukt
Litt frukt er greit, ei halv frukt etter måltid som dessert 3 ganger pr dag
Bær er enda bedre enn frukt, masse antioksidanter og mindre sukker, særlig skandinaviske bær som blåbær, jordbær og bringebær
Ikke spis for lite, kroppen trenger energi og jevn tilførsel av mat for å holde insulinproduksjonen mest mulig stabil
Vær obs på at kunstig søtning stimulerer insulinproduksjon like mye som sukkeret gjør, så unngå begge deler
I tillegg, se på hva du gjør som skaper fysisk/psykisk stress i kroppen din
Luk vekk stresskilder
Er du stresset, øker kortisolen(stresshormonene), og de igjen øker insulinproduksjonen
Derfor kan stress føre til at vi legger på oss
En kombinasjon av høy insulin, høy kortisol og lavt stoffskifte gjør det utrolig utfordrende å skulle gå ned i vekt
Trim er nødvendige virkemidler for alle tre, men samtidig så spenner de bein for deg, når du prøver så godt du kan
Har du lavt stoffskifte har du lavere forbrenning og du blir fort sliten av å trene, du blir fortere utmattet enn andre
I tillegg går du på medisiner for lavt stoffskfite, da har du lavere stressmestring, som igjen lettere fører til høyere stressnivå i kroppen
Stresshormonene produserer insulin
Insulin produserer fett
Ja, det er ingen enkel problemstilling dette og man kan bli motløs av mindre
Jeg savner mer oppmerksomhet på insulinresistens hos legene
Hadde folk fått mer kunnskap om det, så hadde de kunne tatt tak i det mye tidligere
Vi kunne da unngått at det får utvikle seg diabetes, stoffskfitesykdommer, hjerte og kar sykdommer osv
Tar man tak i det med en gang, gjør noen kostholdsendringer og beveger oss mer så kan dette unngås
Går man sånn i årevis, vil utfordringene vokse
Nå har jo ganske mange av oss fått denne utfordringen da
Overvekt kombinert med disse utfordringene som henger seg på oss som blylodd og holder oss igjen, når vi prøver så godt vi kan
Det viktigste vi kan gjøre er å legge fra oss all skyldfølelse og dårlig samvittighet
Kast de på bålet, de hjelper oss ikke , så de kvitter vi oss med
Vi føler jo oss lettere bare de er borte:)
Det eneste vi kan gjøre er å være så flink vi kan
Trimme det vi greier og være så flink med maten vi greier
Gjør vi så godt vi kan, kan ingen forlange mer av oss
Vi kaster oss ut i arbeidet med liv og lyst:)
Nyttige linker med informasjon for de som vil vite mer:
http://www.trim.no/pub/art.php?id=794
http://www.fedon.no/no/Sporsmal_og_svar/Insulinresistens/
Utdrag fra denne siden
http://www.naeringsvett.no/insulinresistens
Energi får du fra maten du spiser.
Karbohydrater, som er i alle slags korn, mel, bønner, sukkerholdige og melkebaserte ting, protein som er kjøtt og fugl, fisk og egg, men også melk og ost, fett som enten er med på lasset i den maten du spiser, eller som rene oljer, smør osv.
Karbohydratene gjøres om til blodsukker (glukose) og fraktes rundt i kroppen,
akkurat som bensinen til bilen fraktes fra bensintanken til motoren, hvor den brukes.
Det er insulin som tar med seg sukkerstoffene rundt og banker på celle-dørene for å sluse energien inn i cellen.
Insulin binder seg til reseptorene, låser opp, og lager åpning for glukose.
Når alt er låst opp, er det andre reseptorer på celleoverflaten som tar imot glukosen og slipper den inn i cellen for videre bruk.
Men av og til fungerer det ikke som vi forventer.
Insulin passer ikke til reseptorene og selv om det produseres mer, blir det ikke åpning for transport av glukose inn i cellen.
Insulinresistens er en tilstand som regnes som forstadiet til diabetes type 2. Dette betyr at kroppen har redusert eller mistet sin evne til å reagere som den skal på insulin. Større mengde insulin kreves for at kroppen skal reagere som den tidligere gjorde på lavere mengde. Personer med insulinresistens har unormalt høy utskilling av insulin når de spiser.
Og da by Text-Enhance” href=”http://www.naeringsvett.no/insulinresistens”>kommer de jo omtrent aldri i fettforbrennende modus, som styres av glukagon.
Resultatet blir at disse personene har store vanskeligheter med å gå ned i vekt og de opplever ofte store svingninger i blodsukkeret.
Kostholdet er jo selvfølgelig utrolig viktig for de personene som lider av insulinresistens, det er det ikke mulig å komme bort ifra. Dette er personer som ofte har prøvd dietter gang på gang, men som fremdeles sliter med vekten. Disse personene trenger å legge kraftig om på kosten i henhold til reglene ovenfor. Man er nødt til å følge enkle regler for kostholdet og deretter må også by Text-Enhance” href=”http://www.naeringsvett.no/insulinresistens”>trening bli en del av dagliglivet. Trening har vist å øke følsomheten for insulin i musklene.
På denne måten sikrer man seg gradvis bedre reseptorer på musklene. Disse vil etter hvert sørge for at musklene igjen kan bli kroppens hovedlager for karbohydrater, slik at de ikke blir omgjort til fett. Godt trente muskler vil sørge for at det blir mye vanskeligere for kroppen å lagre energi som fett.
Kosthold med lite sukkerarter, (og det betyr generelt lite karbohydrater) er med på å legge forholdene til rette for et mer jevnt, lavt blodsukker.
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20562146)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20562032)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20562146)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20562032)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
Kanskje jeg ha litt mye insulin.. :O haha
Oj, her var det mangen gode tips!
Hei! Jeg tror riktig kosthold betyr aller mest når vekten viser for mye. Jeg har kuttet ut følgende: Alt som inneholder: gluten, sukker, gjær og melk (unntatt geitemelk). Jeg får i meg fett fra linfrø(olje) avokado og masse nøtter, samt kokosfett. Jeg spiser veldig lite animalske produkter. Fra å ha vært litt sånn pløsete og sliten og energiløs, har jeg nå veldig mye energi, og vekten har stabilisert seg på “helt normalt” Jeg trodde det ville være veldig utfordrende å legge om kostholdet, men det var kjempe-enkelt. Trener ikke så veldig mye, men går turer, og har et par styrke/balanse- økter i uken. Jeg er 52 år og trenger ikke lengre å trene som en 25- åring :)) Forresten; bra og engasjerende innlegg 🙂