Gammeldags hjemmelaget blomkålsuppe

Gammeldags kremet blomkålsuppe-hjemmelagd, 15-20 min

I dag gjør vi det enkelt

Her er det grått og kaldt og jeg er glad i supper

Nesten så jeg kan melde meg inn i supperådet med Harald Heide Steen

Vi trenger 1-2 blomkålhoder

1 boks fløte

1,2-1,5 l vann

smør

mel

2 hønsebuljongterninger

salt og pepper

 

 

Har du det travelt koker du blomkålen i en kasserolle mens du samtidig lager jevning i en annen

Blomkålen deles i buketter og  kokes 5-10 min

Ha fløten i sammen med blomkålkraften så alt er varmt

Ha i buljongterningene samtidig så de får løse seg opp

Smelt smør, rør inn melet til det blir glatt

Spe med væsken forsiktig og rør glatt mellom hver speing

Smak til med salt og pepper, vær obs på at det er mye salt i buljongterningene

Kok 5 minutter for å koke ut melsmaken

Ha i blomkålbukettene og spis:)

Dette er slik jeg bestandig har lagd den, fra jeg var ung.

Selvfølgelig finnes det enklere måter og andre måter.

Du kan lage jevning først, spe med væsken, lar det koke litt først, før du koker blomkålene i suppen.

Eller hvis du ikke vil ha hvetemel kan du mose suppen med stavmikser.

Eller kanskje du vil bruke noe annet enn hvetemel å jevne den med.

Er du vegetarianer, ligger du unna hønsebuljongterning.

Er du veganer, ja da blir det ikke fløte og smør heller.

Her er mulighetene mange, godt blir det uansett.

Godt med brød eller flatbrød til

 

 

 

6 kommentarer

    1. Takk for raskt svar, det er forret, skal ha en mat og helse prøve, skal lage til 4 ungdommer, hvor en ungdom skal ha en halv porsjon.

    2. Lars: Mengde per person: Suppe og saus: Suppe til forrett 2 dl. Suppe til hovedrett 4 dl. 🙂 Lykke til 🙂 Må få høre hvordan det går. 🙂 Husk å smake til med salt og pepper 🙂 men ikke for mye for buljongterningen er også salt 🙂

    3. Jeg måler jo aldri opp så vanskelig å si for sikkert :)Til 4 personers forrett prøv med ca 30 GR smør. La det smelte så rører du inn et par Ss mel. Det skal ikke se tørt ut, ikke være klumper men røres helt glatt. Så sper du med litt av blomkålvannet i gangen, og rører det glatt mellom hver gang du sper. Dette er viktig hvis ikke får du klumper i suppen. Bruk ikke for sterk varme når du gjør dette for da klumper det seg lettere. Men det skal koke bittelitt for du sper med mer væske til litt tykk suppe. Når du har spedd litt, rør ut buljongen i litt av den varme vesken du sper med. Det er nok med en buljongterning til 4 personer og mindre veske enn det jeg brukte. Det skal bli ca 1 liter tilsammen, 2 dl til hver. Men greitt å ha litt ekstra. Når du har spedd med ca 8 dl av vannet du har kokt blomkålen i, sper du med fløten på samme måte. hvis du vil, kan du sprøsteke litt bacon i tynne strimler , legge de på papir så fettet renner av og strø det midt i suppetallerken akkurat i det du serverer så det blir et litt crispy element. Dropp det hvis du er usikker . Lars:

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg