Marlen Suyapa Bodden, Bryllupsgaven

Jeg har lest Busdagsgaven av Sue Monk Kidd og vet at den ligner litt på Bryllupsgaven, så derfor har Bryllupsgaven fått stått på vent i bokhylla en stund. Så ble den anbefalt i ei bokgruppa og jeg tenkte at nå var tiden inne til å lese den.

Men jeg ble skuffet. Historien i seg selv kunne vært bra, men den er så merkelig skrevet. Det er som om den som forteller historien, bare forteller en annens historie. Det er liksom ikke følelser der.

Å sammenligne den med Bienes hemmelige liv og Barnepikene, blir helt feil for meg. Sue Monk Kidds, Bursdagsgaven, husker jeg også at jeg likte godt.

Mye som jeg undrer meg over. Noe av historien blir fortalt to ganger, nesten likt, gjennom begge fortellerstemmene.

Mor til Clarissa har den ene stemmen. Hun omtaler sin mann konsekvent som mannen min. Hvorfor ikke bruke navnet hans eller bare Han ? Og er det logisk at hun tenker kun på hvor stygg han var mot henne samtidig som hun forteller at jeg malte en akvarell til mannen min og han ble glad for den. Når han er en type som ellers ikke bryr seg med hva hun gjør og slår både henne og datteren gul og blå.  Og plutselig frigjør han mange slaver, en mann som bestandig hadde vært imot å sette dem fri. Og ville en rik plantasjeeier, plutselig fortelle en slavepike at han elsker henne og gir henne et dyrt gullsmykke. Nei han ville bare tart henne når det passet han, Og at det skal bli så mye oppstyr om en baby født utenfor ekteskap, at det kommer i avisen.

Nei, det blir for meg som en som ikke helt ser sammenhengen i persontypene hun skriver om og hvordan de ville handlet.

Men siden veldig mange liker den, er det nok jeg som er pirkete igj

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Cappelen Damm, men boken har jeg kjøpt selv.

 

Tenk deg at du til bryllupsdagen din fikk din søster i gave – som din slave. ‘

Da den velstående plantasjeeieren Cornelius Allen gifter bort datteren Clarissa, gir han henne en bryllupsgave: den unge slavekvinnen Sarah. De to jentene har vokst opp sammen, men livene deres kunne ikke ha vært mer forskjellig. Clarissa er hvit og vant til et privilegert og enkelt liv. Sarah er svart og er vant til et liv med hardt arbeid og slaveri.
Det er forbudt å forlate plantasjen, men Sarah lengter etter å bli fri. Når hun til slutt bestemmer seg for at fremtiden ligger utenfor plantasjen, setter det i gang en rekke av hendelser som vil få ødeleggende konsekvenser for begge jentene.

«De som likte Barnepiken og Bienes hemmelige liv vil ha stort utbytte av Boddens fortreffelige debutroman. Tematikken og de gripende karakterene gjør den til et opplagt valg for lesesirkler.» Bookreporter

«Fascinerende og interessant – en fantastisk historie!» Kathleen Grissom, forfatter av Tilbake til Tall Oakes

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg