Overgangsalderen- Alt du trenger å vite, Lotte Hvas

Reklame |

Dette er en fin bok for de som nærmer seg den alderen vi damer ikke helt liker. Det fine med denne boken er at det er ikke noe skremseslpropaganda om hvor fælt det er å komme dit. Det er faktisk ganske så mye positivt med å være i godt voksen alder.

Ofte er det en ny frihet, voksne unger og bedre økonomi og man kan prioritere seg selv mer.

Boken tar  for seg de vanligste symptomene og også hvilke hjelpemidler som finnes hvis man ønsker det.

Men……

Jeg savner litt mer om hva man kan vente seg og det er ut fra egen erfaring. Nå er ikke jeg noen fagperson og tar kanskje feil, men det er noe som går igjen hos både meg og alle de jeg kjenner på min alder som jeg har snakket med om nettopp denne perioden.

Det er at det er som om kroppen fortsatt prøver å få til å menstruere selv om det ikke skjer lenger. Man får press i bekkenet, ømme bryster, småverking i underlivet og det skjer i perioder. I samme periode som man får hetetoktene. Og det er ikke bare slimhinnene nedentil som kan reagere. Jeg ble sendt til gynokolog for mange år siden fordi jeg var forkjølet hver måned, potte tett. Gynokologen sa da at hvis man har ømfintlige slimhinner, kan disse reagere når man får og avslutter menstruasjon, for slimhinnene utvider seg og trekker seg sammen.

Jeg hadde perioder hvor jeg tygde tannkjøtt og merket meg at det var når jeg hadde mens. Det var som om slimhinnene i hele kroppen reagerte i de periodene og det samme skjedde periodevis etter at overgangsalderen startet. Jeg fikk også en klump i magen morgen og kveld som om jeg var nedstemt, selv om jeg slett ikke var deprimert.

Alt dette bedret seg i takt med at overgangsalderperiodene ble mildere og sjeldnere. Men fortsatt merkes alle disse symptonmene samtidig. Det er bare graden og hyppigheten av de, som har minket.

Selv om jeg har hormonproblemer fra før, stoffskifteutfordringer og høy insuling og ømfintlige slimhinner, synes jeg at jeg har sluppet billig unna overgangsalderen. For meg er dette en flott alder. For noen år siden var man gammel når man kom så langt i livet, men nå er vi snart bare midtveis.

Jeg føler meg fortsatt ung og eventyrlysten og gleder meg over livet.

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Font forlag som også har sponset boken.

http://fontforlag.no/

Lotte Hvas

OVERGANGSALDEREN

Den danske legen Lotte Hvas har forsket på overgangsalderen i flere tiår, og har interessert seg spesielt for skandinaviske kvinners opplevelser av livsfasen. På bakgrunn av disse kvinnenes erfaringer og sin egen medisinske kompetanse, har Hvas skrevet en oppløftende, lettfattelig og grundig bruksbok for alle som vil vite mer.

Hva er overgangsalderen? Hva skjer inni kroppen? Hva kan du forvente? Er dette noe som skal behandles, eller bør du la være?

Hvas opplyser om både medisinske og alternative metoder for å lindre symptomer, og hun har inkludert helt ny forskning om hormonbehandling og bivirkninger i denne utgaven. I tillegg oppklarer hun myter og misforståelser med humor og varme, og forteller om overgangsalderen i et kulturelt, sosialt og biologisk perspektiv.

Boken peker på at overgangsalderen er en naturlig livsfase da de fleste mennesker har det bra, selv om noen kan slite med symptomer og problemer. Perioden skal ikke sykeliggjøres, men heller ikke forties. Der noen kan ha behov for behandling, har andre mest bruk for råd og kunnskap.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg