Den som ser, Herbjørg Wassmo

Jeg gledet meg til å ta fatt på Den som ser av Herbjørg Wassmo. Det er mange år siden jeg leste om Dina og husket ikke så mye fra den, men det spilte ikke noe rolle. Det gikk fint an å lese Den som ser uten å ha lest om Dina på forhånd. Personen Dina er fint forklart så man lærer henne å kjenne likevel og boken starter med hennes begravelse der barnebarnet Karna må lese Dinas syndsbekjennelser i begravelsen. Etter det slutter hun å snakke og Faren Benjamin og stemoren Anna bestemmer at Anna skal følge henne til København og legge henne inn på et sykehus for mentalt syke.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal si om boken. Jeg synes den er bra, men samtidig synes jeg den er litt tung og vanskelig.

Det er ikke enkelt å forstå tankene til Karna og det er vel kanskje meningen siden hun er psykisk syk.  Jeg hoppet litt frem og tilbake mellom liker godt og vet ikke helt. Men konklusjonen er at jeg er glad jeg leste den, så da er den vel bra, men den er litt spesiell, da den er skrevet litt slik jeg føler de pratet på den tiden. Vi skal jo tilbake til slutten av attenhundretallet. Jeg er derfor glad for at ikke alle bøker er skrevet på denne litt gammeldagse måten.

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Gyldendal som har sponset boken. Åpner du linken kan du lese litt fra den.

http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Den-som-ser

Året er 1890, Dina Grønelv skal gravlegges; hun overlevde ikke de store skadene brannen på Reinsnes ga henne. I den fulle kirka står barnebarnet hennes Karna foran forsamlingen, og vitner om det som lå Dina på hjertet før døden: de to mennene hun tok livet av. Etter slik å ha bekjent farmoras synder, blir Karna stum, og lukker seg inne i seg selv.

Verken faren Benjamin eller stemoren Anna kan nå henne, og tausheten omfatter også snart forholdet dem imellom. Da Karna forsøker å ta livet sitt med kniv, tar Anna en beslutning: hun vil ta med seg Karna til hjembyen København og hospitalet der mentalt syke kan behandles.

Med det kan hun også legge avstand mellom seg og Benjamin, og tenke over hvem hun selv er og hva hun gjør med livet sitt. For å kunne følge utviklingen i Karnas skjøre sinn, tar hun seg arbeid i Hospitalets administrasjon, der hun også stifter bekjentskap med Karnas behandlende lege: reservelegen Joakim.

Den som ser er på en og samme gang en frittstående roman om skyld, soning og tilgivelse og en fortsettelse av den sterke historien om Dina Grønelv.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg