Nå er det nok ja!


Nå er det nok.

Nå skal jeg sitte i ro noen dager.

For noen år siden ble jeg syk hver jul eller nyttår.

Hvorfor?

Jeg var for sliten.

Nå har jeg ryddet ferdig for denne gang.

Ikke noe mer rydding, før jula er over.

Kanskje baker jeg noen julekaker, kanskje gjør jeg det ikke.

Men jeg skal lage sylta flesk og brente mandler.

Og det må vaskes litt her og der, blant annet på kjøkkenet, men bare bittelitt.

Og ikke før neste uke.

Nå blir det minst fire dagers streik her.

 

Disse gir jeg gjerne bort.

Oppskriftene jeg har funnet, har jeg lagret i et album, mat i min sky.

Det er rent og fint på rommet mitt og nå er det bøker det skal dreie seg om.

Kanskje du ikke tror det når du ser bildet, men jeg har ryddet bordet mitt.

Kokebøkene har jeg brukt nå, for å lage ny ukesmeny.

To bøker venter på omtale, Arven fra øya, leser jeg nå og det etuiet til iPhone, skal gis bort.

Så nå har jeg kontroll.

Disse har jeg bladd igjennom.

Denne må vente til over nyttår,  når jeg koriander og persille er klar for høsting.

 

Kanskje får jeg lest ut Arven fra øya i ettermiddag. Koser meg med den.

 

Neste bok ut, er en av disse.

Avslutninger venter på omtale. Det var også en nydelig bok.

 

 

Meny neste uke

Søndag

Viltkjøtt steik, usikker på om det er rådyr eller elg.

 

 


Mandag

Fisk til middag

Skrei med parmesanlokk

Jeg har nemlig to sider skrei i fryseren. De tar stor plass og har ligget der siden før gubben ble fisker.

Husk å kjøpe Sjalottløk

 

Tirsdag

Japansk gryte med svinekjøtt

Det så jeg at jeg hadde lagd i 1984, når jeg var 24 år.

Derfor tenkte jeg at det passer 40 år etterpå.

Husk å kjøpe kål

 

Onsdag bruke rester av skrei.

Kinakål med fiske fyll

Vi spiser jo ikke en hel side av skreien på mandag, så det blir rester.

Da vil jeg prøve denne retten med kinakål, som jeg fant i en av bøkene.

Husk kjøpe kinakål.

 


Torsdag

Vietnamesisk kjøttpudding side 78

kjøpe Kyllingkjøttdeig eller bruke lårstrimler som jeg kverner, for det har jeg flere pakker av.

 

Fredag

Klippfisk og pommes frites fra klippfisk boka.

Jeg skulle jo lage skikkelig omtale av den når jeg hadde lagd fish and chips, med klippfisk, men den retten blir byttet ut hver uke.

I morgen blir det rester av laksepaien fra i går.

 

Lørdag

Smashburgertaco taco side 167

Dette hadde vi for noen uker siden og der var innmari godt og jeg har igjen resten av kjøttdeig pakka jeg brukte da.

Hvis jeg klarer å lokalisere den i fryseren.

 

Det spirer i auk-ene mine.

Her er det nok et frø på avveie.

 

Jeg hadde et alvorsord med meg selv når jeg sådde. Jeg sa at du må skrive opp hva du sår. Du kommer ikke til å huske hva som er hva.

Men tror du jeg hørte etter. Nå har jeg kun kontroll på basilikum og koriander.

Jeg funderer på om dette er oregano eller brønnkarse.

 

Koriander nummer to fra venstre, for de frøene var så store og de er synlige.

Jeg slutter ikke å forundres over det miraklet det er at det kommer planter ut fra de små prikkene.

Men jeg synes det er rart at det ikke kommer flere, men jeg husker ikke hvor mange frø som skulle såes.

Jeg husker jo ingenting, så jeg burde skrevet opp, men jeg er jo ikke slik flink jeg.

 

Salaten har jeg brukt mye av, høstet 3 ganger. Pak choy holder på å vokse opp igjen, men kommer ikke til å så det mer, når jeg har sådd de frøene jeg har igjen. De vokser for sent og det blir lite av de.

 

Så her blir jeg sittende ihvertfall til søndag er over.

Lørdag skal vi på julebord.

Og det er vel kafé lørdag formiddag.

Jeg skal skrive omtaler, lese og kanskje begynne å tenke på årsavslutningen.

Jeg bruker jo å ha en blogg der jeg presenterer de bøkene jeg har likt best gjennom året.

 

Og januar har jeg bestemt meg for at det blir en annerledes stabel.

Ja, det blir faktisk ingen stabel, det blir fire hyller med gamlere bøker, der jeg plukker intuitivt.

Kun få Leseeksemplar i disse hyllene.

Enten har jeg kjøpt eller jeg har fått med venner.

Kokebøkene i innlegget er leseeksemplar.

 

Fra neste uke blir det ingen koking fra oppskrifter, kun på sparket, til over nyttår.

I dag blir det kyllinglårfilet i ovnen, for jeg har noen grønnsaker jeg må bruke opp og mozzarella som har gått ut på dato.

Deilig følelse å ha ryddet ferdig reolen min.

Det var mye rot.

Noe har vi beholdt, noe har vi gitt bort og noe er kastet.

Jeg er svært fornøyd.

I dag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg