Celebrity Silhuette, dag 3, Puerto Plata, nov 22

 

Dagen i går var sånn. Avslapping. Frozen mojito, er godt.

 

Gubben gleder seg til silent disco.

Hovedrett i går, ble lammekoteletter.

I dag greide vi å sove til 6. Vi begynner å omstille oss. Vi ble litt forvirret for vi hadde stilt klokka en time frem, men i går viste den ikke det. Nå hadde vi landkjenning og plutselig hadde klokka endret seg. Fint for da hadde vi en time mer til rådighet. Vi var forsinket til land i dag.

Jeg synes turen vi skulle på gikk litt tidlig, men jeg hadde ikke før sagt det, før det tikket inn melding om at den var utsatt.

 

Soloppgang

Og månen på andre siden.

Frokost før vi skal på utflukt.

Vi nærmer oss Puerto Plata, Den dominikanske republikk.

Losbåten kommer for å følge oss.

Vi skal legge til her.

Siden vi er forsinket, kommer alle i land samtidig så det er kø, men de legger ut en ekstra landgang og med vår flaks er vi plutselig først i køen. Vi har opplevd svært få køer når vi har vært på cruise, men hører om andre som ikke har samme erfaring.

Etter litt venting, er vi på bussen og Maria er guide. Hun sier hun skal være mama i dag og vi må oppføre oss og gjøre som hun sier.

Morsom type.

 

Det kriblet nok litt i gubben når han så de var i gang med bygging. Men han ville nok vært litt fortapt her, tror nå jeg. 😂😂

 

Jeg elsker situasjonsbilder fra hverdagslivet der vi er. Her får dere et knippe av de.

Strømnettet i mange land er svært interessant.

Vinduene på bussen var gørrskitne så det vises godt på bildene.

 

Det var ikke langt til stranden.

Gjenskinnet i bussvinduene ødelegger mye, men på dette ble det litt morsomt. Her ser dere også hvor skitne vinduene på bussen er.

 

Noen steder krøllet bladene seg rundt strømledningene, men jeg fikk aldri knipset bilde av det.

 

Hvor er elkontrollen?

 

Glad jeg slipper piggtråd rundt huset mitt.

For oss blir det jo noe spesielt når autovernet brukes til klestørk. Det så vi mange steder.

Her er noen bilder fra veien til kaffedemonstrasjonen

 

Det er fantastisk å ha mulighet til å se hvordan folk lever rundt om i verden. Jeg elsker det.

 

Så er vi fremme. Det er ikke her kaffeplantasjen er. Det er 1,5 times kjøring og for langt, derfor kommer det representanter ned hit for å demonstrere hvordan kaffen blir foredlet.

Det er magisk her.

Først planter vi kaffeplanter. Disse skal så få vokse før de sendes opp til bøndene i området høyere opp i fjellene. Kaffen får best kvalitet når den plantes på 600 meters høyde. Dette er et prosjekt for å lage arbeidsplasser til innbyggerne i landsbyene.

Gubben var kjempeivrig kaffeplanter, mens fruen lurte seg etterhvert unna.

De plukker i slike vesker. De fortalte at det var best damer plukket,  for de var effektive og plukket kun de modne kaffebønnene. De hengte vesken over skulderen.

Mennene hengte den rundt midjen og hadde hendene frie, men plukket rått og røte, som vi sier i Romsdalen. Kvaliteten ble derfor dårligere.

Den største planten er 5 mnd og det er da de blir fraktet til bøndene og de får plante dem.

De skiller mellom god og dårlig kvalitet på bønnene. Fra januar til mars/april blomstrer plantene. Høstingen begynner i oktober. Ikke alt modnes samtidig, derfor er det viktig å plukke kun de som er modne. De følger ikke bestemte tider, men været bestemmer. Når plantene er 2,5-3 år begynner de å kunne høste. Etter 6 år, kutter de toppene av dem. Ei plante har en levetid på ca 30 år.

Det første de gjør er å skille skall og bønne.

De bruker noen kverner på strøm, men veldig mye gjøres manuelt siden strømmen er veldig dyr. Etter deling ligger bønnene ute 8-12 timer for å fermentere. Det gjør at de blir slimete og må vaskes.
Deretter skal de tørke i solen 4~6 dager. Deretter må en hinne rundt bønnen fjernes før den kan brennes.

 

 

 

Når bønnene brennes, kan man ikke forlate dem. De må overvåkes og røres i. De bruker lukt, syn og hørsel for å vite når de er passe. Det blir en knekkelyd i de når de er ferdige.

Når de er  brent, må de knuses.

 

Maria forteller om at dette redskapet gjerne brukes på karene, hvis de kommer hjem fra bar. Slik vi fleiper med kjevla.

Flere får prøve å stampe, mens vi klapper og de synger og danser.

Så skal kaffen trekke.

 

Og vi får smake. Sterk og god kaffe, der smaken sitter i munnen lenge etter. Kaffen skal ikke drikkes av plastkopper, men er best i porselen, men det vet vi jo.

 

 

Så går vi over til en annen del, der det serveres en tradisjonell gryterett. Det er en canadier som eier dette. Han forteller det skal være en non profitt bedrift som skaffer arbeid til de som bor der.

 

Vi får en tradisjonell gryterett der de koker det de har av kjøtt og grønnsaker. Ikke servert i krystallskåler, men i plastbøtte.

Pus følger med.

Jeg var ikke helt fornøyd med alle de små beinene i kyllingen, men ellers var det ok.

 

 

Det er utrolig mange vakre trær her. En utrolig frodig øy.

 

Vi starter på veien tilbake.

Vi ser hjem.

Flott bar.

 

Nå blir vi ledet inn i Puerto Plata sentrum og inn på en sjokoladebutikk. Sjokoladen blir lagd av 22 damer, som sammen driver fabrikken. Jeg visste ikke at en sjokoladebønne var så stor. Nå var jeg ganske sliten og satte meg ned. Det var så hektisk i byen, med masse folk og trafikk og varmt.

 

Men hadde vi bare ruslet i byen, ville vi nok kost oss.

 

Vi venter på bussen. Nå vil vi Hjem.

 

Gubben angrer på at han ikke fikk kjøpt seg skjorte.

 

 

Takk for oss Puerta Plata.

2 kommentarer
    1. Kan ikke bli særlig rene de klærne som tørker på autovernet;)
      Ellers takk for titten. Kaffesmaking høres herlig ut, og det er litt av en opplevelse dere har/får.:)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg