Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden
Leseeksemplar fra Gyldendal
Denne romanen planla jeg å lese i høst, men har måtte flytte den måned for måned. Nå skulle den leses. Jeg har sett gode omtaler.
Det var en veldig spesiell roman. I starten tenkte jeg at denne kan jeg ikke lese for det var ikke avsnitt og ikke kapitler. Det var i løpet av 400 sider, kun 5 halve setninger. Utenom det var alle sider tettskrevet. Av og til, særlig i dialoger var det vanskelig å vite hvem som snakket.
Men jeg ble rimelig raskt sugd inn i handlingen. Det ble som om skrivemåten stod i stil med det som skjedde rundt hovedpersonen. Det var korte setninger, ofte bare et ord eller to, som kommandoer, like streng regi som det var under regimet i Tyskland under krigen. Det var ikke rom for noe utenom snakk på et vis.
En krigsroman som skildrer livet i et velstående nazisthjem. Rystende lesestoff om hvordan man suges inn i hjernevaskingen og for å skjerme seg, avfinner seg med situasjonen og godtar den. Man er uansett hjelpesløs. Sympatien for medmennesker blir helt fraværende. Man tar skylapper foran øynene og nekter å se fordi det er for farlig å protestere.
En svært sterk roman. Anbefales til alle som liker historiske romaner, som ikke er feelgood.
Sitat:
I løpet av de tre årene han har gått i Kindergarten, har Thor blitt herdet gjennom vår karakterdannende kroppsoppdragelse som utvikler tapperhet, fryktløshet og kampberedskap, kamerat- og samfunnsånd, begynner hun, som en snakkende lærebok. Hva går kroppsoppdragelsen ut på?spør jeg, imponert av de resultatene metoden angivelig skulle føre til. Tilvenning til kalde temperaturer. Det vil si kalde avrivninger og kortvarige opphold i kulde. Dessuten lærer de små å ferdes barføtt i naturen så foten kan utvikle seg fritt og naturlig. Iblant sol-og friluftsbad uten tildekning av kroppen. Hun stanser den ivrige talestrømmen for å trekke pusten. Gjelder det både gutter og jenter?, spør jeg. Nein, gutter oppdras til soldatlivet. Jentene får innføring i moderskap gjennom lek med dukker og huslige sysler. To vidt forskjellige mål. Men begge kjønn utvikler en følelsesmessig binding til vår Führer gjennom de daglige ritualene våre, eventyr og barnedikt.
Sitat!
Hun lukker øynene og begynner å snakke, eller snarere påkalle. Den som har mistet troen, er allerede død. Den som ikke lenger kan le, er allerede død. Den hvis kropp er utrøstelig, er allerede død. Den som har alt, lever i frykt for å miste. Den som ikke har annet enn det nakne livet, er fryktløs. Man lever bedre i helvete enn i frykten for helvete.
Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.
Nå leser jeg:
Liza Marklund, Polarsirkelen
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Marklund er en forfatter jeg har lest mye av og liker henne svært godt. Dette er første bok i en ny serie og den har fått gode kritikker.
POLARSIRKELEN er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza vokste opp. Det er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang som foregår i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget.
Forholdene og hendelsene i bokklubben Polarsirkelen driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.
Gutten som flere av jentene var forelsket i, i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.
Januar 2022
Tema Nordiske forfattere
Lesestabel januar 2022, Tema Nordiske forfattere
Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke
Caroline Säfstrand, Klubben for lykkelige avslutninger
Tommy Kinnunen, Lyset bak øynene
Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:
http://Www.Facebook.com/Lillasjel
Insta #marianntokle
Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.
Bokinspirasjon for alle.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share