Jojo Moyes, Over horisonten

Jojo Moyes, Over horisonten

Reklame. Leseeksemplar fra Bastion forlag.

 

Når man ikke greier å legge fra seg en bok for den er så altoppslukende og man er spent på å høre hvordan det går, samtidig som man ikke vil at det skal ta slutt, ja da er det for meg en svært underholdende bok.

Akkurat slik er Moyes nyeste roman, Over horisonten.

Den er helt annerledes enn bøkene hun har gitt ut før.

Språket for meg føles lekende lett og det er flyt i det. Jeg ler, jeg tørker tårer, jeg holder pusten, ja den rommer alt for meg.

Noen vil vel også her si at det er en underholdningsroman, med det i tankene at det drar den ned, men for meg er det ikke slik. For meg er den noe av det mest oppkvikkende jeg har lest i år.

Handlingen er lagt til Kentucky, år 1936. Det blir bestemt at ridende bibliotekarer, skal bringe bøker og dermed kunnskap ut til de grisgrendte  og fattige strøk. Det er avsatt midler til 5 bibliotekarer som skal i all slags vær og føreforhold ri til alle kriker og kroker med bøker.

En av hovedpersonene, Alice, kommer fra et godt beskyttet velstandshjem i England. Hun gifter seg med det hun tror er den mest fantastiske ektemann på jord og hun er henrykt over å komme bort fra foreldrene og få oppsøke eventyret. Det viser seg ganske så snart at det blir ikke sånn hun har tenkt. Ektemannen er slett ikke så veldig interessert i å være ektemann og svigerfar bor i samme hus.

Hun griper derfor sjansen og blir en av de fem bibliotekarene, selv om hele stedet ler av hvordan hun snakker.

Moyes skriver veldig fornøyelige om hvordan “kunnskapen” , i følge enkelte kan forsøple moralen til stedets innbyggere og særlig en bok er spesielt mye utlånt, nemlig den om hva som foregår i ektesengen.

Sitat:

Henry Porteous reiste seg. Jeg, og mange av naboene med meg, er urolige for innflytelsen dette biblioteket har på den lille byen vår. Det meldes om hustruer som ikke lenger utfører sine huslige plikter  fordi de har det for travelt med å lese glorete blader eller billige kjærlighetsromaner. Det er barn som snapper opp skadelige ideer fra tegneserier. Vi sliter med å ha kontroll over hvilke påvirkningskilder som finner veien inn i hjemmene våre.

 

Sitat:

Jeg hørte at alle de fem søstrene borte i Split Willow nekter å hjelpe foreldrene i huset etter at de ble påvirket av politiske tekster som noen hadde lurt inn i kokebøkene. Den ene av dem har begynt å få hår på håndbakene.

Er det sant at den engelske piken deres er kommunist?

 

I begynnelsen av hvert kapittel har Moyes skrevet et sitat fra en bok.

Sitat fra  Virginia Culin Roberts, The women was too tough

Menn forventer at kvinner skulle være rolige, beherskede, samarbeidsvillige og dydige. Eksentrisk oppførsel ble mislikt og enhver kvinne som skilte seg for sterkt fra normen, kunne få alvorlige problemer.

For ikke å snakke om dette sitatet fra Doktor Marie Stopes, ekteskapelig samliv:
Mange mannlige leger erkjenner nå at flere nervøse og andre lidelser har sammenhenge med mangelen på fysiologisk utløp for naturlige eller stimulerte seksuelle følelser for kvinner.

 

Og selvfølgelig er det noen menn som da prøver å ødelegge for de kvinnelige ridende bibliotekarene.

Når en mann blir funnet død, med en bok liggende ved siden av seg, ja da bryter rabalderet løs for fullt.

Ja, dette var virkelig moro å lese, fillern at  jeg er ferdig.

 

 

En storslagen og uforglemmelig roman fra verdensfenomenet Jojo Moyes Unge Alice føler seg fanget i Londons sosietetsliv. Når hun får muligheten til å flytte til USA, griper hun sjansen umiddelbart. Men hennes nye liv skal vise seg å bli ganske annerledes enn hun hadde drømt om. Alt tar en ny vending når hun møter den selvstendige og frittalende Margery. Alice og fire andre unge kvinner forlater alt de har kjært, og rir ut under den åpne himmelen for å spre kunnskap og leseglede mellom fjellene i Kentucky. Det de ikke vet er at på reisen vil de også finne frihet, vennskap, kjærlighet og et liv de kan kalle sitt eget. Inspirert av virkelige hendelser, binder den bestselgende forfatteren Jojo Moyes sammen en rik, lidenskapelig og dypt rørende historie.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg