I dag gikk jeg mine 5 km så fort at hjernen protesterte høylytt.
Den ropte til kroppen at nå måtte den ta det med ro, men kroppen bare lo.
Nå kan du ha det så godt sa den, er det ikke dette du har bedt om kanskje?
Jo men nå går du så fort at jeg får ikke tid til å tenke på hva jeg skal blogge om.
Haha, du får skrive at jeg går fra deg da.
Ja, jeg får vel det da
Jeg får vel skrive om den dagen da kroppen gikk så fort at hjernen ikke hang med.
Nå begynner virkelig kroppen å fungere og det føles aldeles herlig ut.
Sist tirsdag når jeg sleit meg rundt km for km, så sa stemmen inni meg at nå er det tyngste over Mariann.
Det skal bli lettere for deg nå.
Det har det blitt.
Forrige uke var den beste jeg har hatt siden november:)
Når jeg startet denne bloggen, sa jeg at jeg ikke skulle være personlig.
Den skulle ikke omhandle meg, og hva jeg gjør på.
Jeg ser at det er vanskelig å unngå.
For at man skal kunne skrive ærlig om ting, og fra hjertet, må man ha smakt på følelsene.
Det er vanskelig å skrive om slit, hvis man aldri har slitt med noe.
Det er vanskelig å skrive om en kropp som er tom for krefter, hvis man aldri har vært utslitt.
Det er vanskelig å skrive om noe som helst, hvis man ikke har smakt på det.
Derfor blir det og personlig til tider.
Jeg nærmer meg nå streken for et normalt stoffskifte.
Jeg har snart gjort det umulige mulig.
Jeg vet at jeg har mange andre ting å ta tak i når jeg har kommet i mål med denne utfordringen.
Det er mange tanker som skal snus.
I dag vil jeg derfor skrive litt om vekt.
Jeg har 35 kg for tung ryggsekk å bære på.
Jeg er vant til at å gå ned i vekt er umulig.
Jeg har hatt lavt stoffskifte,da har man lav forbrenning.
I tillegg får man rørt seg mindre, for man tåler ofte mindre før man er utslitt.
Dette gjelder ikke alle, mange fungerer helt utmerket.
Med et stoffskifte som fungerer,har du stressmestring
Erstatter du det kjemisk ,mister du den biten, og mange får høye stresshormoner.
Høyt stressnivå øker insulinproduksjonen.
Høy insulin lager fett. Legger du på deg fra magen og opp, og det er vanskellg å gå ned i vekt uansett hva du gjør, så få sjekket fastende insulin. Ikke bare blodsukkeret som legen vanligvis gjør. Langtidsblodsukkeret mitt er bra.
Sånn er rundgangen, og den medfører at selv om man er flink med trim og kosthold så godt man bare greier, går man ikke ned i vekt.
Man legger på seg.
Etter 4 uker på rehabilitering med trim 2-3 ganger pr dag, 6 måltider for dag,sunn mat med lite fett og sukker gikk de fleste ned mellom 3-5 kg,jeg gikk opp 3 kg.
Jeg er derfor så vant til at jeg ikke går ned at hjernen tror det er umulig.
Hele kroppen min roper til meg at det er umulig.
Nå blir stoffskiftet i orden, stresshormonene er allerede ok, insulinen skal ned og jeg skal ned i vekt.
Nå må jeg overbevise hjernen om at den kan gå ned i vekt.’
Alle tanker om at det er umulig må snus.
Jeg må se for meg at det går an
Jeg er frisk,slank og energisk er en positiv setning som må gå om og om igjen i hodet mitt til jeg når målet mitt.
Jo, det er nok av utfordringer å ta tak i, nok av tanker vi har i hodet som forkludrer det hele så vi ikke får til det vi vil.
Jeg har to vonde kne som skal tenkes frisk. Det skal jeg få til
Jeg vil ha et ryddig hus men hvordan forventer jeg at jeg skal få til det når jeg hele tiden sier at jeg ikke liker husarbeid og ikke er noe flink til det heller?:)
Det siste kommer vi tilbake til.
Så sterk er ikke tankens kraft enda:)
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20304002)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>
Det finnes noen ordentlige drittdager der vi bare vil dra dyna over hodet og ikke stå opp Livet består jo mye av store sorger og tøffe tak
Det er mange som tror at vi som prøver å ha en positiv innstilling innbiller oss at alt er bare solskinn og glede De blir lei av at vi rosemaler livet, for det er så langt fra rosenrødt De som er våre nærmeste kan nok skrive under på at det ikke er glamour bestandig i heimene våre heller Vi som alle andre er sure, deprimerte, syke ,leie av hverdager og tøffe tak
I november 2011 går jeg til legen og ber om å få slippe mer medisiner. Jeg er så lei av nedturer, flere ganger måtte gi opp gode arbeidsplasser, ikke ha energi til ting jeg har lyst til.
Ikke stressmestring, fordi den kjemiske thyroksinen ikke gir deg verktøyene for å regulere stresset i kroppen, som den naturlige thyroksinen gjør Jeg vil gå fjellturer, ha energi til barnebarn, få litt mer orden i heimen, være med i revyplanlegging, synge i kor, Jeg er lei av begrensninger
Å jo da, jeg vet at ikke alle er så heldig som meg
Jeg har ingenting som stopper meg, så alt er innenfor rekkevidde Legen har ikke hørt at det går an å slutte med stoffskiftemedisiner
Men jeg vil, jeg vil så sterkt
Jeg vil tenke meg frisk
Jeg har ikke operert bort kjertelen, det er en forutsetning for å kunne slutte Jeg trapper ned en tredjedel Hele vinteren går jeg med lite energi i kroppen fordi alle organer er som i sirup
Tror dere at det er bare solskinn og glede i heimen Jeg er sliten, orker ingenting, 5 pauser for å måke av trappen Jeg er nedfor Jeg har angst i magen som en stor klump Redsel for å ende mine dager i forsøket, fordi det blir for tungt for hjertet Kiloene siger innpå omtrent som om jeg ikke var tjukk nok fra før Prøve etter prøve med ingen bedring
Positiv? Tja Jeg spør meg selv: Hva i himmelens navn holder du på med Er det på tide å krype til korset og godta en gang for alle at jeg er splitter pine gal Langt der inne sitter det en kime som sier; Mariann, ikke gi opp, tenk positivt, du har ikke lov å gi deg nå
I februar var jeg mm fra å gi opp
Da ble prøvene bedre Da fikk jeg tatt prøver som tydet på at kjertelen er i orden
Nå kunne jeg kutte resten av medisinene
Kroppen fikk et så stort sjokk da den ble fratatt sin daglige dose med kjemikalier, at den grov seg enda dypere ned
Nå kravler jeg meg opp igjen spadetak for spadetak
Noen dager har jeg ikke orket å løfte spaden
Nå bedrer prøvene seg litt etter litt, jeg er på vei
Stresshormoner normale,langtidsblodsukker fint
Jeg har kommet meg ut for å gå tur,hurra
Tror dere at jeg kunne ha klart dette, hvis jeg ikke hadde prøvd ved hver en anledning jeg greide, å tenke positivt
Hvis jeg sytte og klagde over været, hodepine, kjeder meg, greier ikke, orker ikke
Tror dere Dagfinn Einerly hadde fått igjen noe som helst bevegelse i kroppen hvis han ikke brukte positiv tenking
Cato Zahl Pederesen, du og du ,for et forbilde, han ser mulighetene, ikke begrensningene
Tror dere Ole Einar Bjørndalen fokuserer mye på at det er drittvær ute
La oss inspireres av disse fantastiske menneskene som viser oss at alt går an
Alle dere som blir lei av at alt ser rosenrødt ut
Som morer dere over de som skriver positive fake statuser på Facebook når det egentlig er bare rævva
Vær klar over at de er med og beriker livene deres og gjør at kroppen deres har det bedre.
Mange synes det er for positivt
Det skal være balanse
Hvorfor det
Hvem har innbilt dere det
Jeg vil ikke ha balanse mellom positivt og negativt
Jeg vil ha mer av det gode
Mer glede, mer smil, mer gode ord, mer av alt som er godt for kroppen
Det er sunnere enn alt annet i verden og tilgjengelig for alle
Positiv tenking er et hjelpemiddel som er helt gratis, og som jeg fortsatt kommer til å bruke så mye jeg bare klarer
Jeg skal nemlig bli FRISK
Så det så:)
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18622700)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>
Da har vi feiret 17.mai 2012 Verden har fortsatt ikke kommet til dommedag Vi skal ikke dit heller Frykten for at verden går under er vel snart over Jeg håper ihvert fall det at de fleste nå har skjønt at det er ikke det vi skal bruke energi på å frykte
Hele tiden er det noe vi kan frykte Er det ikke dommedag, er det askeskyer Når vulkanen blåste ut sin vrede på Island, hørte jeg en dame på nyhetene som hadde avlyst alle sine avtaler fordi monsterskyen skulle komme. Da skulle asken legge seg i tykke lag og vi ville ikke få puste Den kom ikke
Vi hadde ikke før avsluttet fugleinfluensapanikken før svineinfluensahysteriet kom. For all del, det er veldig trist at noen mistet livet pga influensa, det synes vi jo alle, men det hysteriet media og myndigheter la opp til skaper nok mer sykdom på lang sikt enn selve influensaen. De presterte å si på radio at halve Norges befolkning kunne dø. Alle sprang som gale for å få vaksinert seg med det til følge at mange har fått store plager i ettertid
Hele tiden er det noe å frykte Tsunamier, jordskjelv,tornadoer,snøras, flått,osv
Etter 22.juli forandret verden seg for oss. Jo, vi hadde jo vært redd terror før og, med 11.09.01 friskt i minne, men nå kom det oss så nære. Det ble så brutalt, og så mange ble rammet, og så mange unge liv.
Så skjedde da det merkelige som gjorde at lille Norge greide å vise verden at vi kunne snu hatet til en grusom mann til kjærlighet og samhold. Vi hånet ham med røde roser og barn av regnbuen. Det betyr slett ikke at vi ikke skal være sinte. selvfølgelig skal vi være rasende over sånne handlinger. vi må få gråte ut vår sorg. Men samtidig klarer vi å vise kjærlighet Av og til i hvertfall Når vi blir oppfordret til det Når media er med på det
Frykt gagner oss ikke. Ja, klart vi skal være forsiktige Men la oss ikke fokusere på frykten, det hjelper nemlig ikke å være redd Det skjer ikke mindre vonde ting fordi om vi er redde Frykten tapper oss for energi Skulle det hende oss noe kunne vi ha bruk for den energien vi mister til frykten
Fokuserer vi derimot på kjærlighet og glede er det bare fordeler
Jeg har en bønn Hva om vi klarte det i hverdagen, vise kjærlighet og glede og samhold Ja,selvfølgelig klarer vi det ikke hele tiden Men hadde vi kunne klart det bitte litt mer enn vi gjør Kan vi koste på oss et ekstra smil til noen-selv om vi ikke liker vedkommende så godt. Vi vet jo ikke hvordan denne har det inni seg Kunne vi snakke litt mindre stygt om andre bak deres rygg Er vi nødt til å bli uvenner selv om vi har hver vår mening eller noen er litt dumme mot oss Kan vi forstå at ingen av oss klarer å gjøre alt perfekt Greier vi å se at kanskje vi selv ikke er så enkel bestandig heller Kunne vi bytte bort litt hverdagsirritasjoner og skape litt mer hverdagsglede isteden. Hvis alle hver dag skapte en god følelse inni seg, gledet seg over noe, der de ellers ville irritere seg Enten det nå er 70kjøreren foran oss,eller sjefen som er teit, mor som ikke skjønner noe eller en sur ekspeditør på butikken. Hva om vi alle klarte en gang for dag å snu oss litt rundt og smile og tenke at det er bagateller Være glad for å leve, glad for det vi har
Hvis vi alle klarte å gjøre det bare en gang mer enn før
Ja, da har vi startet med å gjøre verden bedre
For å forandre verden må vi greie å begynne i et lite hjørne og det er oss selv
Greier vi det
Bittelitt hver
I dag
En himmel full av stjerner. Blått hav så langt du ser. En jord der blomster gror. Kan du ønske mer?
Sammen skal vi leve hver søster og hver bror, små barn av regnbuen og en frodig jord.
På T-banen fra Smestad i dag hadde jeg en opplevelse jeg vil dele med dere: En liten pakke ble liggende igjen i setet etter en ung jente med barnevogn. Jeg løp etter henne og lurte på om hum hadde mistet den. “Nei, jeg har lagt den der” sa hun med et stort smil! Bildet viser teksten utenpå esken, lappen som lå nedi samt gaven. Ord blir fattige…..Stjålet fra Jorunn Berland
I sommer er vi klar for vårt 10.cruise, 9 av dem i Middelhavet
1.Cruset vårt var med SS Norway fra Oslo i 1998, 12 dagers Se og Hør jubileumscruise med masse norsk underholdning
Guttene våre var da 10 og 12 gamle og de fikk fort sansen for cruise
Det er en suveren ferie med barn, for det er så masse aktiviteter hele tiden
Hvis jeg skulle reise med barn, hadde jeg valgt RCCL, de har masse aktiviteter for unger i alle aldre, sklier i bassengene,surfebølge, bowling, ishall, klatrevegg, bordtennis pluss klubbene for de forskjellige aldrene
Blant annet disco der voksne ikke har lov inn, det er jo populært:)
SS NORWAY, en legende som nå er hugget opp
Det er mange som har vrangforestillinger om hva cruise er
Noen spør hva vi gjør på når vi er på et skip hele dagen, de tror vi er innesperret på en båt døgnet rundt
Det er jo helt feil.
På turen vi skal i år på 12 dager, har vi en dag i sjøen, resten av dagene kan vi tilbringe i land
Hvis vi vil
Det er det som er så fantastisk med cruise
Du pakker ut klærne dine i skapene og blir fraktet avgårde og våkner i en ny by hver morgen, og du er innom flere land
Skipene i dag har stabilisatorer så man blir ikke sjøsyk, dessuten er Middelhavet rolig
Man merker ikke hverken at båten går fra land eller legger til kai
Du kan la alle andre gå i land og ha båten for deg selv, bare nyte basseng og sol og varme og deilig mat og drikke
Du kan utforske plassene du er på egenhånd, Som regel ligger man i land fra tidlig morgen til ca 17-19.00 om ettermiddagen
Du kan bestille utflukter der du setter deg på en buss, får guiding og blir geleidet dit du skal
Jeg elsker å browse utflukter på forhånd på internett for da ligger billettene og venter på meg når jeg kommer på lugaren
Man kan besttille utflukter underveis og på tv-en på lugaren kan man se filmer der de promoterer de forskjellige utfluktene
Santorini Hellas
På et cruise på 12 dager bestiller jeg vanligvis 2 eller 3 utflukter, for utfluktene er travle
Tar du en heldagstur, starter den gjerne klokka 08.00 om morgenen og du er tilbake ca 17.00
Har du utflukter hver dag, får du liten tid til å nyte cruiset,og man kan bli sliten i varmen, men her er det og selvfølgelig ettersom hva man liker
I år skal vi se Ferrarimuseum og butikk i Ravenna i Italia(er vel en annen i reisefølget som er mer begeistret over den turen enn meg)
Vi skal være med på en rundtur både på beina og i båt på elven i hovedstaden i Slovenia, Ljubljana
En halv dags tur for å se Trullihusene i Alberobella i Italia, vi legger til i Bari
Og for ikke å snakke om en tur opp til vulkanen Etna, noe som jeg gleder meg veldig til
I opp til 40 varmegrader er det viktig med mye drikke og beskyttelse for solen, caps eller hatt og solbriller er veldig viktig,
Ihvert fall for oss som reiser på den varmeste tiden
Utfluktene må du betale utenom, de koster fra 160 kroner for en tur på stranda, ca 300 for en halv og 5-600 for en heldag med lunsj.
Du kan og leie private biler med sjåfør hvis det er ønskelig og lommeboken liker det
Mykonos, Hellas
Spaavdelingen er en ypperlig plass for de som liker det
De har alle mulig slags behandlinger fra akupunktur, til massage og behandlinger for kropp og ansikt
Til og med botox kan du få hvis solrynkene blir for dype:)
Du kan bli frisert og sminket og dullet med på alle måter du vil, men billig er det ikke
Har du lyst å bevege deg er det trimrom med alle mulige apparater
Det er er dansekurs, salsa og tango og linedans mer mer
På de nyeste Celebrity skipene er det tom golf bane med ordentlig gress
Hele dagen er spekket av aktiviteter hvis man ønsker det, det er vinsmaking, kokkekurs, omvisning på båten, konkurranser, bingo, nesten hva du måtte ønske
Og stort casino for de som vil spille bort noen kroner
Malta
Alt av mat er inkludert i prisen. Det er mat hele tiden.
Det er valgfrihet hele veien om hvor og når du skal spise
Om dagen er det buffeter, men du kan og gå i restauranten, men da kan du ikke spise i badetøy:)
På lunsjbuffeten kan du velge mellom flere seksjoner. Salater, vanlilg varm og kald buffeter, indisk, meksikansk, asiatisk, grill, pasta, pizza og i tillegg er det en grillseksjon ute hvor du får burgere,pølser, nachos og annet snacks
Om kvelden er det sushi på buffeten, det får du ikke i restauranten
Man kan og bestille spesialdietter
Vi liker å pynte oss og gå i restauranten til fast tid hver kveld, men du kan velge buffeten, og da kan du komme som du er og spise når du vil
Du kan og hvis du ønsker det velge tidspunkt selv i restauranten eller gå på en av flere spesialrestauranter
Der må du betale covercharge mellom 10 og 40 dollar pr person
Når det gjelder drikke varierer dette fra selskap til selskap
Hos Celebrity, som er et av RCCL sine selskap, står det kaffe og juice fremme hele tiden
Jeg vet at hos det italienske selskapet MSC, må man betale ekstra for det utenom måltidene
Brus og alkohol kommer utenom
En boks cola koster litt over en dollar, en drink mellom 6 og 12 dollar, en stor øl tror jeg var 5-6 dollar pluss da 15%
Hos Celebrity selger de drikkepakker både med og uten alkohol men du skal drikke en del alkohol i løpet av dagen før det lønner seg
Men det er jo behagelg selvfølgelig når alt er betalt på forhånd og man bare drikker det man vil, men altså valgfritt
Særlig når man har med barn, er bruspakker fint. da fyller de på så mye de vil
På drikkevarer må man legge til 15% service på prisene, de blilr lagt til regningen
Celebrity Solstice
Det er høyere gjennomsnittsalder på Celebrity, roligere, for oss som reiser uten unger nå, så er det litt godt
Både RCCL og Celebrity har et innendørs solarium med basseng, der er det en rolig atmostfære og 16 års grense
Hver kveld er det show i teatersalen, det kan være danseshow, tryllekunstnere, sjonglører, klassisk musikk osv,
Det er bra kvalitet på showene
I tillegg er det live musikk flere plasser i båten etter som hva du liker
Vi som kommer fra kalde nord synes det er deilig å sitte ute om kveldene bak på dekk, ta en drink og bare slappe av
Når du sjekker inn får du et kort med navnet ditt, seapass, og det bruker du hele cruiset og regningen blir trukket fra kontoen din når du drar kortet siste gang du forlater båten
Det kortet må du ha med når du går i land og skal ombord igjen
Du kan hele tiden få en oversikt over hvor mye du har brukt, all info får du via tv-en på lugaren
Hos RCCL og Celebrity betaler du tips når du bestiller turen
Hos NCL(Norwegian Cruise Line) og MSC blir det belastet kortet ditt mens du er ombord
Hvis man bestiller fly og transport og cruise som en pakke får man reisepakkegaranti. Det betyr at hvis det er tull med flyavganger og du ikke når cruiset, må de få deg til neste havn.
Bestiller du fly på egenhånd må du selv sørge for å komme tidsnok
I år skal vi gå fra Venezia
Vi skal være i Venesia første natten ,deretter til Ravenna i Italia, Koper i Slovenia, Split og Dubrovnik i Kroatia, Kotor i Montenegro, Bari i Italia, en dag i sjøen før Valetta på Malta, Catania på Sicilia og Napoli i Italia før vi går til Roma og fly hjem
Vi betaleri 13300 pr person med fly, transport og all mat for 12 dager i juli. Da har vi uspesifisert balkonglugar på 6. dekk
Det er masse gode tilbud nå på cruise for grunnet tøffe økonomiske tider har mye av det amerikanske og engelske markedet sviktet, og det er mange skip som skal fylles opp.
Du kan få 7-10 dagers cruise for ca 10000 pr person, inkl fly
H: Jo, vi er nødt til det skjønner du, vi må røre oss.
K: Nei, jeg vil ikke røre meg.
H: Du husker da vel hvor fint det gikk i går. Vi gikk 5 km.
K: Fint du liksom. Har du allerede glemt hvor mange ganger du var våken i natt fordi kneet ditt var vondt?
H: Vondt i kneet ja, såpass må vi da tåle. Litt smerter gjør da vel ikke noe.
K: Det kan du si det. Du tenker aldri på meg. Tenker du noe på hvor mye jeg har slitt de siste 20 årene. Høy insulin, lavt stoffskifte, vondt her og vondt der, og for ikke snakke om alle kiloene. Er du klar over hvor tung du er, flere og flere kg hvert eneste år. Ikke en eneste takk har jeg fått fordi jeg har holdt ut. Du tar det bare som en selvfølge du at jeg skal finne meg i alt.
H: Jo da , jeg er klar over at du har hatt det tøft
K: Ja, ikke bare det, men plutselig får du en fiks ide om at du skal bli frisk og tar fra meg igjen alle medisinene. I 10 uker nå, har jeg ikke fått annet enn en allergitablett og noen vitaminer. Jeg gikk rett i kjelleren jeg, og før jeg har fått stablet meg opp trappa igjen, så begynner du å mase om å gå tur.
H: Vi må ikke gi opp, du har godt av å få beveget deg litt. Det er ikke sunt å sitte på en stol hele dagen, slik du har gjort hele vinteren
K: Har jeg hatt noe valg da? Jeg vet da vel at det er ikke sunt, men hva skal en stakkars kropp gjøre da, når den ikke har krefter? Og bare pass deg, du vet hva jeg gjør hvis du presser meg? Da går jeg til streik, og du får ikke rikket på meg på dagesvis.
H: I dag er du kranglete. Jeg vet at du har det ikke lett, men vi må tenke positivt
K: Tenke positivt ja, det er det eneste du tyter om. Du tyter så fælt om den positive tenkingen, at folk blir dritt lei. Noen sletter deg til og med som facebookvenn fordi du ser for lyst på tilværelsen.
Stikk fingeren i jorda da , og skjønn at folk prater om deg,og det er ikke bare positivt, skal jeg si deg
H:Jeg har sagt deg 1000 ganger, at etter lange samtaler med sjelen har jeg kommet frem til at så lenge jeg er snill med folk, må jeg få være som jeg er. Det ikke så nøye om folk prater om meg, det betyr ikke noe. Vil de slarve og prate bak ryggen min eller slette meg fra facebook, så la de det. Hva spiller det for rolle? De som er glade i meg, er det uansett de skjønner du. De som blir lei av meg, eller ikke liker meg, de må få lov til å kvitte seg med meg, og jeg har faktisk ikke bruk for dem, for de gir meg ikke det jeg har behov for. Det er ikke noe mål å bli likt av alle. Målet er å kunne slappe av og være meg selv. Det er best for deg og det, for da blir du friskere
H: Det gikk da så fint i går?
K: Jooo, det gikk ikke så verst i går, men jeg ble så irritert på den Endomondodamen du absolutt skulle dra med på turen. Hun kalte meg en skilpadde.
H: Nå fokuserer du negativt igjen. Det var bare på den ene runden at du fikk skilpadde, har du glemt at du fikk hare på den runden du gikk fortest? Og tenk på hvor deilig det er med frisk luft, solstråler, alle de vakre blomstene og utsikten til fjellene og elven som suser
K: Når har du tid til å se alt dette da, du er jo langt borte i tanker om hva du skal skrive i bloggen din. Det er aldri fred på deg
H: Vi kan stoppe og meditere litt underveis. Det er satt opp en fin hvit benk oppi Heinålia. Der kan vi sitte og hvile og meditere litt. Da roer jeg meg så fint ned vet du
K: Ja, det er nå den eneste gangen det er noenlunde stille oppe i topplokket ditt det, meditasjon liker jeg. Jeg får sitte i ro, og du er stille. Da er det fredelig du. Da får jeg faktisk den roen jeg trenger for å bli frisk. Jeg er faktisk litt friskere nå, stoffskifteprøvene blir jo sakte men sikkert bedre. Kanskje du ikke er så dum likevel?
H: Du skal få et varmt boblebad når vi er hjemme igjen så du får myket opp igjen de stive musklene dine
K: Det hørtes litt godt ut da.
H: Og du skal få mat.
K: Mat, ja nå snakker vi et språk jeg liker. Hva får jeg da?
H: Hva med et smørbrød med stekt haloumi(gresk grillost), tomat og skinke
K: Vi har ikke tomat for jeg nektet deg å gå på butikken i går.
H: Hva med hjemmebakt brød, stekt bacon og haloumi, litt purre, spinat, soltørkede tomater på glass, jo da, det har jeg, og litt av den deilige basilikumen som ligger i olje og hvitløk, på toppen?
K: Nam, nå frister du meg
H: Og hva med en kopp kaffe og 4 twist til dessert?
K: Okey, vi går
K: Men jeg bestemmer farten
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20271508)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>
Jeg er glad i å lage mat og leser gjerne kokebøker
MEN jeg bruker sjelden oppskrifter
Jeg bruker oppskrifter til inspirasjon, Ihvert fall når det gjelder middagsmat
Til bakverk og dessert er man mer avhengig av oppskrifter
Når jeg skriver om mat blir det derfor ikke bestandig korrekt mengde
Jeg vil gjerne oppfordre og inspirere til å lage mat etter inspirasjon og hjerte
Ikke bare være avhengig av oppskrifter
Prøv dere fram og lær
Til alle dere unge som ikke har lagd så mye mat før
Hiv dere uti det, ikke vær redde for å prøve
Det er kjempegøy og om det ikke blir perfekt første gangen så lærer dere etter hvert
Den som aldri har gjort feil, har ikke gjort noe i det hele tatt
La hjemmelagd mat bli like enkelt å lage som en ferdig rett
Det tar ikke så lang tid og er ikke mer vanskelig enn man vil ha det til
Men smaker mye bedre, har mye mer næringsstoffer og man vet hva som er i den
Når det er dere selv som lager maten kan dere jo ha i det dere liker:)
Gjør det enklest mulig
Jeg likte veldig godt programmene Hellstrøm rydder opp hjemme
Han viste oss hvordan man kan lage gode retter enkelt og raskt
Go for it:)
Ovnsbakte Amadinepoteter med pølser og makaronistuing
40 min inkl tilberedning
Ingredienser: Poteter i form: Poteter, grønnsaker etter eget ønske, olje, sitron, salt og pepper
Makaronistuing: Makaroni, smør, mel og fløte/melk,hønsebuljong
Pølser eller annet
Jeg er veldig glad i de franske Amadine potetene
De kan spises med skallet på(er helt rene og smaker ikke jord)
De kan kokes, bakes, stekes, dvs hva du vil på kort tid og man slipper bruke tid å skrelle dem
Denne gangen skal jeg steke dem i båter
Du kan ha oppi det du selv liker av grønnsaker
alle typer løk, tomater både ferske og tørkede, hvitløk, chili,paprika, søtpotet, ja nesten hva det måtte være
I dag fant jeg en pakke wienerpølser i fryseren så da bruker vi det og så har jeg lyst på makaronistuing til
Sett på ovnen,180-200 grader så ordner du potetene mens ovnen blir varm
Jeg bruker det jeg har i kjøleskapet og i dag er det en rødløk, en halv søtpotet, en kvart paprika, hvitløk og noen jalapenos
Jeg kutter disse i biter og kaster opp i en ovnsbakt form
Clas Olson selger noen bakepapir i silikon som er innmari fin å bruke, de brukes igjen og igjen og da slipper du fastbrent mat i formen
Lett å rengjøre både bakepapir og form etterpå
Potetene deles i poter og has i formen
Et av mine hemmelige knep er flytende sitron i flasker, det bruker jeg nesten i alle retter
Ikke mye, bare en liten dash,men det fremhever smakene i mat
Poteten i formen sammen med grønnsakene, olivenolje, litt sitron, salt og pepper
inn i ovnen 25-30 min, du kjenner bare på en potetbit om den er ferdig
Mens potetene står i ovnen lager du makaronistuing hvis du ønsker det
Kok makaroni etter anvisning på pakken, smelt en klump smør, rør inn ca 2-3 ss smør og rør det jevnt
spe med vann og en skvett fløte, eller ha i melk
Jeg liker best å bruke de “ekte varene” så jeg bruker heller litt fløte blandet med vann istedenfor melk, for jeg synes smaken blir bedre
I og med at mengden fløte jeg bruker blir mye mindre, enn om jeg bruker melk, blir det ikke mer kalorier eller fett
Spe med litt væske i gangen og rør det glatt hver gang så blir sausen uten klumper
Så snart det er glatt sper du med litt mer væske til passe litt tykk saus
Så har jeg et hemmelig knep til og det heter Hønsebuljong
Ha i en terning med hønsebuljong og det er alt du trenger av krydder
Den er salt så du trenger ikke ekstra salt i
Kokes ca 5 min så man koker ut melsmaken
Denne sausen kan man bruke som grunnlag for en masse ting, ha i ost og ha den på pasta
Rør inn tomatpure og spe den tynnere og det blir tomatsuppe
Kok blomkål og spe med blomkålkraft så blir det blomkålsuppe
Masse muligheter og innmari raskt
Surr litt pølser i panna eller hiv dem med i ovnen sammen med potetene siste 10 minuttene
Du kan bruke hva du har til disse potetene,
karbonader, kjøttdeilg, koteletter,,strimlet kjøtt, rester av steik, baon osv
t
Da er det bare å gafle innpå:)
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20265718)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>
Mest av alt elsker jeg å reise på cruise og det skal jeg i juli
Men etter å ha gått og tråkket hjemme hele vinteren uten energi kjente jeg at jeg måtte bort litt for å bryte mønsteret at man går og kjenner etter hvordan man har det osv
Derfor fikk jeg et innfall og gikk inn på www.ving.no
Der hadde de happy hour
Jeg er glad i Hellas og fant denne turen til Rhodos
En uke for 5500,- for 2, 4 stjerners og med mat på flyet og transport, avreise 30.april
Ypperlig:)
Sunwing Resort & Spa Kallithea
Rhodos eller Rodos (Gresk: Ρόδος, Rodos) er en gresk øy som ligger 18 kilometer sørvest for Tyrkia, i det østlige Egeerhavet. Øya er den største av totalt 12 større øyer som utgjør prefekturet Dodekanesene. Det bor totalt 117 007 mennesker på øya, hvor av 53 709 bor i Rhodos by, øyas hovedstad og største urbane område. Lindos er den nest største byen på Rhodos. I et historisk perspektiv er øya viden kjent for Kolossen på Rhodos, ett av Verdens syv underverker. I dag er turisme hovednæringen på øya, som er en populær turistdestinasjon, spesielt blant europeere i sommerhalvåret.
Øya er formet som en spydspiss, og er 79,7 km lang og 38 km vid på det bredeste. Det totale arealet av øya er på 1400 km². Øyas hovedstad, Rhodos by ligger på nordtuppen av øya, hvor ca. halvparten av Rhodos’ totale befolkning bor. De resterende byene og landsbyene på Rhodos ligger i hovedsak på kysten av øya, deriblant Trianta, Kallithea, Paradisi, Lindos og Pefkos. Innen flora og fauna ligger Rhodos nærmere Anatolia enn resten av Hellas. De indre delene av øya er lite befolket, og er i hovedsak dekket av furuskog og Sypress. Øya er også hjemsted for rhodisk hjort. Petaloudes-dalen er en kjent attraksjon på øya, hvor store mengder av Bjørnespinnesommerfugler samler seg i løpet av sommermånedene. Attavyros-fjellet (1 216 moh.) er Rhodos’ høyeste fjell. Landskapet på øya er rimelig kupert, spesielt langs kysten. Likevel finns det steder med åpent marklandskap, hvor det er oppbygd en viss industri rundt dyrking av sitrusfrukter, vindruer, grønnsaker og oliven.
Tatt fra Wikipedia
Det var kjempefint her
For barnefamilier, noe det var mange av, må dette være helt toppers
Mange barnebasseng, lekestativ og klubb og underholdning for barna
Det var en butikk på området med matvarer, både fersk brød og grønnsaker og frukt og hva du måtte ønske til selvhusholdning
I tillegg lå det to supermarkeder i gåavstand fra hotellet
Du kan ha med eller uten all inklusiv
Vi valgte ikke all inklusiv da vi regnet med at vi kom til å rusle rundt i området og spise forskjellige plasser
Det var få plasser å gå til i nærheten
Vi savnet litt den greske landsbyen med en liten havn og restauranter og butikker hvor man kunne rusle om kvelden
5-6 km til Rhodos by langs en veldig trafikkert vei
Vi dro dit en dag men da tok vi en taxi, kostet kun 7 euro og det stod taxier på området hele tiden
Bussen gikk og forbi så vi kunne tatt den
Det var leiebiler på hotellområdet for de som ønsket å se mer av øya men nå er nå vi litt late sånn:)
Det var noen smålandsbyer i nærheten, ca 4 km, men siden det var første uken i sesongen der var det lite som var åpnet
Nesten alle hoteller i nærheten drev med klargjøring og hadde ikke gjester
Rhodos by
Rhodos by
Byen Rhodos består av to deler ? gamlebyen, som omsluttes av bymuren, og den nye byen, som preges mest av turismen. Gamlebyen, byens hjerte, har en sjarmerende blanding av tyrkisk, bysantinsk og gresk arkitektur. Den er stor, en del av sjarmen består i gå seg en smule bort i turiststrømmen. Start gjerne tidlig på morgene hvis du vil oppleve stedet i relativ fred.
Gamlebyen var hjemsted for Rhodeserridderne, en nokså militant ridderorden stiftet på 1000-tallet med den oppgave å beskytte den hellige grav i Jerusalem. Da Jerusalem falt i 1291, søkte de først tilflukt på Kypros og kjøpte deretter Rhodos (i 1306) fra en italiensk pirat og admiral. Rhodosridderne bygde ca. 30 festningsanlegg rundt om på Dedokanesene og forsvarsverkene deres er fine eksempler på middelalderens militære arkitektur.
Den viktigste attraksjonen i gamlebyen er stormesterens palass; en festning inni festningen. Ridderne valgte en stormester på livstid til å lede seg, og hans bosted var palasset. Rhodos by har også mange andre severdigheter; f.eks. et bra akvarium i en underjordisk grotte ytterst på spissen av byodden, flere fine museer, hvorav et arkeologisk museum som kan vise frem den berømte marmorstatuen “Afrodite fra Rhodos”, et nasjonalteater, regjeringshuset, vakre moskeer og kirker, spennende markeder og flotte parker. Her er nok å se!
Kolossen
Nord for gamlebyen ligger to havner; en for kommersiell trafikk og de store fergene som trafikkerer øyene. Enda lenger ut mot akvarieodden ligger den vakre og livlige småbåthavnen Mandraki ? her står to søyler med hver sin bronsehjort, på stedet hvor Kolossen av Rhodos, et av antikkens syv underverker, en gang skal ha stått. Denne statuen av solguden Helios med en brennende fakkel i hånden skal ha vært over 30 meter høy, bygd av bronse vunnet i seieren over makedonerne i år 305 f.kr. Byggingen tok 12 år. Det sies at statuen stod med et ben på hver side av havnen og at skipene passerte imellom. Om det er sant, vet ingen.
Svært livlig uteliv
Utelivet i Rhodos by er det livligste i hele Hellas, sammen med det i Athen og på Mykonos. Mest travelt er det i hotellområdet på akvarieodden, hvor du finner barer, diskotek, bouzouki- og nattklubber i stort antall. Her møter du turister fra alle Europas land og flere til. Du kan dessuten spise godt. Her finnes mat fra internasjonalt kjøkken såvel som ekte god gresk kost.
www.altomreiser.no
Hotellet var kjempefint, det var rent, gode tykke håndklær(litt bortskjemt etter 9 turer på cruise)
Rengjøring alle dager unntatt tirsdag og fredag, da kunne du kjøpe ekstra rengjøring hvis du ønsket det
Bassengene var rene og fine
Lite rift om sengene så tidlig på året så det var deilig
Vi var veldig heldig med være, det var mellom 28 og 32 grader om dagene og stort sett en liten fin vind som holdt oss pase tempererte
Ca 20 grader i vannet og strålende sol hver dag
Vanligvis er nok gjennomsnittstemperaturen lavere første uken i mai
Det var 3 restauranter på området
En av dem var for all inklusiv gjestene
Vi gikk for det meste kun til den ene La Tasca
Vi prøvde den andre også, fino restaurant og grill, men synes det var koseligere og faktisk bedre mat på La Tasca enda den andre skulle være finere
Jeg spiste for det meste gresk mat
calimari med tzatziki, calamari er blekksprut, frityrstekte sprø blekksprutringer
Tzatziki
Ingredienser
3dl gresk yoghurt
1stkslangeagurk
½tssalt
3båthvitløk
½ts nykvernet pepper
Slik gjør du
1. Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet.
2. Bland dette sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.
Klieftiko
Lammekoteletter, stekt i en pose i ovnen sammen med løk,hvitløk,paprika, fetaost og servert i posen sammen med stekte poteter
Nydelig
Souvlaki av svinekjøtt
Grillspyd med biter av svinekjøtt servert med tzatsiki og pommesfrites
Kjempemørt og nam
For ikke å snakke om gresk salat som smaker himmels i middelhavslandene
Tomaten er jo så saftige og smakfulle i forhold til våre kjedelige
masse god oivenolje og fetaost,nam nam, får vann i munnen kjenner jeg
Skjær tomater i båter, paprika i passe strimler og agurk i skiver. Løken deles i skiver. Riv opp litt issalat. Klipp opp persille. Blande i salt, pepper og oregano.
Olivenolje og noen dråper sitron eller vineddik helles over. Pynt med hele sorte oliven, kapers og fetaost i terninger
På rommet hadde vi minikjøkken og lagde frokost der og da spiste vi mye haloumi som jeg stekte på pannen sammen med tomater og skinke
Halloumi, den tradisjonelle kypriotiske hvite osten, har vært produsert på øya i århundrer. Halloumi er en halvhard ost tilberedt av sauemelk tilsatt mynte, og har en behagelig smak som blir nydelig når osten blir grillet eller stekt. Halloumi- ost kan nytes alene, og er spesielt smakfull på smørbrød.
Som forrett er grillet halloumi ypperlig med salat og gresk dressing. Den er like god på begynnelsen av dagen, med skinke og egg. Osten er også en nøkkelingrediens i kypriotisk ravioli, og passer perfekt på alle typer pasta. Den kan også serveres revet på pizza, i supper eller i et rundstykke. Den er en ost med nesten endeløse bruksområder. Og uansett hva du bestemmer deg for å gjøre med halloumi, beholder den alltid formen og teksturen. Halloumi smaker salt og kan oppbevares i over ett år. Så å si ethvert landsby- eller byhus er godt forsynt med denne osten. Den spises til frokost, lunsj og middag, grillet, stekt, kokt eller rå. I landsbyer lages den for det meste av fersk geite- eller sauemelk, men meieribransjen bruker også kumelk.
Så kom kvelden
Og med den kom myggen. 18 myggstikk bare på armene etter 2 kvelder.
Det lå en rød dings på rommet til å putte i strømkontakten og vi hadde skjønt at det var for mygg
Det vi ikke visste var at den måtte etterfylles hver 7. time så når vi fikk vite det på butikken da ble ting bedre heldigvis
Så ta med kløestillende salver og pyricept
Det var easy check in på hotellet og det var fabelaktig
Vi leverte koffertene og fikk sjekke inn på hotellet så når du kom til flyplassen var det bare å gå rett igjennom security
Ingen køer å stå i ,helt fantastisk
Rhodos har en liten flyplass så når vi kom var det en stund å vente på bagasjen
En deilg tur som gjerne blir gjentatt for å få en forsmak på sommeren:)
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20366624)a(2109532)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>