Bra godt ja

 

For de som har fulgt meg en stund, så vet de at jeg er glad i å lage mat.

Jeg har rmin egen matfilosofi.

Nå kan nok mange si at den må være skrekkelig feil, fordi jeg har vært overvektig i årevis.

Jeg har for mye insulin i kroppen, strever med lavt stoffskifte og dermed lav forbrenning og lite energi i perioder.

Men ved å være flink med kostholdet har jeg holdt sukkersyken unna………. så langt.

Jeg lytter til kroppen min, som jeg mener er best til å fortelle meg hva den har behov for.

Og nei, det er ikke sjokolade, godterier og brus.

Selv om jeg på ingen måte er fanatisk, jeg koser meg innimellom.

Både litt i helga og i ferier og i selskaper.

Men til vanlig lager jeg all mat selv, jeg baker brød og knekkebrød.

 

Jeg er ikke redd for fett i vanlig mat, men jeg er redd for fett, salt og andre uhumskheter,  som er skjult i ferdigprodukter.

Jeg har bestandig brukt vanlig rømme, smør, osv

Jeg bruker svært lite lettprodukter og jeg tror ikke at kunstig søtning er noe bedre enn sukker.

Da er det bedre å ligge unna søte drikker,  for det har vi slett ikke bruk for.

Kunstig søtning påvirker også insulinen min, som tror den får sukker og starter produksjonen.

Insulinresistens er ofte forløperen til sukkersyke og mange har nok det i årevis før det utvikler seg til å bli sukkersyke.

Har du tynne bein mens fettet samler seg om magen,kan det være lurt å sjekke fastende insulin.

Når du hele tiden produserer for mye insulin, er vektnedgang veldig vanskelig.

Kostholdet man bør gå på, er det samme som om du har sukkersyke.

Mange måltider,  kjøtt, fisk, grønnsaker, bønner, linser og brun ris, unngå sukker.

Jeg har ikke  tro på fanatisme når det gjelder dietter, men et balansert, variert kosthold.

 

Jeg har noen felter der jeg trenger forbedring.

Det ene er å innføre mer bønner og linser, brun ris og erter, i kostholdet.

Når jeg var i syden nå i vinter,  fikk jeg masse inspirasjon.

Der hadde de mange retter med all slags belgfrukter.

Og for ikke å snakke om alle de deilige ovnsbakte grønnsakene.

Jeg strever også med å få inn mer grønnsaker i mellommåltidene, da det er for lettvint å bare ta en brødskive eller et knekkebrød.

Nå når stoffskiftet mitt ser ut til å bedres, står bevegelse for tur.

Nå er det tid for å begynne ut og gå tur igjen og det gleder jeg meg til.

 

Så dukket programmet Bra godt opp på tv 2, med Berit Nordstrand og Klaus Sonstad.

Her er gruppen deres på facebook, der alle kan komme med spørsmål og tips og oppskrifter

https://www.facebook.com/groups/206073826796375/

Jeg kan ikke få lovprist det nok.

Berits matfilosofi, synes jeg er helt fantastisk.

Nå får ikke jeg til å leve helt opp til det,  for jeg har ikke nok kunnskap enda.

Det er mye lærdom som skal inn og man må ta det steg for steg.

Hun bruker også mange produkter, som det kan være vanskelig å få tak i her på landsbygda.

En del kan nok kjøpes via nettet, så det får jeg forske litt på.

Men stor er gleden min over at jeg allerede har gjort så mye riktig.

Helt ut av eget hode og ved å lytte til kroppen.

Jeg skal se alle programmene om igjen, for det er så mye viktig lærdom der.

Hvordan kombinere mat, så kroppen kan gjøre mest mulig nytte av den.

Jeg liker veldig godt bildet hun bruker for å forklare hvor viktig tarmbakteriene våre er.

Hun er jo svært opptatt av tarmen og at vi får mettet disse sultne tarmbakteriene.

Hun sier at vi kan se for oss et dekket bord der alle tarmbakteriene sitter og venter på mat.

De er en hel skokk og de liker forskjellig mat så vi må mette de alle.

Hvis de blir sultne, vil de spenne beina under oss, ved å skape ubalanse i kroppen og sykdom.

 

 

I går tok jeg første steget med å tenke grønnsakretter.

Jeg blandet ulike grønnsaker, rødbeter, paprika, stangselleri, hvitløk, purreløk, aubergin, i en form.

Jeg tømte i en boks kikerter og litt olivenolje og satte det i ovnen, 25 min, 200 grader.

Jeg toppet med en rømmeklatt, mens jeg hører Berit sier i hodet mitt at fett må vi ha for at kroppen skal nytte seg bedre av godsakene.

Det var ganske godt men, med rom for forbedring.

Jeg brukte ikke salt, men andre krydder og kunne krydret mer.

Jeg tror også at det er bedre å ha lavere temperatur så det ikke blir så hardt stekt.

Og mens jeg skriver kommer tanken at fetaost må sikkert være kjempegodt sammen med dette, for å få litt saltsmak.

Det er litt sånn hjernen min jobber med mat, den sier fra hva jeg kan prøve.

Tomat sier den også vil være fint, for da blir det litt mer væske.

Men slike retter er jo så enkle og de kan jo varieres i det uendelige.

 

 

Jeg er litt usikker til bønner på boks, for jeg innbiller meg at det er en del sukker i laken.

Men det viktigste for meg er å komme i gang og venne meg til å bruke dem.

Jeg har nemlig masse bønner jeg kan bløtlegge og koke selv.

Da kan man koke og fryse i små porsjoner.

For de som ikke har sett Bra godt programmene, så anbefaler jeg de av hele mitt hjerte.

Ikke bare er de ekstremt lærerike men Klaus og Berit sammen, er også morsomme.

Dette er det beste programprosjektet og det mest fornuftige på mange år.

Jeg roper derfor høyt hurra for Berit og Klaus

I dag

4 kommentarer
    1. Jeg har troen på skikkelig mat. Gode rådvarer, og mye grønsaker. Jeg heller mot vann kontra brus. Enkel der..
      Å lytte til kroppen ,og hva som gjør deg vell er viktig.. Noen ting blir man dårlig av rett og slett. Dette er god hjelp til de som virkelig trenger det. Min sønn gikk fra 1700 i målt betennelse ned til 15 nå… Dette med å drikke energidrikker i 2 månder og etter på ren mat… Jeg kjenner at jeg smiler.. Det hjelper.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg