Gabor Matè, Når kroppen sier nei – Prisen vi betaler for skjult stress

Gabor Matè, Når kroppen sier nei – Prisen vi betaler for skjult stress

Denne boken har jeg brukt lang tid på. Ikke fordi den har vært kjedelig, nei tvert imot. Den har vært svært interessant. Men det er sterk lesing, mange menneskeskjebner, der alle har noe til felles. De har fått alvorlige sykdommer og de har vært gjennom følelsesmessige tøffe opplevelser.

De fleste av dem,helt fra barndommen av. Når man leser denne boken, slår det en virkelig, hvor viktig det er å ta hensyn til hele kroppen, ikke bare det fysiske men også det mentale.

Jeg har jo for en stund siden selv forstått at mye av årsaken til mine helseplager kommer av indre stress. Jeg mangler stressmestringsknappen og en liten filleting kan blåse kroppen min opp til et høyt stressnivå, selv om jeg ikke føler det sånn. Det er nok at jeg skal ta nye blodprøver. Jeg er ikke redd for blodprøver, jeg er ikke redd for resultatet, men jeg er spent på hva de sier og jeg er redd for å glemme å ta dem tidsnok til legetimen. Det er nok til at etter at prøvene er tatt, er jeg tom i kroppen et par dager. Av en sånn liten filleting.

Mitt indre stress har jeg arvet fra min mor som hadde vært gjennom mange alvorlige traumer som barn og voksen. Allerede 3 mnd gammel fikk jeg astma og senere stod infeksjonene i kø, hele barndommen og gjennom voksenlivet. Jeg har ikke tall på hovr mange antibiotikakurer jeg har hatt. Til slutt sviktet immunforsvaret helt og jeg ble mer og mer utmattet.

Nå er jeg så heldig, at jeg har unngått de alvorlige diagnosene, kanskje fordi jeg de siste årene har jobbet aktivt for å redusere stresset i kroppen min og ta meg selv på alvor.

Det er ingen man kan legge skylden på, så noe dårlig samvittighet er ikke noe hensikt  Men jeg er opptatt av at vi  må ta tak i det vi bærer på, så vi ikke overfører det videre. Selvfølgelig kan man bli syk, selv om man ikke har vært utsatt for indre stress, men prosentvis er sjansen større, hvis du lar kroppen være i alarmberedskap døgnet rundt.

Det er også viktig at vi tar følelsene våre på alvor, at vi tillater de, ikke fortrenger de. Vi må finne ut hvorfor vi føler som vi gjør og endre det som må endres. Vi må stole på og tørre å stå i egen kraft, sette grenser for oss selv og ikke tillate at noen holder oss nede.

Jeg anbefaler denne boken på det varmeste. Det er ikke en sluke på en kveld bok og det er en del vanskelige ord og vendinger der, men det spller ingen rolle. Om man ikke forstår alt av de medisinske begrepene,  så gjør det faktisk ingenting. Man får med seg det som er viktig.

Boken har insprert meg til flere blogginnlegg:

Ta følelsene dine på ramme alvor:

http://lillasjel.blogg.no/1522576828_ta_flelsene_dine_p_ramme_alvor.html

Hva er det egentlig som er negativ tenking:

http://lillasjel.blogg.no/1523185173_hva_er_det_egentlig_som_er_negativ_tenking.html

 

Bilde og tekst under bildet er hentet fra Flux forlag sine sider og de har også sponset boken.

Dette er et forlag som gir ut mange spennende bøker og jeg gleder meg til å lese flere av dem.

Klikker du på linken under, kan du lese litt fra boken:
http://www.flux.no/shop/nar-kroppen-sier/

Skjult stress, følelser og sykdom 

Denne boken handler om sammenhengene mellom skjult stress, følelser og sykdom. Den spør: Kan ensomhet gjøre oss syke? Er det en forbindelse mellom vår evne til å vise følelser og utvikling av sykdom?

Vi vet i dag at følgene av barndomstraumer og voksne menneskers levde liv sjelden tas hensyn til i behandlingsapparatet. Moderne medisinsk forskning bekrefter imidlertid det man lenge har visst ? at det er en sammenheng mellom følelser og fysisk helse.

I denne boken gir Gabor Maté oss en grundig dokumentasjon på at vi utvikler skjult stress, en tilstand vi ofte ikke er klar over at vi lider av. Skjult stress handler om at vi fortrenger negative opplevelser i fortiden for å takle livet i nåtiden.  Gjennom en rekke pasienthistorier beskriver Maté hvordan krenkelse av integritet kan føre til fysisk sykdom, og hvordan vonde erfaringer i barndommen setter dype spor, uten at de det gjelder får nødvendig hjelp i helsevesenet.

Matés vei til et helhetlig liv viser at vi selv må anerkjenne vårt egenverd som menneske. Det gjør vi ved å bearbeide den bagasjen vi bærer med oss; de opplevelsene, og traumene som har forårsaket skjult stress og i sin ytterste konsekvens kan gi alvorlig sykdom. I denne boken gir han oss nyttige verktøy i møte med oss selv og helsevesenet. Det viktigste er omsorg for eget liv og evnen til å knytte seg til andre mennesker.

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg